Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Kunst & Cultuur - In het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse is de tijd stil blijven staan in het jaar 1900. Op het erf en in de boerderij, dat stamt uit 1715, maak je kennis met het reilen en zeilen van het leven van vroeger.

Boer en boerin
Het museum is volledig ingericht naar het leven van begin negentiende eeuw. Met de moestuin die het hele gezin moet voorzien van groente, de boomgaard voor het fruit en ook de kippen mogen niet ontbreken. De werkzaamheden van de boer en boerin waren op de boerderij duidelijk gescheiden. Zo was de boer onder andere verantwoordelijk voor de akker en wagenschuur en zijn vrouw ontfermde zich over de moestuin en het erf. 

Potstal
Voordat de potstallen in 1870 werden verboden, graasde het vee hier rond. Het vee liep los waardoor de uitwerpselen verspreid lagen door de hele stal. Door de opvulling van stro en heide werd de vloer van de stal alsmaar hoger. Na ongeveer zes tot zeven weken was de vloer zo hoog geworden dat de stal moest worden uitgemest. Dit leverde bruikbare mest op voor de moestuin. Vanaf 1870 werden de potstallen verandert in grupstallen. Hierin werden de koeien met de koppen naar binnen vastgebonden. Achter de koeien liep een mestgoot, een zogenoemde grup, waarin de mest en urine werd opgevangen en afgevoerd. De opzet van beide stallen is te vinden in het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse. 

Oost west, thuis best
Dat er zoveel te leren is over het leven van vroeger bewijst de bedstee in het museum. Wist jij bijvoorbeeld dat men vroeger zittend sliep, om te voorkomen dat het bloed naar hun hoofd steeg? 

In de kleine keuken kookte de boerin een maaltijd voor het hele gezin, inclusief grootouders, met de gewassen uit de moestuin. De grootouders vertrokken niet naar een bejaardenhuis zoals we het nu kennen, maar bleven op het erf. Wanneer zij te oud waren om te werken op de boerderij verhuisden zij naar het bijhuis.  

Tentoonstellingszaal
In de tentoonstellingszaal van het museum vind je regelmatig nieuwe exposities. De thema’s zijn uiteenlopend van klederdracht en de Tweede Wereldoorlog tot aan gevonden voorwerpen uit het verleden. In 2022 kan je hier expositie landbouwminiaturen in het boerderijlandschap bewonderen. 

Meer informatie
Museum informatie
Veluws Museum Hagedoorns Plaatse
Ledderweg 11
8161 SZ
Epe

Bron: MuseumTV

Quote

Uitgaan nu.nl

21 januari 2022

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching