25
Wed, Dec

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Elmar Trenkwalder, WVZ 183, 2006, Aardewerk en glazuur, foto door Aurélien Mole - Van Elmar Trenkwalder - NLMagazine / Den Haag Kunst & Cultuur - Sensueel, kleurrijk en monumentaal: de keramische sculpturen van Elmar Trenkwalder (1959) zijn een lust voor het oog. Van 15 oktober 2022 tot en met 19 maart 2023 is de eerste Nederlandse solotentoonstelling van deze Oostenrijkse kunstenaar te zien in Museum Beelden aan Zee in Den Haag.

Brigitte Bloksma, directeur Museum Beelden aan Zee: “Het is voor het museum een jarenlange wens om een tentoonstelling te wijden aan deze bijzondere kunstenaar. Een samenwerking die zelfs heeft geleid tot een schitterend monumentaal werk dat Elmar Trenkwalder speciaal voor deze tentoonstelling creëerde en wat een centrale rol vervult.”

Tentoonstelling Tuin der Lusten
In zijn beelden en tekeningen roept Trenkwalder een barokke wereld op, waarin hij erotiek en architectuur vermengt. Zuilen hebben fallische vormen en ornamenten zijn opgebouwd uit verstrengelde menselijke figuren. De vormentaal en uitbundigheid zijn verwant aan de barokarchitectuur die in Oostenrijk een grote bloei kende. Trenkwalder creëert hierop een eigen, zinnelijke variant. Het architectonische, het botanische en de erotische aspecten van zijn werk worden heel geraffineerd -suggestief- met elkaar gecombineerd, zodat er ook veel aan de verbeelding van de toeschouwer wordt overgelaten.

Het thema Tuin der Lusten heeft betrekking op de kunstwerken, maar komt ook terug in de vormgeving van de tentoonstelling die wordt ingericht als een tuin van keramiek. In totaal worden veertien monumentale sculpturen en elf tekeningen in sculpturale lijsten getoond. En in de Gipsotheek, de ruimte in museum Beelden aan Zee waar het maakproces van de beeldhouwer wordt getoond, worden drie maquettes tentoongesteld.

Elmar Trenkwalder, WVZ 221, 2009, Aardewerk, Mudam collection, courtesy Mudam, Luxembourg

Elmar Trenkwalder: bovenmenselijke werkwijze
Elmar Trenkwalder volgde zijn opleiding aan de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Sinds 1986 richt hij zich op keramiek. Daarnaast maakt hij tekeningen die hij inlijst in sculpturale keramieken lijsten, waarbij de lijst een gelijkwaardig onderdeel vormt van het kunstwerk. Trenkwalder woont en werkt in Innsbruck, een middeleeuwse stad in Tirol, aan de voet van de bergen. Hier kan hij in alle rust en afzondering werken aan zijn immense beelden.

Zijn uiterst ambachtelijke werkwijze en het monumentale formaat van zijn werk maken Elmar Trenkwalder tot een zeer boeiende beeldhouwer. Zo is het voor hem belangrijk dat zijn beelden en installaties een uitdrukking zijn van zijn fantasie en verbeeldingskracht, maar ook van zijn fysieke kracht. Nooit zal hij een assistent vragen om hem te helpen bij het zware werk. Dat hij juist degene is die de werken vervaardigd, is belangrijk voor hem. Om een monumentaal werk in keramiek te maken is Trenkwalder soms weken achtereen bezig. Hij werkt op basis van een schaalmodel en voert alle onderdelen achter elkaar in het groot uit. Dit is een haast bovenmenselijke prestatie en tijdens die werkweken heeft hij al zijn mentale en fysieke kracht nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Zijn monumentale beelden bestaan uit een modulaire systematiek van onderdelen van maximaal één kubieke meter. Die onderdelen worden in het atelier vervaardigd en op de tentoonstellingsplaats wordt het beeld pas in zijn totaliteit opgebouwd. Daar is het voor het publiek, maar ook voor de kunstenaar, pas voor het eerst in zijn geheel te zien.

In Museum Beelden aan Zee zijn de afgelopen jaren verschillende sculpturale keramiektentoonstellingen getoond, waaronder Picasso aan Zee (2016) en Johan Creten (2018) en nu van 15 oktober 2022 tot en met 19 maart 2023 Elmar Trenkwalder, de eerste solotentoonstelling van hem in Nederland.

Trenkwalder wordt gepresenteerd door Galerie Maurits van de Laar in Den Haag. In Nederland is zijn werk aangekocht door verschillende musea, waaronder museum Boijmans van Beuningen. Zijn kunstwerken zijn onderdeel geweest van de tentoonstellingen Virtuoze Zinsbegoochelingen in het Stedelijk Museum Schiedam (2009), Ceramix in het Bonnefantenmuseum in Maastricht (2015) en Sexy Ceramics in Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden (2016).

Elmar Trenkwalder, WVZ 113 S, 1992, 400x400x110cm, 66 onderdelen, Galerie Krinzinger Wien 1996, foto: Schachinger

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een wetenschappelijke catalogus met bijdragen van Emma van Proosdij (Hoofd artistiek bij Museum Beelden aan Zee), Leana Julian (Conservator bij Museum Beelden aan Zee) en Maurits van de Laar (galeriehouder in Den Haag) en Richard Leydier (kunstcriticus in Frankrijk). Het boek wordt uitgegeven door Waanders Uitgevers en is vanaf 18 november te koop in de museumwinkel en online shop (96 pagina’s, € 21,95)

Tentoonstelling
Elmar Trenkwalder. Tuin der lusten
15 oktober 2022 – 19 maart 2023

Meer informatie
Museum Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag 

Quote

Uitgaan nu.nl

25 december 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching