25
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Ontmoet een nieuwe generatie dansmakers op 12, 13 & 14 november in Groningen - NLMagazine/Groningen, Kunst & Cultuur, festivals - Na een tour langs zes Nederlandse steden sluit Moving Futures 2024 af met een driedaags festival in Grand Theatre Groningen.

Van 12 tot 14 november verwelkomt het festival publiek en professionals om een nieuwe generatie danstalent te verkennen. Naast de diverse voorstellingen die gedurende drie dagen spelen, zijn er nagesprekken en netwerkmomenten. Het programma staat online en tickets zijn nu verkrijgbaar.

  • Tournee
    Moving Futures opende dit jaar op 5 en 6 april in Tilburg. Daarna volgde een tour langs Utrecht, Arnhem, Rotterdam, Nijmegen en Amsterdam. Met een afsluiting in Grand Theatre Groningen laat het festival nogmaals zien wat nieuwe hedendaagse dans te bieden heeft. Van 12 tot 14 november beleef je dans in al zijn verschijningsvormen. Het volledige programma staat nu online; meer info is te vinden op movingfutures.nl. De kaartverkoop loopt via de website van Grand Theatre.

  • Nieuwe makers
    Moving Futures presenteert in Groningen het werk van aanstormende dansmakers.

  • Alesya Dobysh en Max Frimout verkennen in Motus Sonus de intrigerende relatie tussen beweging, geluid en ruimte.

  • Mohammed Yusuf Boss neemt het publiek in zijn voorstelling Toban mee naar Zuid-Afrika, waar hij onderzocht wat het betekent om geen onderdeel uit te maken van een dominante groep.

  • De voorstelling VIERXVIER viert de dans met twee korte performances van Peeled Collective en Ibrah Silas Jackson.

  • No Strings Attached van Collectief MAMM beleeft zijn wereldpremière tijdens het festival.

  • Shani Bar Dimri nodigt het publiek uit om te zijn, los te laten en te genieten van ‘de val’ in de voorstelling The being between vertical ghosts.

  • In Exit Sign onderzoekt Zino Schat de betekenis van macht en stelt de vraag: hoe veel impact kan je als mens maken?

  • Ashley Ho en Domenik Naue verkennen vertrouwen en intimiteit in The precise experience.

  • Q5: The Quintessentials van Sarada Sarita is ook te zien tijdens het festival. Een film over Whacking, een dansvorm als uiting van onderdrukking in de Latijnse en Afro-Amerikaanse LGBTQI+ underground clubs van Los Angeles in de jaren zeventig.

  • Tot slot maakt Roshanak Morrowatian in Alphabets of Flesh voelbaar hoe het is om een lichaam in diaspora te zijn.

Over Moving Futures

Moving Futures Festival is een initiatief van De Nieuwe Oost, ICK Artist Space, DansBrabant, Dansateliers, Korzo en Grand Theatre Groningen. Moving Futures Festival heeft vanaf de eerste editie in 2014 het doel de zichtbaarheid van jonge dansmakers te vergroten. Het festival biedt jaar in jaar uit de kans om het publiek, programmeurs en podia te laten kennismaken met de dansvoorstellingen van deze makers. Ontmoet een nieuwe generatie dansmakers in Groningen tijdens deze bijzondere afsluiting van Moving Futures. 

VOORSTELLINGEN MFF GRONINGEN 2024

ALESYA DOBYSH & MAX FRIMOUT - MOTUS SONUS

Motus Sonus is een interdisciplinair project van de Nederlandse kunstenaars Alesya Dobysh (danseres en choreograaf) en Max Frimout (muziekcomponist). Hun onderzoek richt zich op de interactie tussen beweging, geluid en ruimte, waarbij zowel de kunstenaars als de veranderende akoestiek een rol spelen. Ze werken samen met lokale en internationale multidisciplinaire kunstenaars uit onder andere performancekunst, geluidskunst, vechtsporten en straat- en clubdans. De wisselwerking tussen hedendaagse kunst en urban culture vormt een belangrijke inspiratiebron

MOHAMMED YUSUF BOSS - TOBAN

De verhalen van Mohammed Yusuf Boss, verzameld tijdens een uitwisseling tussen Groningen en Katlehong in Zuid-Afrika, vormen de basis voor TOBAN. Deze voorstelling onderzoekt de betekenis van uitsluiting en ongelijkheid. Wat betekent het om niet te behoren tot de dominante groep? Zes dansers, drie uit Nederland en drie uit Zuid-Afrika, brengen verhalen van verzet en veerkracht tot leven op het podium.

PEELED COLLECTIVE & IBRAH SILAS JACKSON - VIER X VIER

VIERxVIER (14+) viert de dans met vier korte performances die zowel nieuwe als doorgewinterde kijkers aanspreken. Onder begeleiding van Theater a/d Rijn laten opkomende makers zien wat dans vandaag de dag betekent. Van hiphop tot modern, deze caleidoscopische voorstelling onthult de energie en verbeeldingskracht van het lichaam.
Tijdens het festival presenteren Peeled Collective en Ibrah Silas Jackson hun werk.

COLLECTIEF MAMM - NO STRINGS ATTACHED

Twee dansers zijn met een bungeekoord aan de muur verbonden en rennen zo snel als ze kunnen, nietsontziend en vastbesloten om hun doel te bereiken. Ze saboteren elkaar, dagen elkaar uit, geven op en beginnen weer opnieuw. Ze ontdekken de verborgen mogelijkheden die erin schuilen en er begint een speels spel vangt aan.

SHANI BAR DIMRI - THE BEING BETWEEN VERTICAL GHOSTS

Deze creatie voor twee dansers en microfoons verkent de delicate interactie tussen het lichaam en geluid. The Being Between Vertical Ghosts nodigt ons uit om herinneringen aan vallen te herbeleven—momenten van kwetsbaarheid en verlangen naar verbinding.

ZINO SCHAT - EXIT SIGN

Zino Schat stelt in Exit Sign de relatie tussen macht en impact ter discussie. Hoeveel invloed kun je nog uitoefenen wanneer de drang naar macht je overschaduwt?

ASHLEY & DOMENIK - THE PRECISE EXPERIENCE

Deze performance score is gebaseerd op een bewegingspraktijk die fysieke druk verkent. Het onthult de vreugde, het plezier en de intimiteit die kunnen ontstaan uit consensuele kracht en gewicht.

SARADA SARITA - Q5: THE QUINTESSENTIALS

Q5 is een 70 minuten durende film geïnspireerd op de energie, het gevoel en de expressiviteit van Waacking; ook bekend als Whacking of Punking. Een dansvorm die is ontstaan als uiting van onderdrukking in de Latijnse en Afro-Amerikaanse LGBTQI+ underground clubs van Los Angeles in de jaren zeventig. Het vieren van ieders authentieke expressie staat centraal!

ROSHANAK MORROWATIAN - ALPHABETS OF FLESH

In de dansvoorstelling Alphabets of Flesh maakt choreograaf en danser Roshanak Morrowatian voelbaar hoe het is om een lichaam in diaspora te zijn. Samen met danser Mami Izumi verbeeldt zij de versplinterde ervaring van tijd en ruimte van mensen die hun geboorteland hebben verlaten. Het hier en daar en het nu en toen smelten samen in herinneringen en dromen.

Quote

Uitgaan nu.nl

25 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching