Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine - Mode Lifestyle - Transparantie is anno 2018 een veelbesproken en trendy term in de modewereld. Merken worden gevraagd om opener te communiceren over waar hun kleding wordt geproduceerd, zodat er actie kan worden ondernomen tegen wanpraktijken. De media pakt dit onderwerp eveneens goed op en er wordt veel gediscussieerd en geschreven over duurzaamheid en maatschappelijke impact, ofwel ‘ethical fashion’. Ook het aantal modemerken dat een duurzaam label opzet, is de afgelopen jaren flink gestegen. Is er een verandering op komst in Retailland?  Gaat duurzaamheid op korte termijn het verschil maken of is het slechts een illusie?

Doe maar Duurzaam

Dat duurzaamheid hèt thema is van deze generatie is duidelijk. We verbruiken groene energie, kopen biologisch, zorgen voor een eigen tas tijdens het shoppen en kiezen massaal voor hybride. Voor sommige een keuze omdat het iets oplevert in de portemonnee, maar voor vele een bewuste keuze. Mensen dragen graag hun steentje bij aan een gezonde maatschappij. Maar hoe zit het met onze garderobe! Hoe duurzaam is die favoriete jeans of mooie kwaliteit jas die je onlangs hebt gekocht? Welke weg heeft het afgelegd voordat het in de kast terecht komt?

 

Who made my clothes

Een vraag waar niemand tot voor kort echt over na dacht, maar waar sinds 2013 een wereldwijd evenement aan is gekoppeld. Tijdens de jaarlijkse ‘Fashion Revolution week’ in april worden consumenten wereldwijd aangemoedigd om aan merken te vragen waar hun kleding is gemaakt en onder welke omstandigheden. Door een foto van jezelf met een kledingstuk op social media te plaatsen, geef je het merk de kans om een eerlijk antwoord te geven op deze vraag.

De directe aanleiding voor dit initiatief was de ramp in Rana Plaza Bangladesh in 2013, de kledingfabriek die door slechte omstandigheden volledig in elkaar stortte en waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen. Deze ramp was een wake up call, er werd verder onderzoek gedaan en Rana Plaza bleek slechts het topje van de ijsberg. Onveilige fabrieken, veel te lage lonen, kinderarbeid en milieuvervuiling was aan de orde van de dag in de mode-industrie. De media dook er bovenop, documentaires en programma’s als ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ op BNN gaf een kijkje in textielfabrieken en daarmee werd het grote publiek geconfronteerd met de donkere kant van de mode.

Veilig en verantwoord

Sindsdien zetten meerdere organisaties zich in voor het verbeteren van de omstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt. Er zijn gedragscodes opgesteld die een indicatie geven van wat verschillende merken doen om diverse problemen aan te pakken. Verschillende databases waarin je  groene merken kunt terugzoeken, apps die aangeven waar je in de buurt duurzaam kunt winkelen, en op Europees niveau is er het ‘EU ecolabel’. Zij maken het  mogelijk om onder andere kledingbedrijven die niet aan hun sociale verplichtingen en milieueisen voldoen, ter verantwoording te roepen.
Ook is er het ‘Bangladesh veiligheidsakkoord’ gekomen, opgesteld door internationale vakbondkoepels en lokale vakbonden uit Bangladesh. Een baanbrekend akkoord voor het verbeteren van de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Het is een overeenkomst tussen kledingmerken, retailers en betrokken maatschappelijke organisaties. Een modeketen als H&M is één van de belangrijkste ondertekenaars van dit veiligheidsakkoord. Zij is met haar verkooppunten in 40 landen de grootste kledinginkoper in Bangladesh. Nadat deze grote speler in de markt het veiligheidsakkoord had getekend, werd het voor de concurrenten een commercieel nadeel om niet te tekenen.

 

TOMS NL

Eerlijk is hip

Veel merken zien het commerciële belang van een groen imago en zijn steeds beter in staat om op een duurzame manier en voor een betaalbare prijs high fashion te leveren. Eerlijke kleding is het geitenwollensokken stadium inmiddels wel voorbij. Dit heeft het van origine Haarlemse denimmerk Kuyichi doen bewijzen. Kuyichi is één van de pioniers op het gebied van de productie van organische jeans en draagt op twee manieren bij aan duurzaamheid. Het merk zorgt ervoor dat de productie via eerlijke productielijnen tot stand komt en richt zich daarnaast op het gebruik van duurzame materialen. Andere mooie merken, duurzaam en hip tegelijkertijd zijn o.a. Toms, Zazu Amsterdam, O my bag, Skott, Kings of Indigo en Alchemist.
Heel verrassend is Mud Jeans, een merk dat ‘Lease A Jeans’ heeft gelanceerd. Voor een klein bedrag per maand huur je daar een spijkerbroek. Niet alleen heel efficiënt, maar ook leuk voor die afwisseling in de garderobe. En wat maar weinig mensen zich realiseren, is dat vintage en tweedehandskleding ook een vorm van duurzame en eerlijke mode is.

Ècht modebewust

Bewuster leven is voor steeds meer mensen ‘A way of life’. De consument wordt kritischer. De trend om duurzaam voedsel te shoppen is immers heel normaal en het lijkt erop dat dit gedrag zich ook verder zal ontwikkelen in de mode. De vraag óf de modewereld daarom transparanter gaat worden, kunnen we beantwoorden met een ‘ja’. Alleen is, ondanks de opkomst van duurzame fashionable mode-labels, het aanbod van duurzame mode in de winkelstraten nihil. Omdat we er niet dagelijks mee geconfronteerd worden, staat het nog iets te ver van ons af. Uit onderzoek blijkt bovendien dat we ook niet ècht weten wat eerlijke mode is; slechts 40% van de bevolking geeft aan niet te letten op duurzame productie en 53% denkt dat duurzame kleding duurder is.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel om de massa bewust naar mode te laten kijken.

Duurzaamheid in de mode heeft absoluut de toekomst, maar hoe snel… dat is de vraag.

Manon Heemskerk

Categorieën

Wonderkind gaat met miljoenendeal vol voor expansie bij oosterburen

NL Magazine Economie  – Wonderkind, een van de snelst groeiende startups van Nederland, gaat met zijn technologie de Duitse recruitmentmarkt moderniseren. Het recruitmenttech-bedrijf sluit een exclusief partnership met de gerenommeerde arbeidsbemiddelaar en marktleider Raven51. De Duitse markt voor arbeidsmarktbemiddeling heeft in de tegenstelling tot Nederland de digitaliseringsslag nog amper gemaakt.

Lees meer...

NL Magazine Economie - “Hotels, restaurants en andere bedrijven in de horecasector hebben de komende jaren in totaal bijna 100.000 extra medewerkers nodig. Het totale aantal medewerkers groeit in de periode tot 2025 van 443.900 begin vorig jaar naar 540.800”, aldus het ANP.

Lees meer...

NL Magazine Economie Duurzaamheid - Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn productnamen als ‘groenteburger’, ‘vegaschnitzel’ en ‘alternatief voor melk’ binnenkort verboden. ProVeg International heeft met grote verbazing gereageerd.

Lees meer...

NL Magazine Entertainment - De serie is bijna afgelopen. Nog een aflevering te gaan. Deze keer bespreken Maurice, Sun en Bas de controversiële aflevering 5 'The Bells' van seizoen 8 van Game of Thrones. Daarnaast ook veel speculeren over het einde van de serie. wie zit er op de Iron Throne als winnaar.

Lees meer...

NL Magazine Entertainment - Maurice, Sun en Bas geven hun review over "The Long Night', de apotheose van het grote gevecht tussen de levenden en de doden onder leiding van de Night King. Naast de review ook een vooruitblik naar de laatste drie afleveringen. Het gevecht om de Iron Throne!

Lees meer...

Onder andere Claw Boys Claw, Rondé, Wulf, Olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis, Paul Elstak, Ulrich van Gobbel en workshop breien toegevoegd aan programma

NL Magazine Uitgaan - De line-up van Zwarte Cross is zo goed als rond! Het festival heeft in totaal 233 verschillende acts geboekt die vanuit de Verenigde Staten, Ghana, Jamaica, Duitsland, IJsland, Frankrijk, Engeland, Italië, Syrië, Noorwegen, België, Zweden, Canada, Australië, Palestina, Argentinië, Venezuela, Oostenrijk, Brazilië, Spanje, Mexico en Nederland naar Lichtenvoorde afreizen.

Lees meer...

Omnisport was afgelopen februari nog plaats van handeling voor het NK atletiek indoor. Dafne Schippers (links) won de 60 meter sprint. © ANP

NL Magazine Sport - De gemeente Apeldoorn maakt zich sterk om in samenwerking met de Atletiekunie het Europees Kampioenschap indoor atletiek in 2023 naar Apeldoorn te halen. De beslissing is nog niet definitief gevallen, maar de stad heeft officieel haar belangstelling kenbaar gemaakt.

Lees meer...

NL Magazine Sport - Meer dan 500 kilometer fietsen van World Forum The Hague naar IMEX 2019 in Frankfurt: vijf World Forum teamleden gaan de uitdaging aan en maken van 13 tot en met 21 mei deze tocht. Samen zetten zij zich in voor War Child, het goede doel dat zij al jaren steunen.

Lees meer...

Foto: Ronald Speijer

NLMagazine Sport – Op zondag 31 maart a.s. vervalt de exclusiviteit voor Circuit Zandvoort vanuit Formule One Management (FOM) voor de organisatie van een Formule 1 race in 2020. Indien het Zandvoort niet lukt om te tekenen, dan is Assen er klaar voor. Wat Assen betreft kan de Formule 1 altijd op de agenda in 2020, zodat alle Nederlandse racefans Max Verstappen op eigen bodem kunnen zien rijden.

Lees meer...

NL Magazine Politiek - De parkeertarieven bij ziekenhuizen lopen de pan uuit en zijn veel te hoog. Aldus stelt de seniorenorganisatie KBO-PCOB, die onlangs een petitie indiende ter verlaging van de tarieven. De petitie wordt volgende in juni aangeboden aan de Tweede Kamer.

Lees meer...

NL Magazine Politiek- Op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2019 verwacht het CBS dat gemeenten in 2019 ongeveer € 10 miljard euro  ontvangen uit belastingheffingen, ruim 4% meer dan in 2018.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij - De provincie Noord-Holland start met de actie ‘Werk aan de weg? Rijd veilig’. Hiermee vraagt de provincie  aandacht voor de veiligheid van wegwerkers. Regelmatig hebben zij te maken met onveilige situaties, veroorzaakt door snelheidsovertreders.

Lees meer...

NL Magazine Opleiding - Wie wordt dé mbo debatkampioen van 2019? Op vrijdag 15 februari strijden de beste sprekers uit heel Nederland in Amersfoort om deze felbegeerde titel. Samen met 25 debatteams uit het hele land komen de debaters van het ROC Mondriaan Marketing en Communicatie uit Den Haag in actie.

Lees meer...

Wetenschap, bedrijfsleven en overheid bundelen krachten om unieke positie quantumtechnologie in Nederland te verkennen

NL Magazine Wetenschap -  De top van de Nederlandse quantumtechnologie kwam op 31 oktober samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en overheid om de maatschappelijke en economische kansen van quantumtechnologie te bespreken. Nederland heeft een unieke positie als het gaat om quantumtechnologie, met name met het toonaangevende onderzoekscentrum QuTech in Delft.

Lees meer...

NL Magazine Techniek - Sinds General Motors zich heeft gecommitteerd aan een volledig elektrische toekomst, ontwikkelt de fabrikant revolutionaire, flexibele elektrificatietechnologieën die verder gaan dan traditioneel vervoer en consumenten de vrijheid in mobiliteit bieden die bij hen past. Vandaag maakt het team van GM één van die dromen tot werkelijkheid met de onthulling van twee innovatieve, geïntegreerde en connected e-bikes – een inklapbare en een compacte – die beide nog merkloos zijn.

Lees meer...

NL Magazine  Lifestyle - Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) heeft geoordeeld dat Friesland Campina in strijd handelt met de Europese wetgeving. Met haar product Optimel vanillevla misleidt Friesland Campina de consument; in deze vanillevla is immers geen spoortje vanille te vinden.

Lees eerder artikel

Lees meer...

NL Magazine Sport – ‘Red Bull, stop met je schaamteloze marketing gericht op jongeren en sport!’ Deze oproep deed Foodwatch enige tijd geleden aan het Red Bull raceteam van Max Verstappen. “Red Bull is alle schaamte voorbij en promoot haar drankje waar deze de meeste schade kan aanrichten, namelijk onder jongeren en tijdens sport”, aldus Foodwatch.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle Gezondheid - William Cortvriendt komt, in samenwerking met Erna Sassen, met een nieuw boek over gezond eten en leven, maar nu voor kinderen. Eetgewoonten worden aangeleerd in de kindertijd. Dát is het moment om aan bewustwording te werken.

Lees meer...

Column Jos de Jong - Paul Blokhuis is staatssecretaris van Volksgezondheid en is eigenlijk ten einde raad over de discussie over de ‘Heilige Vaccinatie-graal’. Een heilige beker, die aanbeden wordt door velen, die kennelijk precies weten waarom vaccins en vaccinatiepolitiek goed zijn voor iedereen.

Lees meer...

Column Jan Dirk van der Zee - ‘Is het nog wel van deze tijd om met z’n allen achter een bal aan te hollen?’ is een vraag die mij met enige regelmaat wordt gesteld. Zo stuurde een goede relatie een e-mail met een quote van het platform ‘Omdenken’. Hij wilde het me niet onthouden:

Lees meer...

Column Bernard Klaassen - Autorijden, ik houd ervan. Zo’n 50.000 kilometers per jaar haal ik wel en ik geniet van bijna elk moment. Let wel, het rijden zelf vind ik prachtig. De files tellen niet mee en de auto als vehikel interesseert me vrij weinig. Dat blik op wielen betekent simpelweg vrijheid. Ik kies. Links of rechts, snel of langzaam.

Lees meer...

NLMagazine  Reizen - Zeven ongelooflijk fraaie Schotse steden om te bezoeken.

In Schotland is genoeg te zien en te doen; fascinerende historische locaties, intrigerende culturele attracties en evenementen, geweldige keuzemogelijkheden wat betreft shoppen en veel, heel veel heerlijke dingen om te eten en drinken. Nooit ver weg van het prachtige Schotse buitenleven liggen imposante steden die je als bezoeker aan Schotland ongetwijfeld moet zien.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Amsterdammer Elroy Thümmler, de man die het Hongaarse Sziget Festival op de kaart zette in Nederland en Vlaanderen, komt deze zomer met een festival op een wel heel bijzondere locatie: het dorpje Bedepuszta, dat Thümmler zelf heeft opgekocht en gerenoveerd.

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Even wat tips van de douane als u spullen mee naar huis neemt van uw vakantie.

Lees meer...

Mediamarkt

Drogisterij

 • Forte Pharma Turboslim 24 Fort Afslankpillen 28stuks

  RSS productfeed May 24, 2019 | 09:24 am

  Forte Pharma Turboslim 24 Fort Afslankpillen 28stuks TurboSlim 24u + Forte is speciaal ontwikkeld volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten door de Laboratoires Forte Pharma vrouwen te ondersteunen bij het afslanken. Product Informatie TurboSlim 24u + Forte ondersteunt de gewichtsbeheersing zowel overdag als 's nachts. Het product bestaat[…]

  Read more...
 • Pharma Nord Bio-T Afslankpillen 150caps

  RSS productfeed May 24, 2019 | 09:24 am

  Pharma Nord Bio-T Afslankpillen 150caps Bio-T: CLA en groene thee extract – voor een verhoogde vetverbranding•    Voldoet aan de farmaceutische richtlijnen voor productie en de EU-regels voor voedingssupplementen•    Bio-T van Pharma Nord ondersteunt de verbranding van vet in het lichaam. Voor het behoud van een[…]

  Read more...
 • Lucovitaal Green Tea Powder *Bestekoop 130gr

  RSS productfeed May 24, 2019 | 09:24 am

  Lucovitaal Green Tea Powder *Bestekoop 130gr Lucovitaal Green Tea draagt bij tot een normale vetstofwisseling.Dit product was voorheen 'NuSlank X-trine Super Green Tea Powder', maar wordt per 10-06 uitgeleverd onder het merk Lucovitaal. Door de nog bestaande voorraad kan het daarom voorkomen dat u nog een[…]

  Read more...
 • Natusor Raspberry Ketone Burner 3000Mg Afslankcapsules 60caps

  RSS productfeed May 24, 2019 | 09:24 am

  Natusor Raspberry Ketone Burner 3000Mg Afslankcapsules 60caps Raspberry Ketone Burner, gezien bij Dr. Oz! Raspberry Ketone Burner is de meest populaire afslanker van dit moment.Raspberry Ketone Burner capsules zijn veilig te gebruiken voor iedereen. Ze zijn hormoon- en efedrinevrij en helpen je de overtollige kilo's kwijt te[…]

  Read more...
 • Brise Discreet Lavendel Navulling Per stuk

  RSS productfeed May 24, 2019 | 09:24 am

  Brise Discreet Lavendel Navulling Per stuk Laat je huiskamer heerlijk ruiken met de Glade by Brise Discreet Lavendel & Jasmijn Luchtverfrisser Navulling. Deze navulling verspreidt de heerlijke geur van bloemen door je huis. Verwijdert slechte geuren + verfrist tot 60 dagen* *Wanneer deze wordt gebruikt in[…]

  Read more...