Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine - Mode Lifestyle - Transparantie is anno 2018 een veelbesproken en trendy term in de modewereld. Merken worden gevraagd om opener te communiceren over waar hun kleding wordt geproduceerd, zodat er actie kan worden ondernomen tegen wanpraktijken. De media pakt dit onderwerp eveneens goed op en er wordt veel gediscussieerd en geschreven over duurzaamheid en maatschappelijke impact, ofwel ‘ethical fashion’. Ook het aantal modemerken dat een duurzaam label opzet, is de afgelopen jaren flink gestegen. Is er een verandering op komst in Retailland?  Gaat duurzaamheid op korte termijn het verschil maken of is het slechts een illusie?

Doe maar Duurzaam

Dat duurzaamheid hèt thema is van deze generatie is duidelijk. We verbruiken groene energie, kopen biologisch, zorgen voor een eigen tas tijdens het shoppen en kiezen massaal voor hybride. Voor sommige een keuze omdat het iets oplevert in de portemonnee, maar voor vele een bewuste keuze. Mensen dragen graag hun steentje bij aan een gezonde maatschappij. Maar hoe zit het met onze garderobe! Hoe duurzaam is die favoriete jeans of mooie kwaliteit jas die je onlangs hebt gekocht? Welke weg heeft het afgelegd voordat het in de kast terecht komt?

 

Who made my clothes

Een vraag waar niemand tot voor kort echt over na dacht, maar waar sinds 2013 een wereldwijd evenement aan is gekoppeld. Tijdens de jaarlijkse ‘Fashion Revolution week’ in april worden consumenten wereldwijd aangemoedigd om aan merken te vragen waar hun kleding is gemaakt en onder welke omstandigheden. Door een foto van jezelf met een kledingstuk op social media te plaatsen, geef je het merk de kans om een eerlijk antwoord te geven op deze vraag.

De directe aanleiding voor dit initiatief was de ramp in Rana Plaza Bangladesh in 2013, de kledingfabriek die door slechte omstandigheden volledig in elkaar stortte en waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen. Deze ramp was een wake up call, er werd verder onderzoek gedaan en Rana Plaza bleek slechts het topje van de ijsberg. Onveilige fabrieken, veel te lage lonen, kinderarbeid en milieuvervuiling was aan de orde van de dag in de mode-industrie. De media dook er bovenop, documentaires en programma’s als ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ op BNN gaf een kijkje in textielfabrieken en daarmee werd het grote publiek geconfronteerd met de donkere kant van de mode.

Veilig en verantwoord

Sindsdien zetten meerdere organisaties zich in voor het verbeteren van de omstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt. Er zijn gedragscodes opgesteld die een indicatie geven van wat verschillende merken doen om diverse problemen aan te pakken. Verschillende databases waarin je  groene merken kunt terugzoeken, apps die aangeven waar je in de buurt duurzaam kunt winkelen, en op Europees niveau is er het ‘EU ecolabel’. Zij maken het  mogelijk om onder andere kledingbedrijven die niet aan hun sociale verplichtingen en milieueisen voldoen, ter verantwoording te roepen.
Ook is er het ‘Bangladesh veiligheidsakkoord’ gekomen, opgesteld door internationale vakbondkoepels en lokale vakbonden uit Bangladesh. Een baanbrekend akkoord voor het verbeteren van de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Het is een overeenkomst tussen kledingmerken, retailers en betrokken maatschappelijke organisaties. Een modeketen als H&M is één van de belangrijkste ondertekenaars van dit veiligheidsakkoord. Zij is met haar verkooppunten in 40 landen de grootste kledinginkoper in Bangladesh. Nadat deze grote speler in de markt het veiligheidsakkoord had getekend, werd het voor de concurrenten een commercieel nadeel om niet te tekenen.

