Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) heeft het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) opgeroepen haar negatieve advies over het voorschrijven van Ivermectine bij COVID-19 in te trekken. Weigert de NHG dit, dan zal ANBB een kort geding aanspannen.

Ivermectine, oplossing bij Covid-19
Ivermectine is een Nobelprijswinnend geneesmiddel dat al jaren wereldwijd wordt toegepast voor ziekten als rivierblindheid en schurft. Ondanks dat uit tientallen studies blijkt dat Ivermectine werkzaam is tegen COVID-19, is het voorschrijven daarvoor in Nederland verboden. Het middel is inmiddels in zo’n veertig landen goedgekeurd als medicijn tegen COVID-19. Onlangs verleende ook Nebraska als eerste Amerikaanse staat goedkeuring. Het NHG heeft een richtlijn uitgevaardigd die bepaalt dat huisartsen Ivermectine niet mogen voorschrijven. Hoewel Ivermectine in Nederland niet is geregistreerd als COVID-19- medicijn, zou het toch ‘off-label’ voorgeschreven kunnen worden door huisartsen, in overleg met patiënt en apotheek. Dit is door de richtlijn van het NHG nu echter niet mogelijk.

Voorschrijven Ivermectine in Nederland verboden
Huisarts Rob Elens, pleitbezorger van Ivermectine en mede-oprichter tegen COVID-19, is het voorschrijven daarvoor in Nederland verboden. Het middel is inmiddels in zo’n veertig landen goedgekeurd als medicijn tegen COVID-19. Onlangs verleende ook Nebraska als eerste Amerikaanse staat goedkeuring.

Het NHG heeft een richtlijn uitgevaardigd die bepaalt dat huisartsen Ivermectine niet mogen voorschrijven. Hoewel Ivermectine in Nederland niet is geregistreerd als COVID-19-medicijn, zou het toch ‘off-label’ voorgeschreven kunnen worden door huisartsen, in overleg met patiënt en apotheek. Dit is door de richtlijn van het NHG nu echter niet mogelijk. Huisarts Rob Elens, pleitbezorger van Ivermectine en mede-oprichter van de website Zelfzorgcovid19.nl, heeft een boete van 3000 euro gekregen voor het voorschrijven van Ivermectine.

Positieve ervaringen met Ivermectine
ANBB, die burgerinitiatieven organiseert en Zelfzorgcovid19 beheert, heeft op 26 oktober het NHG een brief gestuurd waarin het Genootschap wordt gemaand zijn ‘negatieve opstelling’ ten aanzien van Ivermectine per direct in te trekken. Volgens ANBB is het verbod ‘niet meer uit te leggen’. Er is zoveel wetenschappelijke literatuur en er zijn inmiddels zoveel positieve ervaringen met Ivermectine, ook bij patiënten in Nederland die het middel hebben weten te verkrijgen. ANBB verwijst daarbij onder meer naar de websites
ivmmeta.com en ivmstatus.com.

Vast staat dat Nederlandse burgers willens en wetens een werkend geneesmiddel wordt onthouden, dat hen aantoonbaar bescherming biedt tegen de gevolgen van COVID-19,” stelt Open Legal. De advocaat van ANBB stelt het NHG volledig verantwoordelijk voor de schadelijke gevolgen van zijn beleid. FVD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft op 23 september vragen gesteld aan demissionaire Minister van VWS Hugo de Jonge. Uit de antwoorden van De Jonge blijkt dat VWS en NHG geen enkele wetenschappelijke studie kunnen overleggen die de werkzaamheid van Ivermectine weerlegt, zo stelt ANBB.

Karel Beckman

Quote

Uitgaan nu.nl

05 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching