Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij – “De NAVO-landen moeten hun wapenproductie verhogen om Oekraïne te blijven steunen in de oorlog tegen Rusland”, is de boodschap van de leider van het militaire bondgenootschap, Jens Stoltenberg. Tegelijkertijd zullen de Europeanen de rekening van de oorlog moeten betalen”, bericht Stötte Samnyett.

"De winter komt eraan en dat zal voor ons allemaal moeilijk zijn," zegt hij.
In een interview met Reuters geeft de secretaris-generaal van de NAVO commentaar op de oorlog in Oekraïne en het Russische besluit tot gedeeltelijke mobilisatie. In het bijzonder reageert hij op de waarschuwing van president Poetin aan het Westen dat Rusland "alle middelen zal gebruiken die ons ter beschikking staan", dat wil zeggen kernwapens, als de "territoriale integriteit van Rusland wordt bedreigd."

"Dit is gevaarlijke en onverantwoordelijke nucleaire retoriek. Het is niet nieuw. Hij heeft het al vaker gedaan. Hij weet heel goed dat een kernoorlog nooit mag worden uitgevochten en niet kan worden gewonnen," aldus Stoltenberg, die waarschuwt: "Het zou ongekende gevolgen hebben voor Rusland. Daarom heeft de NAVO haar militaire aanwezigheid vergroot, met name in het oostelijke deel van het bondgenootschap, om elke ruimte voor misrekening of verkeerde interpretatie in Moskou weg te nemen."

Verhoogde wapenproductie
De Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten hebben voor bijna 400 miljard dollar aan wapens naar Oekraïne gestuurd. Het doel is de oorlog tegen Rusland en de separatisten die de onafhankelijkheid van Oekraïne hebben uitgeroepen te steunen.
Door de wapenleveranties zijn de wapen- en munitievoorraden van het militaire bondgenootschap aanzienlijk geslonken, aldus Stoltenberg. Daarom wil hij de productie opschroeven en zal de NAVO binnenkort vergaderen om de kwestie te bespreken.
"We voeren intensieve gesprekken met de wapenindustrie," zegt hij.
"We zullen bespreken hoe we de productie kunnen verhogen, zoals tijdens de coronapandemie, toen de wereld de productie van nieuwe vaccins opschroefde. Dit zijn wapens die wij al vele, vele jaren produceren."

Tegelijkertijd benadrukt Jens Stoltenberg dat de NAVO-landen hun militaire toewijzingen aanzienlijk moeten verhogen. Verschillende lidstaten, waaronder Duitsland, Italië, Canada en Spanje, zitten al geruime tijd ver onder de twee procent van het BBP aan militaire uitgaven die de NAVO heeft afgesproken.
"We moeten de doelstelling om twee procent van het BBP uit te geven zien als een bodem in plaats van een plafond," aldus de secretaris-generaal.

Wijst op China als bedreiging
Volgens Jens Stoltenberg is er een heel eenvoudige en snelle oplossing voor de oorlog in Oekraïne.
"President Poetin kan deze oorlog beëindigen door zijn troepen terug te trekken en te stoppen met het binnenvallen van een ander land," zegt hij.
De NAVO-leider vermijdt echter commentaar te geven op de vraag of de terugtrekking ook geldt voor het schiereiland de Krim, en welke toekomstige status hij ziet voor de twee afgescheiden republieken Donetsk en Luhansk.
Tegelijkertijd ziet hij een nieuwe en groeiende bedreiging voor de NAVO aan de horizon: China. Hij wijst erop dat China gezamenlijke oefeningen en patrouilles houdt met Rusland in de Stille Oceaan.
"China heeft de inval in Oekraïne niet veroordeeld, en wat we de afgelopen jaren hebben gezien is een nauwere samenwerking tussen Rusland en China," aldus Stoltenberg.
"Dit versterkt het belang dat de NAVO-bondgenoten eensgezind moeten zijn en erkennen dat China een van de veiligheidsuitdagingen is waarmee wij vandaag en in de toekomst worden geconfronteerd."

Europa moet de prijs betalen
Stoltenberg benadrukt herhaaldelijk dat de NAVO een "verdedigingsalliantie" is die "geen confrontatie met Rusland zoekt."
"Maar natuurlijk steunen wij Oekraïne, zodat zij zich kunnen verdedigen. Het is een morele plicht die we hebben," zegt hij.
En dat de oorlog ernstige economische gevolgen zal hebben voor Europa moeten de Europeanen accepteren, aldus de NAVO-leider. Hij zegt dat het alternatief, Oekraïne niet steunen, veel erger is. Want als Rusland wint, vreest hij dat Poetin meer landen zal binnenvallen.
"De Europeanen zullen de prijs van de oorlog betalen. Wij betalen de prijs. Wij maken geen deel uit van de oorlog, maar de oorlog heeft gevolgen voor ons allemaal met stijgende gasprijzen, voedselprijzen en inflatie."
"De winter komt eraan en dat zal voor ons allemaal moeilijk zijn. Maar de oplossing is niet om een stap terug te doen en Oekraïne niet langer te steunen, maar om een stap vooruit te doen en de steun voor Oekraïne nog verder op te voeren. Dat is de enige pijnlijke weg naar een vredesoplossing in Oekraïne," aldus Stoltenberg.

Voor het hele artikel ga naar https://www.frontnieuws.com/navo-baas-europeanen-zullen-de-prijs-van-de-oorlog-betalen/

Copyright © 2022 Frontnieuws.

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching