Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Cultuur - Van 19 maart t/m 10 april toert Orlando di Lasso’s meesterwerk Tranen van Petrus - na een eerdere afgelasting vanwege de coronapandemie - eindelijk door het land. De gezamenlijke productie van het Nederlands Kamerkoor en Dance Company Nanine Linning met sterdanser Alexandre Riabko is theatraal en poëtisch, aangrijpend en actueel.

Kort voor zijn dood componeerde Orlando di Lasso (1532-1594) zijn meesterwerk Tranen van Petrus, een hoogtepunt van de Renaissance. Een hemelse reeks van twintig madrigalen en een motet voor zeven stemmen, die nu worden uitgevoerd in een meeslepende en eigentijdse setting door het Nederlands Kamerkoor, Dance Company Nanine Linning en de Oekraïense sterdanser Alexandre Riabko (hoofddanser bij het Hamburg Ballet), die Marijn Rademaker vervangt. In een gezamenlijke regie van Tido Visser en Nanine Linning komen koormuziek en dans samen in een aangrijpende voorstelling over actuele thema’s zoals isolatie en eenzaamheid.

Wat gebeurt er met de mens in tijden van isolatie? Alexandre Riabko danst de rol van Petrus, apostel en een van Jezus’ trouwste volgelingen. Toch verloochent hij Jezus. Zijn wanhoop en eenzaamheid komen tot leven in een theatraal samenspel tussen Petrus en zeven zingende ‘vertellers’, gevangen in levensgrote glazen zuilen. Geïnspireerd door de globale isolatie en eenzaamheid van de afgelopen maanden stelt het koor daarmee de vraag: Wie is eenzamer? Hij die gevangen zit, of hij die niemand heeft om zijn vrijheid mee te delen? Hoe verhoudt Peters idealisme zich vandaag de dag tot een wereld waarin de oneliner het wint van de nuance, een samenleving waarin mensen eigenbelang verkiezen boven het algemeen welzijn? Is er nog wel ruimte voor idealisme zoals dat van Petrus? Grote vragen gevat in wonderschone zang en dans. Poëtisch, confronterend en actueel.

Meer informatie
Tranen van Petrus

Speellijst
za 19 mrt: Philharmonie, Haarlem, zo 20 mrt: SPOT, Groningen, di 22 mrt: Theater de Vest, Alkmaar, vr 25 mrt: Musis, Arnhem, za 26 mrt: Stadsschouwburg Utrecht, zo 27 mrt: Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade, ma 28 mrt: Amare, Den Haag, do 31 mrt: Chassé Theater, Breda, zo 10 apr: Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Websites Nederlands Kamerkoor, Dance Company Nanine Linning

 

Quote

Uitgaan nu.nl

08 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching