Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NL Magazine - Mode Lifestyle - Transparantie is anno 2018 een veelbesproken en trendy term in de modewereld. Merken worden gevraagd om opener te communiceren over waar hun kleding wordt geproduceerd, zodat er actie kan worden ondernomen tegen wanpraktijken. De media pakt dit onderwerp eveneens goed op en er wordt veel gediscussieerd en geschreven over duurzaamheid en maatschappelijke impact, ofwel ‘ethical fashion’. Ook het aantal modemerken dat een duurzaam label opzet, is de afgelopen jaren flink gestegen. Is er een verandering op komst in Retailland?  Gaat duurzaamheid op korte termijn het verschil maken of is het slechts een illusie?

Doe maar Duurzaam

Dat duurzaamheid hèt thema is van deze generatie is duidelijk. We verbruiken groene energie, kopen biologisch, zorgen voor een eigen tas tijdens het shoppen en kiezen massaal voor hybride. Voor sommige een keuze omdat het iets oplevert in de portemonnee, maar voor vele een bewuste keuze. Mensen dragen graag hun steentje bij aan een gezonde maatschappij. Maar hoe zit het met onze garderobe! Hoe duurzaam is die favoriete jeans of mooie kwaliteit jas die je onlangs hebt gekocht? Welke weg heeft het afgelegd voordat het in de kast terecht komt?

 

Who made my clothes

Een vraag waar niemand tot voor kort echt over na dacht, maar waar sinds 2013 een wereldwijd evenement aan is gekoppeld. Tijdens de jaarlijkse ‘Fashion Revolution week’ in april worden consumenten wereldwijd aangemoedigd om aan merken te vragen waar hun kleding is gemaakt en onder welke omstandigheden. Door een foto van jezelf met een kledingstuk op social media te plaatsen, geef je het merk de kans om een eerlijk antwoord te geven op deze vraag.

De directe aanleiding voor dit initiatief was de ramp in Rana Plaza Bangladesh in 2013, de kledingfabriek die door slechte omstandigheden volledig in elkaar stortte en waarbij meer dan 1000 mensen om het leven kwamen. Deze ramp was een wake up call, er werd verder onderzoek gedaan en Rana Plaza bleek slechts het topje van de ijsberg. Onveilige fabrieken, veel te lage lonen, kinderarbeid en milieuvervuiling was aan de orde van de dag in de mode-industrie. De media dook er bovenop, documentaires en programma’s als ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ op BNN gaf een kijkje in textielfabrieken en daarmee werd het grote publiek geconfronteerd met de donkere kant van de mode.

Veilig en verantwoord

Sindsdien zetten meerdere organisaties zich in voor het verbeteren van de omstandigheden waaronder kleding wordt gemaakt. Er zijn gedragscodes opgesteld die een indicatie geven van wat verschillende merken doen om diverse problemen aan te pakken. Verschillende databases waarin je  groene merken kunt terugzoeken, apps die aangeven waar je in de buurt duurzaam kunt winkelen, en op Europees niveau is er het ‘EU ecolabel’. Zij maken het  mogelijk om onder andere kledingbedrijven die niet aan hun sociale verplichtingen en milieueisen voldoen, ter verantwoording te roepen.
Ook is er het ‘Bangladesh veiligheidsakkoord’ gekomen, opgesteld door internationale vakbondkoepels en lokale vakbonden uit Bangladesh. Een baanbrekend akkoord voor het verbeteren van de veiligheid van Bengaalse kledingfabrieken. Het is een overeenkomst tussen kledingmerken, retailers en betrokken maatschappelijke organisaties. Een modeketen als H&M is één van de belangrijkste ondertekenaars van dit veiligheidsakkoord. Zij is met haar verkooppunten in 40 landen de grootste kledinginkoper in Bangladesh. Nadat deze grote speler in de markt het veiligheidsakkoord had getekend, werd het voor de concurrenten een commercieel nadeel om niet te tekenen.

 

TOMS NL

Eerlijk is hip

Veel merken zien het commerciële belang van een groen imago en zijn steeds beter in staat om op een duurzame manier en voor een betaalbare prijs high fashion te leveren. Eerlijke kleding is het geitenwollensokken stadium inmiddels wel voorbij. Dit heeft het van origine Haarlemse denimmerk Kuyichi doen bewijzen. Kuyichi is één van de pioniers op het gebied van de productie van organische jeans en draagt op twee manieren bij aan duurzaamheid. Het merk zorgt ervoor dat de productie via eerlijke productielijnen tot stand komt en richt zich daarnaast op het gebruik van duurzame materialen. Andere mooie merken, duurzaam en hip tegelijkertijd zijn o.a. Toms, Zazu Amsterdam, O my bag, Skott, Kings of Indigo en Alchemist.
Heel verrassend is Mud Jeans, een merk dat ‘Lease A Jeans’ heeft gelanceerd. Voor een klein bedrag per maand huur je daar een spijkerbroek. Niet alleen heel efficiënt, maar ook leuk voor die afwisseling in de garderobe. En wat maar weinig mensen zich realiseren, is dat vintage en tweedehandskleding ook een vorm van duurzame en eerlijke mode is.

Ècht modebewust

Bewuster leven is voor steeds meer mensen ‘A way of life’. De consument wordt kritischer. De trend om duurzaam voedsel te shoppen is immers heel normaal en het lijkt erop dat dit gedrag zich ook verder zal ontwikkelen in de mode. De vraag óf de modewereld daarom transparanter gaat worden, kunnen we beantwoorden met een ‘ja’. Alleen is, ondanks de opkomst van duurzame fashionable mode-labels, het aanbod van duurzame mode in de winkelstraten nihil. Omdat we er niet dagelijks mee geconfronteerd worden, staat het nog iets te ver van ons af. Uit onderzoek blijkt bovendien dat we ook niet ècht weten wat eerlijke mode is; slechts 40% van de bevolking geeft aan niet te letten op duurzame productie en 53% denkt dat duurzame kleding duurder is.

Er is dus nog heel wat werk aan de winkel om de massa bewust naar mode te laten kijken.

Duurzaamheid in de mode heeft absoluut de toekomst, maar hoe snel… dat is de vraag.

Manon Heemskerk

Categorieën

Sinds 2014 zijn de kosten voor energiebelastingen en ODE met 68% gestegen

NL Magazine Economie – Op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste energieleveranciers wordt duidelijk dat de totale energierekening voor een meerpersoonshuishouden per 1 januari 2019 stijgt met gemiddeld € 327,-. Dit is een stijging van in totaal 17% ten opzichte van het afgelopen half jaar.

Lees meer...

NL Magazine Economie - Het gaat goed met de Nederlandse economie. Echter, de Brexit en de dreigende handelsoorlog met de VS kunnen wel eens fors roet in het economische eten gooien.

Lees meer...

Kwart bedrijven kampt met personeelstekort

NL Magazine Economie - Ondernemers zijn positief over de werkgelegenheid in 2019. Deze zal volgend jaar  verder groeien waardoor de behoefte aan personeel verder toeneemt. Dit concluderen het CBS, de Kamers van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de conjunctuurenquête Nederland.  Momenteel kampt al ruim een kwart van alle bedrijven met personeelstekorten.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle Mode - Een nieuw modeseizoen met nieuwe modetrends geeft altijd een euforisch gevoel. Met enthousiasme storten we ons op de nieuwe mode. De modetrends voor herfst winter 2018 2019 zijn fantastisch en inspirerend. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen, want kleur is nog steeds dé trend. En we zien een brede mix aan stijlen die ook nog eens allemaal gecombineerd mogen worden met elkaar; oversized, volumineus, elegant en powervol. Er is wel één hoofdlijn in te ontdekken, we gaan terug de tijd in. De mode laat veel invloeden van vroeger zien. Maak je klaar voor een overdadig nieuw modeseizoen waarin veel mag, zolang het maar uitgesproken is.

Lees meer...

NL Magazine Uitgaan - Wat zijn de horeca-trends van dit moment? De jury van de Entree Awards, die komende maandag 26 november worden uitgereikt, geeft een overzicht van de vijf belangrijkste ontwikkelingen in de horeca-branche.

Lees meer...

NL Magazine Entertainment - Deze week is het zover: dan kan je eindelijk genieten van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald! Bij Kinepolis staat de film die eerste speelweek volop in de spotlights. Zorg dat je erbij bent en scoor de laatste tickets voor de marathon, of boek vast je favoriete stoelen voor de reguliere filmvertoning.

Lees meer...

NL Magazine Vrije tijd - De cadeaumaand is weer in aantocht en daarom wil Veilig Verkeer Nederland (VVN) ouders attenderen op de gevaren van elektrisch speelgoed en het gebruik daarvan op de openbare weg.

Lees meer...

Foto: Laurens Bosch

NL Magazine Sport - Autosportliefhebbers uit Assen zijn vanmorgen op bezoek geweest in Zandvoort. Aan een lantaarnpaal in de Burg. van Alphenstraat, vlakbij de ingang van het circuit, lieten zij een geel-zwart bord achter met een tekst dat Zandvoort gesloten is en dat er wordt omgeleid naar Assen.

Lees meer...

NL Magazine Vrije tijd - Op 16,17 en 18 november 2018 zal in Expo Haarlemmermeer Dé Hollandse Motorbeurs, ofwel "Amsterdam Motorbike Show" worden gehouden. Het is het weekend waarin traditioneel de MotoRai werd gehouden en waarin veel nieuwigheden aan het publiek werden getoond. Tevens is het een goede periode voor veel aanbiedingen en leuke cadeaus voor Sinterklaas en Kerst.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij - ‘Zorg ervoor dat er iemand verantwoordelijk blijft voor duidelijke taal in je organisatie. Wijs bijvoorbeeld een ambassadeur aan.’ Dat is een van de tips voor gemeenten en andere overheden in de vandaag gestarte campagne ‘Direct duidelijk’, geïnitieerd door  hoofdpartners Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, de Taalunie en Netwerk Begrijpelijke Overheid (MBO).

Lees meer...

“Waarom heeft de Gemeente nog geen Uitburgerloket?”

NL Magazine Maatschappij - Er wordt als nabestaande nogal wat van je verwacht als je een dierbare verliest; de overledene moet namelijk uit ons maatschappelijk systeem worden geschreven en dat is niet altijd even vanzelfsprekend.

Lees meer...

NL Magazine Politiek - Het aantal daklozen in Nederland neemt steeds grotere vormen aan. Zo’n acht jaar geleden waren dat er ca 17.000 terwijl het aantal op dit moment de 30.000 overschrijdt. Het gross van de daklozen zwerft rond in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het wordt tijd dat de overheid, net als ongeveer tien jaar terug, opnieuw een nationaal actieplan opzet  om daklozen te helpen uit hun soms uitzichtloze situaties.

Lees meer...

Wetenschap, bedrijfsleven en overheid bundelen krachten om unieke positie quantumtechnologie in Nederland te verkennen

NL Magazine Wetenschap -  De top van de Nederlandse quantumtechnologie kwam op 31 oktober samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en overheid om de maatschappelijke en economische kansen van quantumtechnologie te bespreken. Nederland heeft een unieke positie als het gaat om quantumtechnologie, met name met het toonaangevende onderzoekscentrum QuTech in Delft.

Lees meer...

NL Magazine Techniek - Sinds General Motors zich heeft gecommitteerd aan een volledig elektrische toekomst, ontwikkelt de fabrikant revolutionaire, flexibele elektrificatietechnologieën die verder gaan dan traditioneel vervoer en consumenten de vrijheid in mobiliteit bieden die bij hen past. Vandaag maakt het team van GM één van die dromen tot werkelijkheid met de onthulling van twee innovatieve, geïntegreerde en connected e-bikes – een inklapbare en een compacte – die beide nog merkloos zijn.

Lees meer...

Zandkorrelgezichtjes, stormvogels, hoorspelwandeling, plastic en vliegerzwerm op tour op Texel

Foto: Stefan Krofft

NL Magazine Wetenschap - Een zestal gerenommeerde kunstenaars presenteerden afgelopen vrijdag hun schetsontwerp voor de S.E.A Tour 2019 aan wetenschappers, locatiehouders, organisatie SEA en overige belangstellenden. De tour bestaat uit een tocht langs tien kunstwerken en is van juni t/m augustus 2019 op Texel te volgen. De tien kunstwerken zijn vertolkingen van het spanningsveld tussen wetenschap en kunst; een prikkelende diversiteit is het resultaat. Gezichten in zandkorrels, een acht meter lange stormvogel die zijn laatste rustplaats vindt, een fascinerend vliegerspel, een hoorspelwandeling langs zand. De presentaties van zes kunstenaars laten zien dat wetenschap en kunst nauw verbonden zijn. Voor de organisatie van S.E.A de veelbelovende aftrap om een crowdfunding actie op te starten.

Lees meer...

Overheid, sport en bedrijfsleven slaan handen ineen via NL Vitaal.

NL Magazine Sport Gezondheid - Het is bekend dat veel mensen, zelfs heel jonge kinderen, kampen met overgewicht door een ongezonde leefstijl. Ziektes als obesitas, diabetes en hart en vaatziekten zijn terug te herleiden naar een ongezonde leefstijl. NL Vitaal tracht dit te veranderen en wil publiek én privaat, de handen ineenslaan om in een hele regio of zelfs meerdere regio’s een gezonde omgeving na te streven. Om tot een gezonde generatie te komen, beschikt iedere regio hiervoor over cruciale spelers.

Lees meer...

NL Magazine Gezondheid Lifestyle - Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs begin dit jaar maakte orthomoleculair voedingstherapeut Vivian Reijs bekend dat magnesium hèt supplement is geworden van het jaar 2018. Duizenden mensen konden zowel als bezoeker op de beurs als online hun stem uitbrengen op hun meest bevoorrechte vitamines, mineralen, kruiden, en andere supplementen. Magnesium werd gekozen tot absolute nummer 1, op de voet gevolgd door vitamine D. Wat is er toch zo bijzonder aan magnesium?

Lees meer...

NL Magazine Gezondheid - Als er op korte termijn geen effectieve maatregelen worden getroffen, dan verwacht men dat er in 2050 wereldwijd ca 10 miljoen mensen zullen sterven door antibioticaresistentie. Dat is fundamenteel meer dan zij die overlijden aan griep en tbc. In Europa raken steeds meer mensen besmet met antibioticaresistente bacteriën. Jaarlijks sterven er al ca 700.000 mensen als gevolg van antibioticaresistentie infecties.

Lees meer...

Column Bernard Klaassen - Autorijden, ik houd ervan. Zo’n 50.000 kilometers per jaar haal ik wel en ik geniet van bijna elk moment. Let wel, het rijden zelf vind ik prachtig. De files tellen niet mee en de auto als vehikel interesseert me vrij weinig. Dat blik op wielen betekent simpelweg vrijheid. Ik kies. Links of rechts, snel of langzaam.

Lees meer...

Column Jos de Jong - Een tijdje terug moest ik met een vroege vlucht naar London. Rond 05.00 uur arriveerde de bus om me naar Schiphol te rijden. Met de melding  “Goedemorgen, alles goed met U?” kocht ik een kaartje bij de buschauffeur, beetje Indisch type volgens mij, die me heel vriendelijk aankeek en duidelijk verbaasd was over het feit dat iemand hem op dit vroege uur in de bus goedemorgen wenste.

Lees meer...

Column Jan Dirk van der Zee - Je hebt het of je hebt het (nog) niet. Bij veel amateurvoetbalclubs wordt het spel langs die lijn georganiseerd, waarbij een klein deel van de spelers altijd op de beste velden mag spelen en door de beste trainers wordt gecoacht. Terwijl het andere deel genoegen moet nemen met een potje op de bijvelden en een trainer voor de groep krijgt, zoals ik. Een goedwillende vader die ziet dat er voor het team van zijn dochter eigenlijk geen trainer/coach beschikbaar is en besluit het zelf te doen.

Lees meer...

Mediamarkt