Columnisten
Typography

Column Jos de Jong - In Schagen heeft het gemeentebestuur geluk van de burger centraal gesteld in haar beleid. Een primeur in Nederland dat vraagt om veel volgelingen. De burger in Nederland is immers niet altijd even tevreden met het nationale beleid en tot nog toe wordt er weinig rekening mee gehouden of de burger ergens gelukkig van wordt of niet. Continu worden er nieuwe wetten ingevoerd, maar of de burger daar nu echt behoefte aan heeft en er daadwerkelijk beter van wordt, is een vraag waarop de Haagse politiek het antwoord veelal schuldig blijft. De burger wordt ook niet goed geïnformeerd over allerlei Haagse besluiten of vaak vraagt men zich af of die beslissingen nu wel zo nodig zijn.

In Schagen heeft men besloten iets aan deze lacune te doen. Op initiatief van de lokale partij ‘Wens voor u’, heeft men een ‘Wethouder van geluk’ en de ‘Projectleider van Geluk’ geïnstalleerd. Alle uitgaven op de gemeentebegroting worden nu getoetst aan de vraag of de burger daar gelukkiger van wordt. Zo heeft men, om een voorbeeld te noemen, bijvoorbeeld geluksbudgetten in het leven geroepen om de minima tegemoet te komen. Ongetwijfeld gaan er ook op andere gebieden soortgelijke initiatieven volgen. Een schitterende propositie natuurlijk dat navolging verdient op landelijk niveau. Een ‘Wethouder van Geluk’, zou eigenlijk in elke gemeente moeten worden aangesteld; een wethouder die ook regelmatig contact heeft met een nog nieuw aan te stellen ‘Minister van geluk’ die er op toeziet dat Haagse beslissingen bijdragen aan landelijk geluk.  

Vaag gedoe allemaal
Mijn eerste reactie was: Wat is dit voor vaag gedoe allemaal", zegt wethouder Jan Steven van Dijk, die Geluk in zijn portefeuille kreeg. "Ik zag mezelf al zitten in boeddhahouding met een wierookstokje." Inmiddels is hij enthousiast:  Geluk voor de bevolking is eigenlijk de meest essentiële taak van een gemeente. En aldus deed de gemeente in samenwerking met de Erasmus Universiteit onderzoek onder de inwoners van verschillende kernen van de gemeente.

de Jong Intra Vakanties - Volgende keer wéér 

Waar wordt de burger gelukkig van
Uit onderzoek bleek dat ‘geluk en plezier in werk’ de belangrijkste geluksfactoren zijn, direct gevolgd door het hebben van goede sociale contacten en vooral een betrouwbare overheid. Op basis van deze prioriteiten moet een wethouder dus goed kunnen motiveren of en hoe een bepaalde uitgave bijdraagt aan geluk van de bevolking. "Als je dat niet kunt motiveren, dan moeten we serieus nadenken of die uitgave wel in de begroting moet”, aldus gelukswethouder Van Dijk. Men gaat dus eerst bij de bevolking te rade bij het nemen van belangrijke beslissingen. “Wat vinden jullie van een beslissing die de gemeente wil nemen”, is een vraag die men nu eerst voorlegt aan de bevolking alvorens een definitieve beslissing te nemen. De input van de bevolking wordt dus daadwerkelijk meegenomen in de besluitvorming waardoor men ook draagvlak creëert voor minder populaire maatregelen. Sinds het thema ‘geluk’ centraal staat in Schagen, is er een mentaliteitsverandering ontstaan en wordt er beter geluisterd naar de bevolking.

Inspraak leidt tot geluk
Gelukswethouder Van Dijk erkent dat hij nu beter naar de burgers luistert dan voorheen. "In alle eerlijkheid, vroeger volgde ik vaker mijn eigen idee. Nu denk ik: ik moet het nadrukkelijk vragen aan de inwoners, want daar doen we het uiteindelijk voor." Leidt inspraak inderdaad tot geluk? De nabije toekomst zal het leren. In Schagen meet men over ca 1,5 jaar of de inwoners daadwerkelijk gelukkiger zijn geworden nu de gemeente zo nadrukkelijk inzet op hun geluk.

Niet lullen maar poetsen
De wereld verhardt steeds meer. Dat merk je zowel in persoonlijke als zakelijke relaties. Er zijn hiervoor vele oorzaken. Hoe pak je zoiets nu aan! Niet voor niets rijzen gelukscoaches in welke vorm dan ook als paddenstoelen uit de grond. Voor hen werk zat. Stel bijvoorbeeld dat je teamleider bent en je merkt dat aan alles in je organisatie dat de mensen niet blij zijn met hun werk en ook niet met elkaar. Hoe ga je dan te werk? Hoe los je dat op? Dit is een belangrijke hamvraag vraag die je tegenwoordig het beste kunt beantwoorden met ‘niet lullen maar poetsen’ ofwel ‘niet praten maar daadwerkelijk dóen!’.

Minister van Geluk
In Amsterdam en in Den Haag is men heel benieuwd naar de uitslag. Men staat hier sowieso al positief tegenover wethouders van geluk. Als meer gemeenten volgen zal men in Den Haag eens goed moeten nadenken of het niet eens tijd wordt om, naast al die verschillende ministers met al die uitgebreide portefeuilles, eveneens een landelijke Minister van Geluk te installeren. Misschien dat we dan eindelijk eens kunnen afrekenen met al dat gekrakeel van burgers die zich steeds opnieuw afvragen wat men in Den Haag toch allemaal doet zonder de burger ergens in te kennen.
In Den Haag wil men af van de referenda! Doodzonde natuurlijk omdat je als burger dan helemáál niets meer te zeggen hebt. Natuurlijk kun je van alles zèggen, maar er wordt niet meer naar geluisterd! Misschien dat een Minister van Geluk voor een perfecte ommekeer kan zorgen. 

 

Jos de Jong    

Categorieën

NL Magazine Lifestyle & gezondheid - Bij een processie denk je vaak aan heel iets anders dan aan de toevoeging ‘rups’. Zo’n rups is bij een processie en sowieso eigenlijk nergens bepaald een welkome gast.

Lees meer...

Column Jan Dirk van der Zee – Uit een recent gehouden enquête onder amateurvoetbalverenigingen is gebleken dat bijna 50 procent van de clubs tijdens de zomermaanden openblijft. Ze gaan onder meer trainingen geven en wedstrijden organiseren voor iedereen die niet op vakantie gaat en het voetbal in de afgelopen maanden heeft gemist.

Lees meer...

Column Dave Binkhorst - Mijn buurjongetje zit al een paar weken aan huis gekluisterd. Het lijkt op zomervakantie, maar het voelt als de winter. Ik neem hem een middag mee naar de speeltuin.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – De economische gevolgen van de COVID-19 crisis zijn inmiddels duidelijk zichtbaar en overheden doen er wereldwijd alles aan om door middel van financiële injecties de schade zoveel mogelijk te beperken.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – Hoewel werken vanuit huis al langer met een voorzichtige opmars bezig was, is dankzij de COVID-19 pandemie het aantal mensen dat vanuit huis werkt in veel landen in rap tempo toegenomen tot meer dan 1/3 van alle werkenden.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – Voor iedereen die dit leest, is het de meest normale zaak van de wereld dat we toegang hebben tot elektriciteit.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij - Er is even commotie ontstaan over de aan- of afwezigheid van de inmiddels landelijk zeer bekende gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Techniek– Dankzij allerlei technische innovaties is gezichtsherkenning de laatste jaren steeds meer doorgedrongen in onze samenlevingen. Velen onder ons maken dagelijks bewust gebruik van gezichtsherkenning wanneer ze bijvoorbeeld  inloggen op hun mobiele telefoon of notebook.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij – Met alle persconferenties van de afgelopen weken rondom de Coronacrisis wijst de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond uit, dat de populariteit van de VVD sterk is toegenomen. De oorzaak lijkt vooral te liggen in het feit dat onze premier en leider van de VVD Mark Rutte, ons kennelijk op een goede wijze door deze crisis heen loodst.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap - Kinderen stellen vragen over het coronavirus en de veranderingen in hun leven aan een viroloog en kinderpsycholoog in online vragenuur op 15 april.

Lees meer...

NL Magazine Kunst & Cultuur – Elk jaar wordt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht georganiseerd, maar vanwege alle corona-ellende heeft de organisatie van dit ultieme filmspektakel dit keer gekozen voor de hybride vorm: Online en waar mogelijk op locatie.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan/Media- Helaas is via verschillende onafhankelijke bronnen gebleken dat de overheid samen met Broadcast Partners in een hotel in Amersfoort verschillende malen en verspreid over langere tijd geheim overleg heeft gevoerd over de FM-radiofrequenties die deze juni op de markt beschikbaar moeten komen voor lokale commerciële radiostations.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan - House of Watt en Bureau Fris zijn benieuwd waar de behoeftes liggen in de nieuwe 1,5 meter economie met betrekking tot de horeca.

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - De grenzen gesloten. De grenzen gesloten betekent voor vele Nederlanders die op vakantie zijn gegaan, dat ze niet meer terug kunnen keren naar hun thuisfront. Pasen staat voor de deur. Pasen kunnen ze niet vieren met hun familieleden en vrienden, hun thuisfront.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder Amateurvoetbal, heeft  helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. Het coronavirus is de grote boosdoener die de competitie verder onmogelijk maakt.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader orde worden uitgesteld. Dat geldt ook voor de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje en de interlands van diverse jeugdteams.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – Je ziet ze steeds meer, mensen met mondkapjes om niet besmet te raken of anderen te besmetten met corona-ellende.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - In 1918 werd de wereld geteisterd door de Spaanse Griep die twee jaar later als vanzelf weer verdween. Deze pandemie leidde tot miljoenen doden; schattingen lopen uiteen maar men vermoedt dat wereldwijd minimaal 20 miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van dit virus.

Lees meer...

Je bent al goed genoeg

NL Magazine Lifestyle -  Moederschap, hoe doe je dat? Wat voor rollen moet je allemaal vervullen om ‘de perfecte moeder’ te zijn in een tijd dat alles ‘moet’, je je als moeder het schompes werkt en steeds wordt geconfronteerd met het altijd groenere instagram-gras van anderen terwijl je ook nog eens supergelukkig moet zijn….

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf

Nieuws nu.nl