Cultuur & Uitgaan
Typography

Weet je dat Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de grootste culturele handelaars zijn in Europa? Maar wat soort culturele goederen handelt Nederland eigenlijk in?

Het bedrijf ShopAlike heeft met de statistieken van Eurostat een interactieve kaart gemaakt waarbij de culturele goederen export- en import van alle Europese landen met elkaar kunnen worden vergeleken.

Culturele handel door Europa

Uit de cijfers van Eurostat blijkt dat Europa meer culturele goederen exporteert naar de rest van de wereld dan importeert. Ongeveer 49,2% van alle culturele goederen die Europa verhandelt gaat naar de rest van de wereld terwijl ongeveer 50,8% van de goederen binnen Europa worden verhandeld.

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland nemen binnen Europa gezamenlijk ruim 50% van alle handel voor culturele goederen voor hun rekening. Vooral het Verenigd Koninkrijk doet het goed, het VK exporteert meer dan €10 miljard euro aan culturele goederen naar andere Europese landen. Zelfs als je de import van ter waarde van €5,75 miljard aftrekt, houd het Verenigd koninkrijk een positieve balans over van €4,29 miljard euro op gebied van culturele goederen.


Taalcursussen - 50% korting + cadeau naar keuze

Maar hoe doet Nederland het dan?

Om meteen antwoord op de vraag te geven, Nederland doet het heel goed! Nederland exporteert culturele goederen met een totale waarde van €3 miljard euro, wat ons in de top 4 brengt van Europese landen. Wat hierbij opvalt, is dat de Nederlandse culturele export voornamelijk bestaat uit Films & games, dit vormt namelijk wel 59% van culturele export naar andere Europese landen.

Hier staat wel tegenover dat Nederland ter waarde van €3,5 miljard aan culturele goederen importeert vanuit andere Europese landen. Ook hier is de grootste categorie Films & games, deze categorie neemt 69% van alle culturele import van Nederland voor zijn rekening. Nederland heeft dus op gebied van culturele handel een negatieve balans van -€510 miljoen.

 

Echter lijkt het erop dat Nederland minder culturele goederen importeert dan gedacht! Volgens Eurostat blijkt Nederland last te hebben van het zogenoemde ‘Rotterdam effect’, het Rotterdam effect houdt in dat lidstaten die de buitengrens van de EU vormen (en dan voornamelijk landen met grote havens, daarom Rotterdam effect) vaak geïmporteerde goederen door exporteren naar de rest van de wereld. Het Rotterdam effect beïnvloedt dus voornamelijk de import, omdat veel goederen via de haven van Rotterdam naar de rest van de wereld worden verscheept. Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel culturele goederen Nederland daadwerkelijk importeert voor eigen consumptie.