Sport & Vrije tijd
Typography

Bewustwordingsteam met prikstok op pad tijdens Nationale Sportweek

NLMagazine  Sport/duurzaamheid - Afgelopen maand kwam in Nieuwegein een speciaal bewustwordingsteam van ‘Stichting De Schone Stad’ in actie voor ‘Sporten in een schone sportomgeving’. Gewapend met een grijper en een vuilniszak en gekleed in fleurige eighties sportkleding, verzamelden zij tijdens de Nationale Sportweek op diverse sportlocaties zwerfafval in Nieuwegein.

Zo was het team aanwezig bij de recordpoging voor de grootste Capoeirales voor het Guinness Book of Records en gaf het team acte de présence bij een 3D-print stand op sportpark Galecop.  

Gerecyclde scheidsrechtersfluitjes
Een druk en bovenal fleurig weekend dat niet alleen voor een opgeruimde gemeente maar ook voor veel blije gezichten zorgde. “Als onderdeel van de actie werden geprinte scheidsrechterfluitjes van gerecycled zwerfafvalplastic uitgedeeld op Sportcomplex Merwestein. Onlangs sloten wij ons team aan bij de vijf kilometerwandeling die startte bij Skipiste Nieuwegein”, aldus Sjaak Veeken van Stichting De Schone Stad.

Nieuwegein Hostcity
Nieuwegein is door NOC*NSF Nieuwegein verkozen tot één van de landelijke ‘Hostcities’ tijdens de Nationale Sportweek 2019. “Wij grijpen de Nationale Sportweek aan om mensen te motiveren om zowel te sporten alsook om te laten zien dat sporten ontzettend leuk en gezond is voor lichaam en geest. Dat we het liefst sporten in een schone omgeving is vanzelfsprekend; daarom werken wij er met elkaar aan dat de omgeving waarin wij sporten ook inderdaad schoon is. Als club, sporter of toeschouwer wil je niet dat na een wedstrijd de tribune vol ligt met afval, net zoals je geen troep wilt aantreffen als je in de natuur aan het joggen bent. Door gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken, zorgen we voor verbinding in de gemeente Nieuwegein en daarbij voor een schóón Nieuwegein. Een win-win situatie”, aldus wethouder John van Engelen van Sport

Opruimteam in actie
Bezoekers waardeerden de actie van het bewustwordingsteam van Stichting De Schone Stad en namen spontaan een prikstok ter hand waarmee ze zelf zwerfvuil verzamelden. “Een mooie actie die voor verbinding zorgt en mensen bij elkaar brengt. Bovendien ruimt het ook lekker op”, meldde een actieve bewoner. Nieuwegein zet op deze manier in op de maatschappelijke en verbindende kracht van sport. De actie is op poten gezet door Stichting De Schone Stad, die naast het bewustwordingsteam ook met een kraam zichtbaar aanwezig was. Op deze manier wil de stichting zich naar buiten toe profileren en vooral ook bewoners en bezoekers van sportverenigingen laten ervaren hoe schoon hun eigen sportomgeving is en hoe prèttig dat wel is. In Nieuwegein maken diverse doelgroepen gebruik van sportvelden en sportgelegenheden; daar maken zowel sportclubs en de voetbalvelden alsook wandelpaden, fiets- en vaarroutes deel van uit.

Actief zwerfafvalbeleid
Gemeente Nieuwegein doet veel op het gebied van zwerfafval. Van het jaarlijkse zwerfafvalbudget van de Rijksoverheid organiseert Nieuwegein, veelal in samenwerking met Stichting De Schone Stad, schoonmaakacties, educatieve projecten en ook de bewustwordingsactiviteiten. De educatieve projecten vinden vooral plaats op basisscholen waarbij de wens aanwezig is om meer met plaatselijk verenigingen samen te werken.

 

Body & Fit

Quote

Sport nu.nl

21 januari 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

D Reizen

Center Parcs

Aanbevolen artikelen