NLMagazine Maatschappij, Geschiedenis - Weesp heeft onder andere een rol gespeeld in de slavernij dankzij de productie van sterke drank, met name jenever. Dat was een belangrijk ruilmiddel in de slavenhandel en een veel genuttigd drankje onder plantage-eigenaren in de koloniën. De hoeveelheid drank die opzichters en directeuren wegspoelden was enorm.
In Weesp zal ook de aanwezigheid van meerdere zwarte bediendes uit de koloniën de aandacht hebben getrokken. Daar woonde bijvoorbeeld Presto, rond 1743 geboren in Guinee en als gestolen kind mee naar Nederland gebracht. Hij werkte in de hofhouding van stadhouder prins Willem V en later als bediende van Abraham D’Arrest, destijds de burgemeester van Weesp en groot investeerder in de West-Indische Compagnie (WIC).
In 1777 werd Presto gedoopt in de Grote Kerk in Weesp, wat betekende dat hij vrij man was. Hij heette sindsdien Christiaan van der Vegt. Anderhalf jaar later trouwt hij met Kaatje, die waarschijnlijk als kamenierster werkte in huize D’Arrest. Samen krijgen ze 10 kinderen.
Op 45-jarige leeftijd, na 23 jaar dienst bij de familie D’Arrest’, gaat hij onder meer aan het werk als lantaarnopsteker in Weesp. Dit – en de rest van zijn levensverhaal – is bekend dankzij het uitzoekwerk van zijn achter-, achter-, achterkleindochter Annemieke van der Vegt.
Bron: Provincie Noord-Hollandcuuul