Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Economie/Duurzaamheid - Vierde- en vijfdeklassers van het RSG 't Rijks in Bergen op Zoom zetten maandag 20 januari massaal zonnebrillen op tijdens het lesuur met als doel het schoolbestuur onder druk te zetten voor de aanschaf van zonnepanelen. Met deze actie ontketenden zij, samen met YouTuber Milan Knol die alle scholieren oproept hun bril op te zetten en pas af te doen als de school 'JA' zegt, een ware schooldakrevolutie door heel Nederland. Op het Haagse het Maris College Belgisch Park is eveneens een actie op touw gezet.

‘Sneller doorpakken met verduurzaming’, dát is de boodschap van de scholieren. “Een school met ambitie, doet ook aan energietransitie; de school moet nu aan de bak, we kunnen niet verbouwen zonder zonnepanelen op het dak”, roepen de leerlingen van RSG ’t Rijks die met de actie hopen het bestuur in beweging te brengen. En dat is gelukt! Het schoolbestuur heeft positief gereageerd en gaat onderzoeken hoe ze de zonnepanelen kunnen realiseren. De actie sluit aan op de heersende onvrede van scholieren en jongeren in het algemeen over het klimaatbeleid.

Milan Knol gaat voor groen
YouTuber Milan Knol roept jongeren op Instagram op om in actie te komen.
Milan: “Ik zet me graag in voor duurzame maatregelen en ben er vooral voor om een revolutie te starten met deze campagne. Ik hoop dat we jongeren hiermee kunnen inspireren om verder- en vooral mee te denken aan een duurzame toekomst!” Wil je zijn trailer zien? Ga dan naar https://vimeo.com/384517411/267b502b3f

Hey school zeg ja
Scholieren die in actie willen komen om schoolbesturen eveneens te overtuigen van de noodzaak voor aanschaf van zonnepanelen voor een beter klimaat, kunnen op hun school hun eigen revolutie starten via de website www.heyschoolzegja.nl. Op deze site staan allerlei handige stappen en tips, waaronder – héél belangrijk - alle antwoorden op de ‘ja-maars’.
Ook jongerenbeweging Youth for Climate omarmt en ondersteunt de actie. Youth for Climate is een vereniging voor en door jongeren -grotendeels nog middelbare scholier- die actievoeren voor een beter klimaatbeleid.

Besparing op energie
Schoolbesturen die ‘ja’ zeggen tegen zonnepanelen krijgen onafhankelijk advies van Stichting Schooldakrevolutie, ondersteund door het Rijk. De Schooldakrevolutie biedt scholen concrete handvatten om de energietransitie in gang te zetten. Zo is het voor een schoolbestuur met beperkte financiële middelen mogelijk om gebruik te maken van de Scholen Energiebespaarlening. Nagenoeg alle scholen gaan direct besparen op hun energiekosten.

Over Stichting Schooldakrevolutie
De Schooldakrevolutie is een stichting zonder winstoogmerk en streeft naar een Nederland waarin alle kinderen leren op èn over zonne-energie van eigen schooldak met als doel zonnepanelen geplaatst te krijgen op alle nog ca 6.000 geschikte maar nog lege schooldaken. Dankzij de support van verschillende organisaties helpt Stichting Schooldakrevolutie schoolgebouwen te verduurzamen. Zonder steun van deze organisaties is de Schooldakrevolutie niet mogelijk. 

Wilt je meer informatie, raadpleeg dan www.schooldakrevolutie.nl

Greenchoice

Quote

Mediamarkt

Aanbevolen artikelen