Columnisten
Typography

Column Jos de Jong - In Schagen heeft het gemeentebestuur geluk van de burger centraal gesteld in haar beleid. Een primeur in Nederland dat vraagt om veel volgelingen. De burger in Nederland is immers niet altijd even tevreden met het nationale beleid en tot nog toe wordt er weinig rekening mee gehouden of de burger ergens gelukkig van wordt of niet. Continu worden er nieuwe wetten ingevoerd, maar of de burger daar nu echt behoefte aan heeft en er daadwerkelijk beter van wordt, is een vraag waarop de Haagse politiek het antwoord veelal schuldig blijft. De burger wordt ook niet goed geïnformeerd over allerlei Haagse besluiten of vaak vraagt men zich af of die beslissingen nu wel zo nodig zijn.

In Schagen heeft men besloten iets aan deze lacune te doen. Op initiatief van de lokale partij ‘Wens voor u’, heeft men een ‘Wethouder van geluk’ en de ‘Projectleider van Geluk’ geïnstalleerd. Alle uitgaven op de gemeentebegroting worden nu getoetst aan de vraag of de burger daar gelukkiger van wordt. Zo heeft men, om een voorbeeld te noemen, bijvoorbeeld geluksbudgetten in het leven geroepen om de minima tegemoet te komen. Ongetwijfeld gaan er ook op andere gebieden soortgelijke initiatieven volgen. Een schitterende propositie natuurlijk dat navolging verdient op landelijk niveau. Een ‘Wethouder van Geluk’, zou eigenlijk in elke gemeente moeten worden aangesteld; een wethouder die ook regelmatig contact heeft met een nog nieuw aan te stellen ‘Minister van geluk’ die er op toeziet dat Haagse beslissingen bijdragen aan landelijk geluk.  

Vaag gedoe allemaal
Mijn eerste reactie was: Wat is dit voor vaag gedoe allemaal", zegt wethouder Jan Steven van Dijk, die Geluk in zijn portefeuille kreeg. "Ik zag mezelf al zitten in boeddhahouding met een wierookstokje." Inmiddels is hij enthousiast:  Geluk voor de bevolking is eigenlijk de meest essentiële taak van een gemeente. En aldus deed de gemeente in samenwerking met de Erasmus Universiteit onderzoek onder de inwoners van verschillende kernen van de gemeente.

de Jong Intra Vakanties - Volgende keer wéér 

Waar wordt de burger gelukkig van
Uit onderzoek bleek dat ‘geluk en plezier in werk’ de belangrijkste geluksfactoren zijn, direct gevolgd door het hebben van goede sociale contacten en vooral een betrouwbare overheid. Op basis van deze prioriteiten moet een wethouder dus goed kunnen motiveren of en hoe een bepaalde uitgave bijdraagt aan geluk van de bevolking. "Als je dat niet kunt motiveren, dan moeten we serieus nadenken of die uitgave wel in de begroting moet”, aldus gelukswethouder Van Dijk. Men gaat dus eerst bij de bevolking te rade bij het nemen van belangrijke beslissingen. “Wat vinden jullie van een beslissing die de gemeente wil nemen”, is een vraag die men nu eerst voorlegt aan de bevolking alvorens een definitieve beslissing te nemen. De input van de bevolking wordt dus daadwerkelijk meegenomen in de besluitvorming waardoor men ook draagvlak creëert voor minder populaire maatregelen. Sinds het thema ‘geluk’ centraal staat in Schagen, is er een mentaliteitsverandering ontstaan en wordt er beter geluisterd naar de bevolking.

Inspraak leidt tot geluk
Gelukswethouder Van Dijk erkent dat hij nu beter naar de burgers luistert dan voorheen. "In alle eerlijkheid, vroeger volgde ik vaker mijn eigen idee. Nu denk ik: ik moet het nadrukkelijk vragen aan de inwoners, want daar doen we het uiteindelijk voor." Leidt inspraak inderdaad tot geluk? De nabije toekomst zal het leren. In Schagen meet men over ca 1,5 jaar of de inwoners daadwerkelijk gelukkiger zijn geworden nu de gemeente zo nadrukkelijk inzet op hun geluk.

Niet lullen maar poetsen
De wereld verhardt steeds meer. Dat merk je zowel in persoonlijke als zakelijke relaties. Er zijn hiervoor vele oorzaken. Hoe pak je zoiets nu aan! Niet voor niets rijzen gelukscoaches in welke vorm dan ook als paddenstoelen uit de grond. Voor hen werk zat. Stel bijvoorbeeld dat je teamleider bent en je merkt dat aan alles in je organisatie dat de mensen niet blij zijn met hun werk en ook niet met elkaar. Hoe ga je dan te werk? Hoe los je dat op? Dit is een belangrijke hamvraag vraag die je tegenwoordig het beste kunt beantwoorden met ‘niet lullen maar poetsen’ ofwel ‘niet praten maar daadwerkelijk dóen!’.

Minister van Geluk
In Amsterdam en in Den Haag is men heel benieuwd naar de uitslag. Men staat hier sowieso al positief tegenover wethouders van geluk. Als meer gemeenten volgen zal men in Den Haag eens goed moeten nadenken of het niet eens tijd wordt om, naast al die verschillende ministers met al die uitgebreide portefeuilles, eveneens een landelijke Minister van Geluk te installeren. Misschien dat we dan eindelijk eens kunnen afrekenen met al dat gekrakeel van burgers die zich steeds opnieuw afvragen wat men in Den Haag toch allemaal doet zonder de burger ergens in te kennen.
In Den Haag wil men af van de referenda! Doodzonde natuurlijk omdat je als burger dan helemáál niets meer te zeggen hebt. Natuurlijk kun je van alles zèggen, maar er wordt niet meer naar geluisterd! Misschien dat een Minister van Geluk voor een perfecte ommekeer kan zorgen. 

 

Jos de Jong    

Categorieën

NL Magazine Maatschappij/duurzaamheid - Het kabinet is weer lekker bezig. In het kader van energie en alles wat daar direct of indirect mee te maken heeft, worden er met ingang van 2020 weer veranderingen toegepast; de belasting op gas wordt aanmerkelijk duurder. Maar zoals altijd komt het kabinet de bevolking weer tegemoet en compenseert de bevolking met een daling van de belasting op Electra. Wat fijn dat men in Den Haag zo met de belastingbetaler meedenkt en rekening houdt.

Lees meer...

NLMagazine Economie - Uit onderzoek van de Reputatiefabriek blijkt dat 86% van de consumenten aangeeft dat het personaliseren van advertenties impact heeft op hun online aankoop. Bovendien zegt 78% van de klanten terug te keren naar een website als zij gepersonaliseerde acties aanbieden. Aan dit onderzoek hebben 1028 respondenten deelgenomen.

Lees meer...

NL Magazine Economie - Stel je voor: Je leest een artikel in de krant over een (internet) retailbedrijf dat weigert belasting te betalen, dat haar medewerkers slecht behandelt, duizenden banen doet verdwijnen en desondanks wordt gezien als een toonbeeld van succes; best wel vreemd, toch?

Lees meer...

NLMagazine Kunst/Cultuur/Muziek - De bewegingen van sporters hebben dikwijls veel weg van dans. Andersom laten choreografen zich vaak door sporters inspireren. In de nieuwe familievoorstelling GRUPO SPORTIVO laat Introdans zien waar dat toe kan leiden: mooie, gekke, grappige, betoverende choreografieën, pakkend en aanstekelijk voor alle leeftijden. Voetbal, turnen, acrobatiek, het komt allemaal aan bod in deze veelzijdige productie, met bijdragen van choreografen Daniel Ezralow, Conny Janssen, Fernando Melo, Jorge Pérez Martínez en Roberto Scafati. GRUPO SPORTIVO gaat op zaterdag 19 oktober in première in Stadstheater Arnhem, daarna volgt een tournee langs de theaters t/m 16 februari 2020.

Lees meer...

NLMagazine Cultuur -  Wat betekenen de symptomen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in het dagelijks leven? De Dordtse auteur Marion den Boer beschrijft in Begrijp je mij nu een beetje? waar getroffenen en hun naasten tegen aanlopen. De boekpresentatie en thema-avond heeft plaats op 14 november 2019. De presentatie is in handen van AD-columnist Kees Thies.

Lees meer...

NLMagazine Cultuur/maatschappij - Tien kleine negertjes, Het Kerstjoodje of Kuifje in Afrika: boeken die in het verleden gewoon werden gevonden, maar inmiddels controversieel zijn. Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag wil weten hoe het publiek nu over verhalen van vroeger denkt. Vandaag is in het museum de tentoonstelling Foute boeken? geopend.

Lees meer...

Bewustwordingsteam met prikstok op pad tijdens Nationale Sportweek

NLMagazine  Sport/duurzaamheid - Afgelopen maand kwam in Nieuwegein een speciaal bewustwordingsteam van ‘Stichting De Schone Stad’ in actie voor ‘Sporten in een schone sportomgeving’. Gewapend met een grijper en een vuilniszak en gekleed in fleurige eighties sportkleding, verzamelden zij tijdens de Nationale Sportweek op diverse sportlocaties zwerfafval in Nieuwegein.

Lees meer...

