Society & Entertainment/Media& Lifestyle/Mode
Typography

NLMagazine society Mode - De MODE van de Koninklijke familie houdt ons Nederlanders bezig en zal wederom ook aankomende Koningsdag een veelbesproken onderwerp zijn. Door de komst van social media wordt tegenwoordig met meer belangstelling dan ooit gekeken naar de kleding van de Oranjes en dan met name naar die van onze koningin Máxima.

Stijlicoon

Wanneer Máxima haar entree maakt in het openbaar, wordt er in de media direct op los getwitterd wat zij aan heeft, wie de ontwerper is, hoeveel het kost èn of ze het tijdens een andere gelegenheid al gedragen zou hebben. Er worden hele boeken over geschreven, er zijn websites, tentoonstellingen, tientallen blogs en zelfs webshops die haar desbetreffende look vertalen naar betaalbare mode. En hebben Máxima of de prinsesjes een betaalbare outfit aan, dan mag het merk dit item met stip noteren als best verkochte artikel ooit.

Daar waar koningin Beatrix in de loop der jaren een zeer herkenbaar silhouet heeft ontwikkeld - in één oogopslag is zij immers te herkennen aan haar hoeden, mantelpakjes en niet te vergeten haar kapsel -  heeft Máxima besloten dit anders te doen. Máxima wil uitdragen wie ze is en heeft er  duidelijk voor gekozen om fashionable in het openbaar te willen treden, een grote ontwikkeling in de monarchie. Maar het neemt niet weg dat ook Máxima zich aan haar koninklijke status moet houden; in deze huidige tijd wordt van haar verwacht dat ze èn ster, èn benaderbaar èn koninklijk is. Daarbij heeft ze de plicht ons land op een waardige manier te vertegenwoordigen. Maar dat doet ze goed, Máxima begaat zelden een modische misser. Er wordt veelal lovend gereageerd op haar creaties en dat is knap. Dat maakt haar tot een stijlicoon.

 

Wie bepaalt

Wie kleden onze koningin en de rest van de Oranje-Nassau’s nu eigenlijk? Bekende namen zijn Theresia Vreugdenhil die al meer dan veertig jaar de vaste ontwerpster was voor koningin Beatrix. Frans Molenaar is dat voor prinses Margriet en Frans Hoogendoorn voor prinses Irene.

Máxima droeg in het verleden zelden een ontwerp van Hollandse bodem; tot in 2009, toen viel de naam Jan Taminiau die een creatie had ontworpen voor haar bezoek aan New York in het kader van 400 jaar Nederlandse-Amerikaanse betrekkingen. Hij was ook de ontwerper van het welbekende ‘Postzak jasje’ waar Máxima niet veel later in verscheen. Het werd duidelijk dat Máxima het Nederlandse saamhorigheidsgevoel wilde uitdragen, want vanaf toen kregen steeds meer jonge Nederlandse ontwerpers de kans bij de Koningin. En met succes, hun creaties zijn wanneer Máxima ze draagt, in no time uitverkocht. En niet alleen ontwerpers, ook ketens en modehuizen als Zara, Mango en Natan profiteren van de shopkeuze van onze koningin. Op het welbekende gele Zara jasje dat Máxima voor haar oudste dochter prinses Amalia had geshopt en die zij tijdens Koningsdag droeg, was een massale run. En de jurkjes die de prinsesjes droegen bij de inhuldiging van hun vader, waren van Pili Carrera. Dit merk heeft sindsdien een eigen winkel in Amsterdam. Dat zegt genoeg, toch?

Outfits vertellen meer dan woorden kunnen zeggen

Er wordt met regelmaat benoemd dat Máxima een statement zou willen maken met haar keuze van outfit waar zij op dat moment mee naar buiten treedt. Zo zou zij bewust tijdens een bezoek aan het Witte huis hebben gekozen voor een ‘Jackie Kennedy’-look. Dit moest een eerbetoon zijn aan deze meest stijlvolle vrouw die ooit in het Witte huis heeft gewoond. Tijdens haar bezoek aan het Keukenhof droeg zij bewust een zwarte jurk om de bloemen beter uit te laten komen en tijdens de kennismakingstour langs de provincies, was geen enkele outfit nieuw; recyclen zou hiermee de boodschap zijn geweest, al hergebruikt Máxima haar kleding vaker. Daarnaast is het algemeen bekend dat Máxima graag uitleent aan haar schoonzussen, haar moeder en haar vriendinnen. De dames worden regelmatig gespot met een kledingstuk, juwelen of accessoire van de koningin. Slijten zullen de pronkstukken niet, maar het hangt na één keer dragen lang niet altijd eenzaam in de kast.

Overwritten female NL 211017 300x250 

Best geklede koppel van de wereld

Máxima zal bij het teruglezen van deze aannames weleens in haar vuistje lachen. Er is veel oppervlakkige informatie, maar de details van het Koninklijke kledinggedrag blijft tot op de dag van vandaag onderbelicht.

Het blijft mysterieus of Máxima haar kleding zelf kiest of dat een team van stylistes dit werk voor haar doet. Onlangs dook de een naam op van ene Jolanda ten Brinke, die de kamenierster zou zijn en die bij de garderobelogistiek van Máxima betrokken is. Maar ook zij houdt zich met succes op de achtergrond. Wat we in ieder geval kunnen stellen is dat Máxima durft, ze weet te spelen met felle kleuren, opvallende prints, nieuwe materialen en aparte dessins met een maxima aan accessoires, want daar is onze koningin groot liefhebber van.

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander zijn onlangs uitgeroepen tot ‘s werelds best geklede koppel ter wereld. Daar mogen wij Hollanders best een beetje trots op zijn. Deze Koningsdag zitten we daarom opnieuw aan de buis gekluisterd om te zien in welke opzienbarende outfit de Oranjes zullen verschijnen. Veel kijkplezier!

Manon Heemskerk

Quote

Zalando

Overwritten female NL 211017 300x250

Entertainment nu.nl

19 november 2018

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt

Toms duurzame mode

Charlietemple

Score.nl

Sale is gestart bij Score: tot wel 50% korting op topmerken!
Aanbevolen artikelen