Politiek & Maatschappij
Typography

053Enschede Maatschappij - De Universiteit Twente (UT) blijft maar doorgroeien. Het nieuwe studiejaar trok ca 12% meer studenten naar de universiteitsstad getrokken. Het aantal studenten voor het komende studiejaar 2019-2020 groeit naar 2500. Dat waren er vorig jaar 2236. Computerwetenschappen groeit zelfs met 50% met ca 300 studenten.

Samenwerking staat hoog in het vaandel van de universiteit die ook over de grenzen haar vleugels steeds verder uitspreidt. “Meer samenwerking is een van de manieren om het leefbaar te houden”,  zegt bestuursvoorzitter Victor van der Chijs.

‘Spreid je vleugels’ was de boodschap van Victor van der Chijs. “Ieder idee en elk onderzoek kan grote gevolgen hebben”, aldus de voorzitter van het college van bestuur bij de opening van het academisch jaar. “We willen veranderingen niet volgen, maar ze initiëren.”
Maar dan is er wel geld nodig. Van der Chijs vindt dat er nog steeds een ‘mismatch’ is tussen dat wat er van de universiteiten wordt gevraagd en de financiële middelen die de overheid voor dity doel beschikbaar stelt. Prima natuurlijk dat het kabinet heeft aangekondigd miljoenen beschikbaar te stellen voor innovatie en onderzoek. “Eerst zien en dan geloven”, aldus de bestuursvoorzitter. “Als die miljoenen er komen, zal er een flinke strijd om ontstaan. De UT doet daar zeker in mee.”

Groei
Om de groei ook in de toekomst op te kunnen vangen, is samenwerking met bv andere universiteiten van essentieel belang. De nieuwe samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam die zich nu nog beperkt tot werktuigbouwkunde, wat Van der Chijs betreft uitgebreid naar andere bachelor- en masteropleidingen. Maar hij kijkt ook nadrukkelijk naar samenwerking met de Universiteit van Münster en naar intensivering van de samenwerking met het ROC van Twente en Saxion.

Prijzen
Tijdens de opening van het academisch jaar werden ook prijzen uitgereikt. De TGS Research Honours PhD Award voor getalenteerde masterstudenten die willen promoveren, ging naar Patricia Reyes Benavides. De UT-onderzoeker aan de faculteit Behavioural Management and Social Sciences (BMS) houdt zich bezig met de rol die internetplatformen spelen bij het opzetten van netwerken om de klimaatverandering aan te pakken.

Professor Kees Venner (Engineering Fluid Dynamics) ontving de Brinks Innovation Grant voor zijn werk aan ‘TWIN-Teaching’, een methode waarin twee docenten tegelijkertijd in verschillende rollen aan een klas lesgeven. Ipek Seyran Topan (International Business Administration) won eerder de Centrale Onderwijsprijs als docent van het jaar.

Greenchoice

Quote

Mediamarkt

Aanbevolen artikelen