 

TOMS NL

Eerlijk is hip

Veel merken zien het commerciële belang van een groen imago en zijn steeds beter in staat om op een duurzame manier en voor een betaalbare prijs high fashion te leveren. Eerlijke kleding is het geitenwollensokken stadium inmiddels wel voorbij. Dit heeft het van origine Haarlemse denimmerk Kuyichi doen bewijzen. Kuyichi is één van de pioniers op het gebied van de productie van organische jeans en draagt op twee manieren bij aan duurzaamheid. Het merk zorgt ervoor dat de productie via eerlijke productielijnen tot stand komt en richt zich daarnaast op het gebruik van duurzame materialen. Andere mooie merken, duurzaam en hip tegelijkertijd zijn o.a. Toms, Zazu Amsterdam, O my bag, Skott, Kings of Indigo en Alchemist.
Heel verrassend is Mud Jeans, een merk dat ‘Lease A Jeans’ heeft gelanceerd. Voor een klein bedrag per maand huur je daar een spijkerbroek. Niet alleen heel efficiënt, maar ook leuk voor die afwisseling in de garderobe. En wat maar weinig mensen zich realiseren, is dat vintage en tweedehandskleding ook een vorm van duurzame en eerlijke mode is.

Ècht modebewust

Bewuster leven is voor steeds meer mensen ‘A way of life’. De consument wordt kritischer. De trend om duurzaam voedsel te shoppen is immers heel normaal en het lijkt erop dat dit gedrag zich ook verder zal ontwikkelen in de mode. De vraag óf de modewereld daarom transparanter gaat worden, kunnen we beantwoorden met een ‘ja’. Alleen is, ondanks de opkomst van duurzame fashionable mode-labels, het aanbod van duurzame mode in de winkelstraten nihil. Omdat we er niet dagelijks mee geconfronteerd worden, staat het nog iets te ver van ons af. Uit onderzoek blijkt bovendien dat we ook niet ècht weten wat eerlijke mode is; slechts 40% van de bevolking geeft aan niet te letten op duurzame productie en 53% denkt dat duurzame kleding duurder is.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel om de massa bewust naar mode te laten kijken.

Duurzaamheid in de mode heeft absoluut de toekomst, maar hoe snel… dat is de vraag.

Manon Heemskerk

Categorieën

Sinds 2014 zijn de kosten voor energiebelastingen en ODE met 68% gestegen

NL Magazine Economie – Op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste energieleveranciers wordt duidelijk dat de totale energierekening voor een meerpersoonshuishouden per 1 januari 2019 stijgt met gemiddeld € 327,-. Dit is een stijging van in totaal 17% ten opzichte van het afgelopen half jaar.

Lees meer...

NL Magazine Economie - Het gaat goed met de Nederlandse economie. Echter, de Brexit en de dreigende handelsoorlog met de VS kunnen wel eens fors roet in het economische eten gooien.

Lees meer...

Kwart bedrijven kampt met personeelstekort

NL Magazine Economie - Ondernemers zijn positief over de werkgelegenheid in 2019. Deze zal volgend jaar  verder groeien waardoor de behoefte aan personeel verder toeneemt. Dit concluderen het CBS, de Kamers van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de conjunctuurenquête Nederland.  Momenteel kampt al ruim een kwart van alle bedrijven met personeelstekorten.

Lees meer...

Op 16 en 17 februari is het weer zover.

NL Magazine Lyfestyle Mode - Dompel jezelf onder in de wereld van de lichaamsversieringen. Tattoo Expo Maastricht is een niet te missen evenement voor alle tattoo liefhebbers.

Lees meer...

Waltz with Bashir (Ari Folman, 2008)

NL Magazine Entertainment  - Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en de gevolgen ervan. Het programma toont de bandbreedte van de verwerking van traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle Mode - Een nieuw modeseizoen met nieuwe modetrends geeft altijd een euforisch gevoel. Met enthousiasme storten we ons op de nieuwe mode. De modetrends voor herfst winter 2018 2019 zijn fantastisch en inspirerend. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen, want kleur is nog steeds dé trend. En we zien een brede mix aan stijlen die ook nog eens allemaal gecombineerd mogen worden met elkaar; oversized, volumineus, elegant en powervol. Er is wel één hoofdlijn in te ontdekken, we gaan terug de tijd in. De mode laat veel invloeden van vroeger zien. Maak je klaar voor een overdadig nieuw modeseizoen waarin veel mag, zolang het maar uitgesproken is.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Kinderen, ouderen en kwetsbare doelgroepen: sport- en beweegbeleid richt zich in verhouding vaak op hen, en minder op volwassenen met wie niets bijzonders aan de hand is. Om deze ‘vergeten groep’ aan het bewegen te krijgen en te houden, stelden een aantal organisaties gezamenlijk een factsheet op. 

Lees meer...

023 Zandvoort Sport - Minister Bruno Bruins van (Sport) heeft geen zin om mee te betalen aan de totstandkoming van de Formule 1 races in Zandvoort. Het Circuit Zandvoort heeft bij de minister  een subsidieaanvraag ingediend voor een jaarlijkse bijdrage van € 5 miljoen, maar de minister voelt daar helemaal niets voor.

Lees meer...

Terugblik op het eerste deel van het voetbalseizoen

NLMagazine Sport - De KNVB heeft een aantal zaken op een rijtje gezet met informatie over het begin van het voetbalseizoen eind augustus 2018 tot aan de winterstop eind december 2018. Een paar leuke statistieken laten zien dat er weer aardig is gescoord in de 1e helft van het voetbalseizoen. Op de Nederlandse velden werden maar liefst 381.815 officiële wedstrijden gespeeld en werden er 2.932.638 doelpunten gemaakt.

Lees meer...

Foto: Sien Cheng' Zwart Janstraat Rotterdam | by FaceMePLS. '

NL Magazine Maatschappij - Het is een steeds gewoner beeld aan het worden in het verkeer: scheurende brom- en elektrische fietsen van bedrijven die maaltijden bezorgen.

Lees meer...

NL Magazine Samenleving en ontwikkeling - Nu het jaar 2018 op z’n einde loopt en we op de drempel van een nieuw jaar staan, is het een goed moment om eens serieus na te denken over wat grenzen kunnen betekenen in positieve en negatieve zin. Zoals ieder jaar zijn we ook dit jaar weer met miljoenen de landsgrenzen overgetrokken, wellicht hebt u andere continenten bezocht. Dan zal het u zeker niet zijn ontgaan, dat de welvaart bepaald niet evenredig is verdeeld op onze aardbol. Dat was u natuurlijk al langer bekend want als er één land is waar de bevolking gul de portemonnee trekt bij rampen, dan is dat Nederland wel.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij - ‘Zorg ervoor dat er iemand verantwoordelijk blijft voor duidelijke taal in je organisatie. Wijs bijvoorbeeld een ambassadeur aan.’ Dat is een van de tips voor gemeenten en andere overheden in de vandaag gestarte campagne ‘Direct duidelijk’, geïnitieerd door  hoofdpartners Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Taalunie en Netwerk Begrijpelijke Overheid (MBO).

Lees meer...

NL Magazine Opleiding - Wie wordt dé mbo debatkampioen van 2019? Op vrijdag 15 februari strijden de beste sprekers uit heel Nederland in Amersfoort om deze felbegeerde titel. Samen met 25 debatteams uit het hele land komen de debaters van het ROC Mondriaan Marketing en Communicatie uit Den Haag in actie.

Lees meer...

Wetenschap, bedrijfsleven en overheid bundelen krachten om unieke positie quantumtechnologie in Nederland te verkennen

NL Magazine Wetenschap -  De top van de Nederlandse quantumtechnologie kwam op 31 oktober samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en overheid om de maatschappelijke en economische kansen van quantumtechnologie te bespreken. Nederland heeft een unieke positie als het gaat om quantumtechnologie, met name met het toonaangevende onderzoekscentrum QuTech in Delft.

Lees meer...

NL Magazine Techniek - Sinds General Motors zich heeft gecommitteerd aan een volledig elektrische toekomst, ontwikkelt de fabrikant revolutionaire, flexibele elektrificatietechnologieën die verder gaan dan traditioneel vervoer en consumenten de vrijheid in mobiliteit bieden die bij hen past. Vandaag maakt het team van GM één van die dromen tot werkelijkheid met de onthulling van twee innovatieve, geïntegreerde en connected e-bikes – een inklapbare en een compacte – die beide nog merkloos zijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle  – Na de door Foodwatch aan de ‘Reclame Code Commissie’ gerapporteerde klacht dat de vanillevla Optimel van Friesland Campina geen vanille bevat, heeft deze commissie besloten dat de reclame-uitingen voor dit product misleidend zijn en daarmee in strijd met de wet.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle Gezondheid – Tijdens de 8e editie van het jaarlijkse Arts en Leefstijl Congres, op 5 april aanstaande, wordt de eerste 'LEEFSTIJLARTS VAN HET JAAR' gekozen. Een leefstijlarts is een arts die niet als eerste keuze ‘pillen’ voorschrijft, maar eerst samen met zijn of haar patiënt kijkt naar de leefstijl.

Lees meer...

NL Magazine.nl Lifestyle, sport en gezondheid – Onlangs, tijdens het in het AFAS-Stadion te Alkmaar gehouden seminar van NL-Vitaal, werd opnieuw een handtekening gezet onder de RABO-AZ Foodtour 2019, een  samenwerkingsverband tussen de RABO, AZ, JOGG (jongeren op gezond gewicht) en Greenport dat zich op scholen focust op kinderen en gezonde voeding.

Lees meer...

Column Jan Dirk van der Zee - ‘Is het nog wel van deze tijd om met z’n allen achter een bal aan te hollen?’ is een vraag die mij met enige regelmaat wordt gesteld. Zo stuurde een goede relatie een e-mail met een quote van het platform ‘Omdenken’. Hij wilde het me niet onthouden:

Lees meer...

Column Bernard Klaassen - Autorijden, ik houd ervan. Zo’n 50.000 kilometers per jaar haal ik wel en ik geniet van bijna elk moment. Let wel, het rijden zelf vind ik prachtig. De files tellen niet mee en de auto als vehikel interesseert me vrij weinig. Dat blik op wielen betekent simpelweg vrijheid. Ik kies. Links of rechts, snel of langzaam.

Lees meer...

Column Jos de Jong - Een tijdje terug moest ik met een vroege vlucht naar London. Rond 05.00 uur arriveerde de bus om me naar Schiphol te rijden. Met de melding  “Goedemorgen, alles goed met U?” kocht ik een kaartje bij de buschauffeur, beetje Indisch type volgens mij, die me heel vriendelijk aankeek en duidelijk verbaasd was over het feit dat iemand hem op dit vroege uur in de bus goedemorgen wenste.

Lees meer...

Mediamarkt

Drogisterij

 • Pharma Nord Bio-T Afslankpillen 150caps

  RSS productfeed Feb 21, 2019 | 10:14 am

  Pharma Nord Bio-T Afslankpillen 150caps Bio-T: CLA en groene thee extract – voor een verhoogde vetverbranding•    Voldoet aan de farmaceutische richtlijnen voor productie en de EU-regels voor voedingssupplementen•    Bio-T van Pharma Nord ondersteunt de verbranding van vet in het lichaam. Voor het behoud van een[…]

  Read more...
 • Yacon Pure Slim Afslankpillen 60caps

  RSS productfeed Feb 21, 2019 | 10:14 am

  Yacon Pure Slim Afslankpillen 60caps De Yacon plant uit Zuid-Amerika wordt al heel lang gebruikt voor zijn zoete smaak en gezonde eigenschappen die de stofwisseling stimuleren en u meer energie geven. Als onderdeel van een dieet kan Yacon Pure Slim u helpen bij het afslanken.EUR[…]

  Read more...
 • Acai Ultra Lean Afslankpillen 60caps

  RSS productfeed Feb 21, 2019 | 10:14 am

  Acai Ultra Lean Afslankpillen 60caps Acai Ultra Lean is een natuurlijk supplement gemaakt van de Acai bes, een nutritioneel superfood uit het Amazone regenwoud in Brazilië. Bestudeerd door voedingsdeskundigen al tientallen jaren, is de açai-bes is gevonden om vermoeidheid te bestrijden door het ondersteunen van[…]

  Read more...
 • Arkocaps Mate Capsules 45caps

  RSS productfeed Feb 21, 2019 | 10:14 am

  Arkocaps Mate Capsules 45caps Bevordert de afbraak van vetten.GEBRUIKSAANWIJZING:’s Morgens tijdens het ontbijt 2 capsules met voldoende water innemen.SAMENSTELLING:Elke capsule bevat 187,5 mg Maté bladextract dat overeenkomt met 750-1125 mg Maté blad.BIJZONDERHEDEN:Het omhulsel van de Arkocaps Maté capsules is van plantaardige oorsprong. Deze capsules[…]

  Read more...
 • Brise Discreet Lavendel Navulling Per stuk

  RSS productfeed Feb 21, 2019 | 10:14 am

  Brise Discreet Lavendel Navulling Per stuk Laat je huiskamer heerlijk ruiken met de Glade by Brise Discreet Lavendel & Jasmijn Luchtverfrisser Navulling. Deze navulling verspreidt de heerlijke geur van bloemen door je huis. Verwijdert slechte geuren + verfrist tot 60 dagen* *Wanneer deze wordt gebruikt in[…]

  Read more...