Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij – De Zorgambassade, een nationale ‘Denk- en doetank’ voor de zorg, is een initiatief van Felice Verduyn-Van Weegen. Elk jaar buigen zestien ambitieuze zorgprofessionals zich over de belangrijkste problemen uit de zorg. Zo bereikt bijvoorbeeld maar 35% van de zorginnovaties de patiënt, terwijl de zorgsector juist behoefte heeft aan innovatie vanwege stijgende kosten en een beklemmend personeelstekort.

“Nederland geeft momenteel meer dan € 85 miljard uit aan zorg, waarom komen zorginnovaties dan zo lastig van de grond?” vraagt initiatiefneemster Felice Verduyn-Van Weegen (Investment Manager at LSP (Life Sciences Partners) zich af. “De kennis is er en de technologie is er, maar ergens loopt het spaak in de implementatie.” Felice besprak de kwestie met andere jonge zorgprofessionals, die allen het probleem herkenden en besloot om daar samen iets aan te gaan doen en legden derhalve de basis voor de Zorgambassade, een denk- en doetank voor de zorg.

Samenwerking
De Zorgambassade opereert onafhankelijk, maar wordt gesteund door grote namen als VGZ, Zilveren Kruis, Philips, Novartis, Amgen, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Economic Board, Smart Health Amsterdam en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Erik Gerritsen, Secretaris-generaal van laatstgenoemde, is gecharmeerd van het nieuwe initiatief: “Je moet altijd op zoek naar positieve energie, want daar begint het toch. Dit was zo’n voorbeeld van een aantal jonge mensen met een mooi idee: specifiek werken aan zorgvraagstukken; heel concreet en operationeel en dus een denk- én vooral doetank.”


Verbetering voor optimale zorg
De Zorgambassade is van mening dat er, om de beste zorg te blijven leveren, meer kennis moet worden gedeeld, er een betere samenwerking komt en dat professionals samen de meest complexe problematiek te lijf gaan. Elk jaar selecteert zij daarom zestien zorgprofessionals uit alle hoeken van de zorg: van beleidsmaker tot inkoper van softwareprogrammeur tot zorgverlener. Naast hun gewone baan, werken zij in één jaar tijd aan vier zorg-thema’s. Ze krijgen trainingen en worden professioneel begeleid door de Boston Consulting Group (BCG). Na één jaar liggen er vier concrete schaalbare oplossingen.


Zorgveld
Veelzijdigheid van perspectieven is essentieel voor het succes, denkt initiatiefneemster Felice Verduyn-Van Weegen. “Daarom zoeken we een breed scala aan deelnemers en partners. Wil je de barrières doorbreken, dan moeten alle spelers uit het zorgveld meedoen.”

Bron: Amsterdam Economic Board

 

Categorieën

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

(Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij - Finse producent van duurzame brandstoffen Neste kiest het bedrijf GP Groot dat men haar brandstoffen vele bezinestations exploiteert en tanlpasdiensten levert, als Nederlandse distributiepartner voor haar fossielvrije diesel.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Janneke Wittekoek: “Het ergste vind ik wel het stiekeme geritsel van Hugo de Jonge”

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf