Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Literatuur - Karel de Roy werkte lange tijd als ambtenaar. Na het bereiken van zijn pensioen ging een grote wens in vervulling, er was nu eindelijk tijd om lange reizen op de fiets te maken. Zijn droom kon hij waar maken. Echter het leven bleef nu ook niet vrij van tegenslagen en strijd. Hij schreef er een spraakmakend boek over. De Roy weet op kundige en humoristische wijze de lezer deelgenoot te maken van mooie en lange reizen, en voortdurend geeft hij uitstekende omschrijvingen van zeer uiteenlopende mensen die hij tegen komt.

Vrijwel direct nadat De Roy is gestopt met werken maakt hij met zijn beste vriend een lange fietstocht door enkele Europese landen. Dit blijkt het begin te zijn van een jaarlijkse traditie. Tijdens zijn reizen noteert hij zijn impressies die de aanleiding worden voor het grotere verhaal. Hij staat stil bij enkele verstrekkende veranderingen in zijn bestaan, zoals de omslag van een werkend leven naar een schijnbaar onbegrensde hoeveelheid vrije tijd en van een vaste partner naar een diepe, platonische vriendschap. Hij grijpt daarbij veelvuldig terug op zijn jeugd en zijn meer recente verleden.

‘’Tegen het einde van mijn werkend bestaan werd ik zo nu en dan bevangen door een soort vrijheidsfobie. Vaak ook het grote zware gat genoemd waar je van de ene op de andere dag in valt. Er werd mij aan vele kanten verzekerd dat, als je eenmaal de tijd aan jezelf had, zinvolle bezigheden voor het oprapen lagen, maar ik was daar nog niet zo zeker van. Ik moest zo snel mogelijk na mijn laatste werkdag een ferme daad stellen. Wegwezen besloot ik. Op de fiets stappen en voor onbestemde tijd vertrekken. Vluchten zou je het kunnen noemen. Voor mij was het meer een voor mij uitschuiven van de echte beslissingen.’’

Dit leidt niet alleen tot verrassende karakterschetsen en spitsvondig beschreven observaties, maar ook tot bespiegelingen en filosofisch getinte overwegingen: hoe ver strekt die vrijheid eigenlijk? In hoeverre kan hij de waan van de dag bepalend laten zijn voor zijn doen en laten? Hoe groot is het profijt van een los-vaste relatie en hoe bevredigend is de tijd slurpende zoektocht op datingsites?
Ondertussen raken telefoons en tassen kwijt, moeten de nukken van een achtergebleven minnaar het hoofd geboden worden, sloten op afstand vervangen worden en leidt een zwaar beladen fietstas tot een discussie over de foeragering.

Reizen is volgens de Roy hard werken. ‘’Naast het fietsen zelf hadden we een pittige dagtaak aan de dagelijkse routine om te zorgen dat we eten hadden en droog konden overnachten. Als het regende, waren de inspanningen aanzienlijk zwaarder. Bovendien moesten we de moraal op peil houden. Wrijvingen waren onvermijdelijk, maar onze jarenlange vriendschap was een stevig stootkussen om botsingen op te vangen.

En het werkte tussen de beide heren. ‘’Al ruim voordat we thuis kwamen van de eerste trip was het duidelijk, dat we de smaak te pakken hadden. Iedere daarop volgende zomer maakten we een reis door enkele Europese landen. Allemaal vol met grotere en kleinere belevenissen. En vooral ook investeringen voor een eindeloos aantal herinneringen. Het verwonderde ons hoe vaak, soms jaren later, zonder dat er een aanleiding voor was of we ons van een aanleiding bewust waren, er een herinnering kwam bovendrijven, heel levendig en gedetailleerd. Het betrof vaak niet meer dan klein stuk van de route , een vluchtige ontmoeting met een andere fietser of het interieur van een hotelkamer in een uithoek van Frankrijk. Die beelden hadden zich in ons geheugen verankerd en was er weinig voor nodig om ze te activeren.’’

Dit jaar gaan ze weer op pad. ‘’De corona marathon zit er op na twee jaar. We gaan weer genieten. En hopelijk is mijn boek voor iedere fietser een bijzonder werk om ook extra enthousiast te blijven fietsen.’’

Quote

Uitgaan nu.nl

19 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching