Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine Sport & Kunst - Op 26 januari - precies een jaar na het overlijden van basketballegende Kobe Bryant - plaatst kunstenaar Streetart Frankey een klein en liefdevol eerbetoon voor deze sportheld. In zijn kenmerkende Los Angeles Lakers tenue, schiet de Amerikaanse basketbalspeler een hartje in de loop van het kanon op Eenhoornsluis in Amsterdam. Al zwevend geeft hem dit een oneindige ‘hang time’*.

Kobe Bryant staat bekend als één van de beste basketballers aller tijden. Zijn hele carrière speelde hij voor de Los Angeles Lakers en werd vijf keer kampioen in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Bryant kwam vorig jaar om toen de helikopter waarmee hij was vertrokken uit woonplaats Orange County crashte in mistig weer, zo’n 65 kilometer ten noordwesten van Los Angeles. Acht andere passagiers overleefden de crash ook niet, onder wie zijn tienerdochter Gianna. Ze zouden op weg zijn geweest naar een basketbaltoernooi.

Streetart Frankey - onder andere bekend door zijn wekelijkse streetart pagina in PS magazine van Het Parool en zijn Lego-versie van André Hazes op de Dam- liep al langer met de gedachte om zijn sportheld te vereeuwigen: “Ik ben een groot basketbal fan en ben ook grote bewonderaar van Kobe. Een begenadigd basketbaltalent met een enorme wil om te winnen. Het is een beeld geworden dat draait om liefde: niet alleen liefde voor basketbal, maar ook voor elkaar. Dat kunnen we nu extra goed gebruiken. Dus shoot some love!”


Frankey

Frankey, aka Streetart Frankey, aka Frank de Ruwe, is bekend van zijn stadsingrepen die wekelijks te zien zijn in Het Parool. Zijn werk is te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam en verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten (waaronder Wall Art Gallery, NY), Duitsland en Nederland. Zijn modus operandi is helder: ziet Frankey een ontbrekende baksteen in een muur ergens op straat, dan is er een grote kans dat hij in het holst van de nacht de plek nog eens bezoekt, om er zijn sporen achter te laten. Zoek goed en je zult zijn werk vinden. Maar soms is het ook niet zo moeilijk, zo was hij veelvuldig in het nieuws door de Lego-versie van volkszanger André Hazes die hij op de Dam in Amsterdam plaatste.
Greatest hits die de stad sieren zijn Jean Claude van Damme (in zijn signature ‘split’ tussen een V-vormige betonnen paal achter de OBA), zijn glas-in-lood guerrilla-ode aan Johan Cruijff in de tramhalte van lijn 14, het beeldje van Eberhard van der Laan op poptempel Paradiso, zijn tramhalte tributes met Amsterdamse liedteksten, de zogenaamde ‘Saunaman’ (dampend boven de toen nog in aanbouw zijnde Noord-Zuidlijn) en Guust Flater op de U van het Trumpgebouw in New York. Met rake observaties en bijpassende slimme ingrepen weet Frankey voorbijgangers keer op keer een instant glimlach van oor tot oor te bezorgen. “Lachen toch?”, zegt ‘ie er zelf over. Meer info over Frankey? Ga naar
frankey.com

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

01 maart 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen