Sport & Vrije tijd
Typography

Bewustwordingsteam met prikstok op pad tijdens Nationale Sportweek

NLMagazine  Sport/duurzaamheid - Afgelopen maand kwam in Nieuwegein een speciaal bewustwordingsteam van ‘Stichting De Schone Stad’ in actie voor ‘Sporten in een schone sportomgeving’. Gewapend met een grijper en een vuilniszak en gekleed in fleurige eighties sportkleding, verzamelden zij tijdens de Nationale Sportweek op diverse sportlocaties zwerfafval in Nieuwegein.

Zo was het team aanwezig bij de recordpoging voor de grootste Capoeirales voor het Guinness Book of Records en gaf het team acte de présence bij een 3D-print stand op sportpark Galecop.  

Gerecyclde scheidsrechtersfluitjes
Een druk en bovenal fleurig weekend dat niet alleen voor een opgeruimde gemeente maar ook voor veel blije gezichten zorgde. “Als onderdeel van de actie werden geprinte scheidsrechterfluitjes van gerecycled zwerfafvalplastic uitgedeeld op Sportcomplex Merwestein. Onlangs sloten wij ons team aan bij de vijf kilometerwandeling die startte bij Skipiste Nieuwegein”, aldus Sjaak Veeken van Stichting De Schone Stad.

Nieuwegein Hostcity
Nieuwegein is door NOC*NSF Nieuwegein verkozen tot één van de landelijke ‘Hostcities’ tijdens de Nationale Sportweek 2019. “Wij grijpen de Nationale Sportweek aan om mensen te motiveren om zowel te sporten alsook om te laten zien dat sporten ontzettend leuk en gezond is voor lichaam en geest. Dat we het liefst sporten in een schone omgeving is vanzelfsprekend; daarom werken wij er met elkaar aan dat de omgeving waarin wij sporten ook inderdaad schoon is. Als club, sporter of toeschouwer wil je niet dat na een wedstrijd de tribune vol ligt met afval, net zoals je geen troep wilt aantreffen als je in de natuur aan het joggen bent. Door gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken, zorgen we voor verbinding in de gemeente Nieuwegein en daarbij voor een schóón Nieuwegein. Een win-win situatie”, aldus wethouder John van Engelen van Sport

Opruimteam in actie
Bezoekers waardeerden de actie van het bewustwordingsteam van Stichting De Schone Stad en namen spontaan een prikstok ter hand waarmee ze zelf zwerfvuil verzamelden. “Een mooie actie die voor verbinding zorgt en mensen bij elkaar brengt. Bovendien ruimt het ook lekker op”, meldde een actieve bewoner. Nieuwegein zet op deze manier in op de maatschappelijke en verbindende kracht van sport. De actie is op poten gezet door Stichting De Schone Stad, die naast het bewustwordingsteam ook met een kraam zichtbaar aanwezig was. Op deze manier wil de stichting zich naar buiten toe profileren en vooral ook bewoners en bezoekers van sportverenigingen laten ervaren hoe schoon hun eigen sportomgeving is en hoe prèttig dat wel is. In Nieuwegein maken diverse doelgroepen gebruik van sportvelden en sportgelegenheden; daar maken zowel sportclubs en de voetbalvelden alsook wandelpaden, fiets- en vaarroutes deel van uit.

Actief zwerfafvalbeleid
Gemeente Nieuwegein doet veel op het gebied van zwerfafval. Van het jaarlijkse zwerfafvalbudget van de Rijksoverheid organiseert Nieuwegein, veelal in samenwerking met Stichting De Schone Stad, schoonmaakacties, educatieve projecten en ook de bewustwordingsactiviteiten. De educatieve projecten vinden vooral plaats op basisscholen waarbij de wens aanwezig is om meer met plaatselijk verenigingen samen te werken.

 

Categorieën

(Column door Nena Vlas)

Lees meer...

Column Nena Vlas  - Mondkapjesmode, hoestschaamte en raamvisite. Nederlanders gaan creatief om met hun taal en willen graag origineel zijn. Geen wonder dat ons coronawoordenboek steeds dikker wordt.

Lees meer...

Technologie & Economie – Nieuwe technologieën hebben ons leven, zonder dat we dat direct in de gaten hebben, de afgelopen 10 jaar behoorlijk beïnvloedt.

Lees meer...

Economie & Maatschappij – In een periode van ongeveer een halve eeuw is China erin geslaagd te veranderen van een boerensamenleving in een economisch mirakel; met een bruto nationaal product van bijna 14 duizend miljard Dollar vertegenwoordigd China ongeveer 16% van de totale wereldeconomie en de verwachting is dat binnen nu en 10 jaar China de VS van de 1e plaats zal stoten.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Techniek – Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Vele duizenden betogers kwamen zaterdag bijeen op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid van de overheid.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Na vele jaren pensioendiscussie lijkt het er nu echt van te komen en is de invulling van het pensioenakkoord concreet geworden. Afgaand op de eerste reacties bestaat er brede steun voor deze noodzakelijk geachte hervorming van het pensioenstelsel. Louter het FNV stempel ontbreekt (nog).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Milieu – Plastic is niet meer weg te denken uit onze moderne samenlevingen. Zo’n beetje ieder product in de supermarkt is verpakt in plastic, in ieder afgeleverd pakketje zit plastic en we zien het terug in talloze andere toepassingen zoals onze notebooks, auto’s en consumentenelektronica. Het is goedkoop, makkelijk te verwerken en heeft ontegenzeggelijk onze levens vergemakkelijkt.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

SoMuziek: 2e concert voor de thuisblijvers

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het boek over ‘troostmeisjes’ dat geschreven moest worden verschijnt nu ook in de Engelse taal. In 2013 verscheen in Nederland het boek ‘Geknakte Bloem’.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle en Gezondheid - Gelukkig wordt er de laatste jaren eindelijk meer aandacht besteed aan het verbeteren en vergroten van de weerstand door het nuttigen van goede en gezonde voeding ten faveure van algehele gezondheid.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf