Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - Van 11 november t/m 8 december toert de Nederlandse Reisopera door het land met de pocketopera La traviata. Aylin Sezer en Anders Kampmann vertolken hoofdrollen in een bijzondere bewerking van Verdi’s meesterwerk met een trans hoofdpersoon. De première is vrijdag 11 november in het Enschedese Wilminktheater.

Bijzonder aan deze La traviata is dat regisseur Dorike van Genderen een nieuw verhaal heeft gecreëerd rond de figuur van Violetta. In deze pocketversie van Verdi’s geliefde opera is zij een transvrouw – geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Lili Elbe (geboren als Einar Wegener), een van de eerste mannen die in de jaren dertig geslachtsveranderende operaties onderging. In Verdi’s tijd was Violetta door schaamte en vooroordelen omgeven omdat zij een courtisane was. In deze Traviata valt Violetta ten prooi aan gevoelens van schaamte en maatschappelijke afwijzing omdat ze zich gevangen voelt in een verkeerd lichaam.

Op een feest ontmoet Orlando/Violetta de aantrekkelijk Alfredo Germont, die al maanden heimelijk verliefd is op haar. Ze voelt zich ook aangetrokken tot hem, maar houdt aanvankelijk af omdat de transitie naar vrouw nog niet is afgerond. Toch vallen Violetta en Alfredo uiteindelijk voor elkaar. Alfredo’s vader, Giorgio Germont, keurt de relatie echter af. Hij is bang dat zijn dochter Elba vanwege de ophef geen goed huwelijk kan sluiten en vraagt Violetta daarom te breken met Alfredo. Violetta is geraakt door de onschuld van de jonge Elba, stemt toe en breekt met Alfredo. Hij is woedend en neemt wraak. Aan het slot verzamelen alle personages zich rond het ziekbed van Violetta. Ze weet dat ze stervende is, maar is niet bedroefd. Ze is nu immers wie ze al die jaren werkelijk was.

La traviata is – na Jevgeni Onjegin in 2019 – de tweede productie in het meerjarig talentprogramma Reisopera Concept Challenge. La traviata betekent letterlijk de dolende. In deze bijzondere pocketversie volgen we de innerlijke zoektocht en de strijd tegen maatschappelijke vooroordelen van Violetta. Herkenbare thema’s, want we zijn immers allemaal op zoek. Naar onszelf, naar een hoger doel, naar erkenning en herkenning. Hoe ga je om met de vooroordelen en meningen van anderen? Hoe kun je dan toch worden wie je werkelijk bent?

LA TRAVIATA
Orlando/Violetta Valéry: Aylin Sezer, Alfredo Germont: Anders Kampmann, Giorgio Germont: Aleš Jenis, Annina Valéry: Liza Lozica Vjera, Dottore Grenvil: Alexander de Jong, Elba Germont: Zoë ’t Hooft/Sarah Konig. Regie: Dorike van Genderen, dramaturgie: Karim Ameur, decor- en kostuumontwerp: Julie Weideli, lichtontwerp: Tim van ’t Hof. muzikale begeleiding: ensemble Noord Nederlands Orkest, muzikale leiding: Alistair Digges.

SPEELLIJST
vr 11 nov: Wilminktheater, Enschede, zo 13 nov: De Maagd, Bergen op Zoom, di 15 nov: Theater Heerlen, di 22 nov: De Vest, Alkmaar, do 24 nov: Stadsschouwburg Velsen, za 26 nov: Het Speelhuis, Helmond, di 29 nov: Stadsschouwburg Haarlem, do 1 dec: Stadstheater Zoetermeer, za 3 dec: Theater Sneek, di 6 dec: Leidse Schouwburg, do 8 dec: Schouwburg Tilburg

Quote

Uitgaan nu.nl

12 augustus 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching