Columnisten
Typography

Robots pikken straks de huidige banen in, zonder twijfel. Blijf relevant!

Tsunami’s zijn onverwachts en vernietigend. Ze sleuren alles mee wat op hun pad ligt en maken daarbij geen uitzonderingen. Soms kun je een tsunami zien aankomen. Deze tsunami’s zijn figuurlijk van aard, maar hebben net zo’n disruptieve impact. Alhoewel, als je je oogkleppen afzet, kun je je hachje best veilig stellen. Dat geldt ook voor de tsunami die robotisering heet. Net als elke Tsunami komt deze snel dichterbij, om straks opeens een grote hoge golf te worden. Het lijkt tot veel mensen nog niet door te dringen, maar veel banen zullen in de toekomst (gedeeltelijk) worden vervuld door robots. Alarm!


Denken vanuit een mythe
Velen horen wel alarmbellen, maar hebben eigenlijk geen idee wat dit alarm inhoudt en waarom het relevant is voor hen. Laten we beginnen met het uit de wereld helpen van een mythe. Eentje over robots. Robotisering is geen science fiction, gaat niet over rondlopende terminators en heeft niks te maken met invasies.

Of een robot nu een software programma is die op een computer het werk van mensen overneemt of aan een lopende band handelingen doet, straattegels kan leggen of een cocktail kan mixen, het is uiteindelijk aan onze eigen fantasie om te bedenken wat een robot kan of zou moeten kunnen. Overigens, deze voorgaande voorbeelden zijn al realiteit. We staan aan de vooravond van de grote doorbraak van de robotisering, of we het willen of niet. Daar moet de maatschappij iets mee. Als individueel persoon, maar ook als samenleving in z’n geheel. In plaats van de bevriezen vanuit een onrealistische angst, kunnen we beter kijken naar wat er wel gaat gebeuren en hoe je daarin mee kunt bewegen.

Virtuele collega’s
Dat betekent dat robots inderdaad onze banen gaan inpikken. Onze huidige banen welteverstaan. In dat woordje ‘huidige’ zit een belangrijke boodschap waar we ons van bewust moeten zijn. De wereld van werk veranderd op dit moment razendsnel. Dat betekent dat we het moeten hebben van typisch menselijke, niet te automatiseren vaardigheden én van continue blijven leren. Deze nieuwe digitale wereld gaat ook weer nieuwe banen opleveren en uiteindelijk zal de som onderaan de streep wel meevallen als het gaat om de hoeveelheid banen. Echter, moeten mensen wel voorbereid zijn op de nieuwe skills die nodig zijn.

De enige unieke menselijke eigenschap: gevoel
Laat ik beginnen met de menselijke vaardigheden die we zullen moeten koesteren. Dit zijn empathie, ondernemerschap en creativiteit. Drie vaardigheden die een mens zich dus eigen kan maken of kan ontwikkelen om in de toekomst in de arbeidsmarktrace te blijven. Echter zijn deze vaardigheden geen geïntegreerd onderdeel van het huidige onderwijs en krijgen zelfs onvoldoende aandacht in onze huidige samenleving. We snijden in de kunst, want het heeft gek genoeg nog altijd een elitair karakter. Kinderen moeten op school vooral binnen de lijnen kleuren, opdat ze nooit out-of-the-box gaan denken. En tot slot creëren we voor het ondernemerschap zo hoog mogelijke barrières om mensen ervan te weerhouden, failliet gaan is immers een schande in Nederland.

Hierin moeten dus dingen rigoureus gaan veranderen. Kortweg, een machine voelt niet, neemt alleen een calculerend risico en zal niet als eerste een beroemd schilderij maken. Een machine kan op basis van input alleen een gevoel bij benadering herkennen, een risico berekenen op basis van diverse ingegeven criteria en een van Gogh repliceren. Terwijl robotisering de werkplek juist een leukere plek moet maken, schieten we tekort in de dingen die ons onderscheiden van machines.

Levenslang leren wordt onvermijdelijk
Volgens een onderzoek van het World Economic Forum (WEF) kunnen we verwachten dat tegen 2022 zo’n 54% van alle werknemers moeten worden bijgeschoold. Van deze groep mensen zal voor ongeveer 35% een training van zes maanden volstaan, zal voor 9% zal naar verwachting een herscholing van zes tot 12 maanden nodig zijn, terwijl 10% van deze werknemers vaardigheidstrainingen nodig zal hebben van meer dan een jaar.

Continue blijven leren is duidelijk het andere grote thema. Ik zie nog verdomd weinig mensen continue schaven aan hun ontwikkeling. Waar wordt nou echt serieus geinvesteerd in opleidingen? In groeien? In ontwikkelen?

Misschien moeten we ons wat minder zorgen maken over banen kwijtraken aan asielzoekers en vluchtelingen, maar meer focussen op de toekomst waarin technologie een steeds belangrijkere en dominantere factor wordt.

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Floreren in een wereld met machine-intermediatie: het STM Trends Report - NLMagazine, Bookytrade, Economie - Wanneer enkele van de toonaangevende technologische geesten in wetenschappelijke publicaties elk najaar samenkomen om hun kristallen bollen te polijsten, is het resultaat altijd een verkwikkende en verhelderende ervaring geweest.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support - Door Roel Rozeman - NLMagazine, Natuur & Milieu, Economie & Duurzaamheid - Afgelopen week publiceerde Science een hoopgevende studie.

Lees meer...

NLMagazine/Rotterdam, Evenementen, economie & duurzaamheid - Rotterdam staat wereldwijd bekend om zijn indrukwekkende haven, die niet alleen de grootste van Europa is, maar ook een van de meest dynamische en innovatieve ter wereld.

Lees meer...

Waarom de EU betere waakhonden verdient - NLMagazine, Literatuur, Politiek & Maatschappij, Europese Unie, machtsmisbruik - Europese politici en ambtenaren komen met verbijsterend gemak weg met blunders, machtsmisbruik en zelfs corruptie. Hoe kan dat? En hoe houden we ‘Brussel’ in toom?

Lees meer...

Een familie-excursie (8+)  - NLMagazine/Den Haag, Politiek, geschiedenis - Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Veel belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis speelden zich er af.

Lees meer...

Kiezers zijn het zat. - NLMagazine/Den Haag, Politiek, nieuwe regering, weerzin tegen Timmermans, VIDEO - De nieuwe peiling van Maurice de Hond is glashelder: de kiezers zijn het zat. Inmiddels is bijna 40% van de bevolking een potentiële PVV-kiezer met uitgesproken eisen ten aanzien van migratie.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine, Techniek, Communicatie - Aan het einde van de zomer kondigt Apple traditiegetrouw zijn nieuwste generatie iPhones aan. Je kunt er dus de klok op gelijkzetten dat Apple ook dit jaar in september weer een nieuwe Keynote zal houden en de nieuwe modellen aan zal kondigen.

Lees meer...

Campagnebeeld — © MijnMarketing.com - NLMagazine/Limburg, Zorg, Ouderenzorg, Zelfredzaamheid - Twintig verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties (VVT) en drie onderwijsinstellingen in Zuid-Limburg slaan de handen ineen om een vernieuwende campagne te lanceren rond het werken in de ouderenzorg.

Lees meer...

Door Marenka Groenhuijzen - De oude naam voor merlet is maarle, meerl. De achtergrond in het goud (geel), links boven een rood schildhoek, een enkel kwartier als wapenfiguur wordt 'Vrijkwartier' genoemd.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Enschede, sport en werk, vitaliteit personeel, goed bezig zijn - Samen sporten versterkt niet alleen de band tussen collega's, maar draagt ook bij aan het welzijn en de vitaliteit van personeel.

Lees meer...

Door Ellen Kemler, senior onderzoeker en expert sportblessurepreventie bij VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie.

Lees meer...

NLMagazine/Dordrecht, Sport, fietsen, Tour de femmes - Dordrecht is op dinsdag 13 augustus het vertrekpunt voor de tweede etappe van de Tour de France Femmes. De start vindt plaats vanaf het Energieplein. Eerst rijden de wielrensters door het historische centrum van Dordrecht en zetten dan koers naar de finishplaats in Rotterdam.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Op donderdag 16 mei aanstaande wordt de ‘Dag van het Tandvlees’ gevierd, een internationale gelegenheid om het bewustzijn rond gezond tandvlees te vergroten. Als reactie hierop lanceren de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) en Oral-B de online campagne 'Roze en Krachtig is Prachtig'.

Lees meer...

Door Niobe Moen, Persportaal - NLMagazine/Vlaardingen, Lifestyle& Gezondheid – Vlaardingen doet er alles aan om de meest dementievriendelijke gemeente van Nederland te zijn en te blijven en trekt daarbij op met buurgemeenten Maassluis en Schiedam.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support door Ceel Elemans - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid, Extra belastingen, suikertaks - Het kabinet heeft schijnbaar plots aandacht voor de consument.

Lees meer...