023 Haarlem Sport - Na een feestweek waarin Traditie en Toekomst een grote rol speelden bij de Koninklijke HFC staat het volgende sportieve evenement op de agenda. Zondag 15 september aanstaande staat namelijk in het teken van de verjaardag van de Koninklijke HFC! De grande dame van het Nederlands voetbal bestaat dan op de kop af 140 jaar. De Koninklijke ontvangt op haar verjaardag aan de Spanjaardslaan die andere roemruchte vereniging uit de stad, de HFC Haarlem. Bij de roodbroeken maken onder andere Marcel Liesdek, Rini van Roon, Mike Helenklaken en Khalid Sinouh hun opwachting. Het elftal wordt gecoached door Joop Böckling en Jan Zoutman. Bij de ‘Good Old’ verschijnen o.a. Jaap Spee, Gertjan Tamerus, Gerard van Rossum en Rokus Hoogendoorn binnen de lijnen. Oud-HFC Haarlem speler Gerrit Peijs treedt op als coach van de Koninklijke Legends. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Ruud Bossen en begint om 14.30 uur. Na afloop van de wedstrijd is er een gezellige ‘derde helft’ in het clubhuis van de Koninklijke.

Lees meer...

Het digitale naslagwerk over de historie van het KLM Open

NL Magazine Sport - In opdracht van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie ter gelegenheid van het honderdste KLM Open is een zeer compleet digitaal document gemaakt door Gerard Louter en Jan Kees van der Velden. Hieronder een aantal  passages en beeld van de pagina's. Klik op de foto's voor een link naar het document.

Lees meer...

In deel 1 publiceerden wij reeds de aanleiding voor de veranderende werksituaties van de moderne werknemer, zie https://www.nlmagazine.nl/politiek/944-de-toekomst-van-de-moderne-werknemer-deel-1 Hieronder treft u het vervolg aan.

Lees meer...

Gemiddeld 20 beschadigde auto’s per dag

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij - Na de tweede wereldoorlog ontstond een nieuwe economische realiteit die leidde tot explosieve groei van organisaties, zowel non-profit als profit, in omzet en in aantallen werknemers. Parallel hieraan ontstonden ook allerlei nieuwe bedrijfsondersteunende diensten zoals Marketing (mooi in beeld gebracht in de serie Mad Men) en Human Resources.

Lees meer...

NL Magazine Techniek - Dat robotisering tot grote veranderingen zal leiden, is een onwrikbaar gegeven. Vaak duiden we deze veranderingen aan als de vierde industriële revolutie. Het is tegelijkertijd wel grappig te constateren dat de derde industriële revolutie nog maar zo kort geleden heeft plaatsgevonden.

Lees meer...

Hoe het allemaal begon …

De eerste generaties mobiele netwerken

NL Magazine Techniek -De eerste generaties mobiele verbindingen, 1G (analoog, 80’er jaren) en 2G (digitaal, 1991) zorgden voor mobiele communicatie die enigszins vergelijkbaar was met telefoneren via vaste verbindingen (kabels), alleen was de snelheid en betrouwbaarheid nog geenszins vergelijkbaar met die van vaste verbindingen.

Lees meer...

MBO4Leisuresports is een school zonder schoolgebouw. Je krijgt les in de sneeuw, op het water, buiten. En dat op prachtige plekken in Nederland, Oostenrijk en Frankrijk. Je gaat ontzettend veel leren en beleven en groeit als mens en professional.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle/gezondheid - Er zijn steeds meer mensen die slachtoffer worden van huidkanker. Jaarlijks komen er zo’n 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dit schrikbarende en verontrustende aantal stijgt momenteel sneller dan de vergrijzing. Aldus concludeert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in haar rapport ‘Huidkanker in Nederland’ waar zij de afgelopen drie decennia onderzoek naar deed. In het kader van huidkanker is het zinvol ook aandacht te besteden aan de intensiteit van de zon, luieren in de zon, verbranding, al dan niet beschermende zonnebrandcrèmes, leefwijze en vitamine D.  

Lees meer...

“Diëtisten moeten banden met voedingsindustrie verbreken”

Lees meer...

NL Magazine Gezondheid - Zo’n 15 jaar geleden besteedde men per jaar ongeveer fl 4,00 per persoon aan voedingssupplementen. Tegenwoordig is dat ca. € 380 per persoon. De markt groeit enorm. Immers, men is zich bewust van het feit dat de bodem verschraalt (uitgeputte grond), dat er gewasbeschermers (vroeger heette dat landbouwgif) worden gebruikt om planten sneller te laten groeien, dat er in het productieproces conserveringsmiddelen en pesticiden worden toegevoegd en dat de micronutriënten in onze voeding fors zijn gedaald door luchtvervuiling, langdurige opslag en transport.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij/Economie/Duurzaamheid - De meeste energie-omzettingen veroorzaken een verlies van ongeveer 70%. Aardolie naar Auto naar Energie van plaats. Energie van plaats is de energie die nodig is om van A naar B te gaan. Dat is een netto winst van 9% immers 70% van 70%. Dus van 100% energie die in de olie zit wordt slechts 9% gebruikt. Een elektrische auto is nog slechter. Aardoli-Batterij-Auto-Energie van plaats, dat is dus 70% van 70% van 70% ofwel 6,3%. Dit is natuurkunde van de middelbare school.

Lees meer...

NL Magazine Column Jos de Jong - De doorbraak van de kwantumcomputer is bij Google een feit; hun kwantumcomputer kan in 3 minuten een berekening uitvoeren waarover de grootste hedendaagse computersystemen 10.000 jaar zouden hebben gedaan. IBM vindt dat een beetje overdreven en meent dat zo’n berekening ook in 2,5 dag kan worden gemaakt.

Lees meer...

Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

Lees meer...

NLMagazine  Reizen - Zeven ongelooflijk fraaie Schotse steden om te bezoeken.

In Schotland is genoeg te zien en te doen; fascinerende historische locaties, intrigerende culturele attracties en evenementen, geweldige keuzemogelijkheden wat betreft shoppen en veel, heel veel heerlijke dingen om te eten en drinken. Nooit ver weg van het prachtige Schotse buitenleven liggen imposante steden die je als bezoeker aan Schotland ongetwijfeld moet zien.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Amsterdammer Elroy Thümmler, de man die het Hongaarse Sziget Festival op de kaart zette in Nederland en Vlaanderen, komt deze zomer met een festival op een wel heel bijzondere locatie: het dorpje Bedepuszta, dat Thümmler zelf heeft opgekocht en gerenoveerd.

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Even wat tips van de douane als u spullen mee naar huis neemt van uw vakantie.

Lees meer...

Mediamarkt

Drogisterij

 • Vet Vernietiger Afslankpillen Voordeelverpakking 2 Maanden Set

  RSS productfeed Nov 15, 2019 | 07:44 am

  Vet Vernietiger Afslankpillen Voordeelverpakking 2 Maanden Set Hoeveel wilt u afvallen? 4, 8, 16 kilo? Afslanken ging nog nooit zo snel en effectief als met de Vet Vernietiger(R), het nummer 1 afslankproduct uit de Verenigde Staten- Vernietigt vet op buik, billen en heupen - gegarandeerd!- Klinisch getest-[…]

  Read more...
 • Lucovitaal Green Tea Powder *Bestekoop 130gr

  RSS productfeed Nov 15, 2019 | 07:44 am

  Lucovitaal Green Tea Powder *Bestekoop 130gr Lucovitaal Green Tea draagt bij tot een normale vetstofwisseling.Dit product was voorheen 'NuSlank X-trine Super Green Tea Powder', maar wordt per 10-06 uitgeleverd onder het merk Lucovitaal. Door de nog bestaande voorraad kan het daarom voorkomen dat u nog een[…]

  Read more...
 • Pharma Nord Bio-T Afslankpillen 150caps

  RSS productfeed Nov 15, 2019 | 07:44 am

  Pharma Nord Bio-T Afslankpillen 150caps Bio-T: CLA en groene thee extract – voor een verhoogde vetverbranding•    Voldoet aan de farmaceutische richtlijnen voor productie en de EU-regels voor voedingssupplementen•    Bio-T van Pharma Nord ondersteunt de verbranding van vet in het lichaam. Voor het behoud van een[…]

  Read more...
 • Lipidplex Vetblokker Afslankpillen 60tabl

  RSS productfeed Nov 15, 2019 | 07:44 am

  Lipidplex Vetblokker Afslankpillen 60tabl Mensen verrichten minder lichamelijke inspanning dan vroeger. Daarom is de behoefte aan energierijke voedingsstoffen als vetten en koolhydraten veel minder. Alleen... minder vet eten is moeilijk, want 'vette' gerechten zijn vaak erg lekker. Veel voedingsmiddelen bevatten bovendien 'verborgen' vetten.Gelukkig is[…]

  Read more...
 • Brise Discreet Lavendel Navulling Per stuk

  RSS productfeed Nov 15, 2019 | 07:44 am

  Brise Discreet Lavendel Navulling Per stuk Laat je huiskamer heerlijk ruiken met de Glade by Brise Discreet Lavendel & Jasmijn Luchtverfrisser Navulling. Deze navulling verspreidt de heerlijke geur van bloemen door je huis. Verwijdert slechte geuren + verfrist tot 60 dagen* *Wanneer deze wordt gebruikt in[…]

  Read more...