NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - DSM (Dutch Steel Mines) verlengt de samenwerking met het wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties met drie jaar en schaalt de verrijking van rijst op met essentiële vitamines, mineralen en micronutriënten. Doel is het om de meest kwetsbare mensen te helpen en de beschikbaarheid en toegankelijkheid van voedzaam voedsel te verbeteren.
DSM is al sinds 2007 partner van ’s werelds grootste humanitaire organisatie WFP en claimt jaarlijks zo’n 35 miljoen mensen in nood te bereiken. DSM biedt WFP hulp middels zijn technische en wetenschappelijke expertise op het gebied van voeding en met financiële middelen.
In Bangladesh bijvoorbeeld heeft het partnerschap meer dan zeventig kleine en middelgrote ondernemingen ondersteund bij opschalen van de verrijkte rijstproductie. Dit initiatief draagt direct bij aan de hulp van meer dan zeven miljoen mensen, die te kampen hebben met ondervoeding.
Wereldwijd hebben circa twee miljard mensen een tekort aan een of meer micronutriënten. Deze ‘verborgen honger’ kan rampzalige gevolgen hebben. IJzer-, vitamine A- en zinktekorten behoren bijvoorbeeld tot de top tien van doodsoorzaken door ziekte in ontwikkelingslanden.
Merkwaardig toch eigenlijk, de Koninklijke DSM, The Royal Dutch Steel Mines, in 1902 opgericht als staatsbedrijf voor de exploitatie van ondergrondse steenkoolreserves in Limburg. Later kwam daar de productie bij van ammoniak en kunstmest, geproduceerd op basis van de bijproducten die vrij kwamen bij het vergassen van steenkool. DSM is een groot Nederlands chemiebedrijf dat over de hele wereld actief is op het gebied van fijnchemie en biotechnologie en focust zich sinds enkele jaren dus ook op voeding en voedingssupplementen.
Gezien de achtergrond van het bedrijf ben ik benieuwd of de voedingsstoffen en voedingssupplementen natuurlijk, chemisch of genetisch gemodificeerd (GMO) zijn. Ik vind het eigenlijk maar een merkwaardige wending. Ik ga een en ander dan ook eens uitgebreid onderzoeken en hoop zo spoedig mogelijk de juiste informatie te kunnen geven.
Jos de Jong
Tekstbron: De Limburger