Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Economie/Duurzaamheid/Lifestyle - De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Textielproductie vervuilt rivieren, gebruikt overmatig water en chemicaliën en vindt plaats onder slechte werkomstandigheden. En dat alleen maar om onze kledingkast voor een zeer lage prijs te vullen.

Gelukkig zijn er heel erg veel hoopgevende initiatieven om het anders, beter te doen. Ook in de Metropool Amsterdam, zo vertelt Stef le Fèvre, van de gemeente Amsterdam. Wat gebeurt er al en hoe kunnen we impact maken?


Verborgen impact

Babette Porcelijn laat met haar boek ‘Verborgen Impact’ al zien dat het terugdringen van CO2-uitstoot en andere milieu impact begint bij onze consumptie van voedsel, spullen en kleding. “Ook lokaal kunnen we dus impact maken”, zegt Stef le Fèvre. “Bijvoorbeeld door de inzameling, sortering en verwerking van textiel op een verantwoorde manier te organiseren en te streven naar transparantie in de keten en een zo circulair mogelijke verwerking.”


Inzameling en verwerking textiel
Le Fèvre is strategisch adviseur afvalketen bij de gemeente Amsterdam en is bezig met de textielinzameling en verwerking. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor inzameling én verantwoorde verwerking van textiel.
“De Metropool Amsterdam zamelt nu jaarlijks 12,8 miljoen kilo textiel in, het potentieel is volgens een MRA studie zo’n 26 miljoen”, vertelt Le Fèvre. “De landelijke doelstelling is dat we meer gaan inzamelen, maar we weten ook dat we dan meer niet-herdraagbaar en niet makkelijk te recyclen textiel ophalen. Dat betekent overigens niet dat we het niet moeten doen! We moeten juist aan de slag met oplossingen om de keten circulair te krijgen en van oude kleding weer nieuwe kleding maken. Kleding kan langer kleding blijven. We kunnen het repareren, hergebruiken, delen, er minder van kopen en betere kleding kopen. Mijn persoonlijke doel is elk jaar alleen te kopen als ik écht iets moet vervangen Er zijn ook oplossingen nodig voor niet-herdraagbaar textiel: van oude draadjes weer nieuwe draadjes maken, zodat van oud textiel nieuw gebruikstextiel wordt gemaakt. Dat klinkt makkelijk maar dat is het niet, het vraagt samenwerking in de hele keten.”


Bijzondere circulaire initiatieven in de regio Amsterdam
“Er gebeurt al heel veel. Er zijn veel ontwerpers, modemerken en initiatiefnemers, die elk op hun manier antwoorden zoeken en de textielwereld willen helpen veranderen. Neem ‘House of Denim’, een stichting die zich inzet voor duurzamer jeans. En in Zaanstad werkt Wieland ‘Textiles’ met het bedrijf ‘Loop a Life’ en de gemeente Zaanstad aan ‘hoogwaardige en mechanische sortering van niet-herdraagbaar textiel’. Dit is een prachtige ontwikkeling in de keten van inzamelen naar recyclen, want je krijgt inzicht in de samenstelling van textiel, je kunt sorteren op kleur, textuur. Op basis hiervan kunnen verdere productiestappen gezet worden, als de afzet er maar komt.

Waag heeft al het Textile Lab, en kijkt ook naar de tech-kant: hoe kan technologie de textielsector ondersteunen en beter maken?” Zij hebben het initiatief genomen om samen met Pakhuis de Zwijger, Metabolic, Dyne en BMA Technology te werken aan een circulaire keten en daarbij bewoners en ondernemers te betrekken. De gemeente Amsterdam maakt hier onderdeel van uit.

“Er is een koplopersgroep van duurzame en circulaire hotels, met samen tien procent van de hotelbedden in de stad. Zij besteden aandacht aan circulair inkopen van bed en badlinnen, met de wasserijen die eigenaar zijn van dit linnen. Fashion for Good, dat onder meer door de C&A Foundation wordt ondersteund, opende onlangs een expositie op het Rokin over de kledingindustrie en lanceerde een startup-programma in Azië.”

“Het Ware Westen wil van West-Amsterdam een district voor duurzame mode maken. Het bedrijf Palais de L’eau won een lokale prijs voor hun circulaire babyhanddoeken. De initiatiefneemster kon met de prijs een pop-upstore openen aan de Kinkerstraat, om ook in de winkelstraat aandacht te vragen voor circulair textiel en recycling.”

“De vraag is natuurlijk hoe je al deze initiatieven waar nodig verbindt en impact maakt. Een duidelijke marsroute helpt hierbij. Waar is deze regio sterk in, en hoe is de Metropool Amsterdam complementair aan andere, van oudsher echte textielregio’s in het land en daarbuiten? Wij kunnen niet alles in een regio oplossen en ook niet alleen in Nederland. Europese samenwerking is belangrijk voor een circulaire textielketen, daar kunnen wij vanuit onze regio aan bijdragen.”


Wat is de sleutel tot succes?
“Samenwerken, de samenwerking zoeken met andere regio’s en een vorm van samenwerking vinden die recht doet aan de complexe keten, aan de verschillende belangen en expertises. Het momentum is er. Landelijk komt er beleid voor circulair textiel. De gemeenteraad van Amsterdam heeft in 2018 een initiatiefvoorstel aangenomen om koploper circulair textiel te worden en er zijn al veel initiatieven. Die zichtbaar maken en vervolgens werken aan  impact is de sleutel tot succes.

“Ik kan dat doen binnen mijn eigen expertise. Gemeenten kunnen anders naar textielinzameling gaan kijken. In Amsterdam ronden we dit jaar de aanbesteding voor de inzameling en verwerking van textiel af. Die gaat leiden tot vernieuwing in de inzameling en verwerkingsroutes en bijdragen aan een meer circulaire keten. In de Metropool Amsterdam kunnen we als overheden in ieder geval ons eigen textiel zo circulair mogelijk inkopen. Bij ons is dat al het uitgangspunt, maar dat vraagt wel om kennis en expertise om het juiste uit te vragen en aan te sluiten bij wat er al kan. We gebruiken daarvoor ook de kennis en expertise uit ons netwerk.”

“Labels en keurmerken kunnen helpen, of bijvoorbeeld een percentage circulair textiel verplicht stellen en een prijsvoordeel geven aan circulair textiel. Ook moeten we andere vormen van ontwerp- en retail concepten helpen opschalen. De crux is om écht te durven interveniëren in het systeem. Zodat afzet ontstaat. Daarvoor hebben we ook het Rijk en Europa nodig.”


Aantal feiten op een rij

 1. De gemiddelde Nederlandse garderobe bevat 173 kledingstukken, waarvan er zo’n vijftig grotendeels onaangeroerd blijven. 
 2. Nederlanders kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar;
 3. Nederlanders gooien ca 40 per weg per jaar;
 4. Van de 40 afgedankte kledingstukken worden er slechts 16 hergebruikt of recycled;
 5. We bezitten gemiddeld zeven tweedehands items per persoon; deze bevindingen zijn
  gebaseerd op de kastinhoud van zo’n vijftig ondervraagden;
 6. Nederlanders consumeren wel minder kleding dan inwoners van Denemarken, Duitsland en Engeland;
 7. Om een kilo katoen te telen is ongeveer 10.000 kilo water nodig; dat is al gauw 2500 liter per
  shirt en meer dan 7000 liter per spijkerbroek;
 8. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves.
  Daardoor ontstaan watertekorten voor de lokale bevolking en wordt de bodem aangetast;
 9. Er zijn diverse initiatieven wereldwijd om kleding te leasen (bijv. Mud jeans), te lenen of te ruilen.

 

Amsterdam Economic Board

Categorieën

NL Magazine Economie & Maatschappij – De laatste jaren wordt er veelal gesproken over ‘millenials’ wanneer we het hebben over de laatste generatie toetreders op de arbeidsmarkt.  Millennials, geboren na 1984, zouden moeilijk te managen zijn, egocentrisch, niet gefocust, lui en vinden dat ze recht hebben op van alles en nog wat.

Lees meer...

NLMagazine Economie – Vorige week hebben maar liefst 6,6 miljoen Amerikanen een  werkloosheidsuitkering aangevraagd. Eerder in maart bedroeg dit aantal een goede 3,1 miljoen, in die paar weken dus iets meer dan het dubbele van enkele weken eerder.

Lees meer...

Websuper opent versneld nieuw distributiecentrum in Apeldoorn

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan - In Zeeland gebeurt van alles op het gebied van cultuur. Er zijn veel festivals, maar ook musea, galeries, filmhuizen en meer. En nu zijn die – net als in de rest van Nederland even dicht.

Lees meer...

NLMagazine Natuur - Na wat barre maanden met veel regen en de nu barre tijden die ons te wachten staan met dat ellendige virus, zijn er toch ook weer wat lichtpuntjes. Zo gaat de zon de komende tijd lekker schijnen. De wind draait naar het zuiden en wordt het met 19-20 graden misschien zelfs wel korte-broeken-weer.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur/Hobby - Ook het bestuur van de MTVC heeft helaas moeten besluiten alle Toonder activiteiten tot 1 juni af- of uit te stellen en wenst iedereen veel sterkte en gezondheid toe in de komende maanden. Hartstikke jammer natuurlijk dat veel activiteiten niet door kunnen gaan. Mocht er nieuws zijn over nieuwe data, dan kunt u het beste even de website raadplegen. Als een activiteit wèl doorgang vindt, dan is een en ander online te volgen.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder Amateurvoetbal, heeft  helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. Het coronavirus is de grote boosdoener die de competitie verder onmogelijk maakt.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader orde worden uitgesteld. Dat geldt ook voor de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje en de interlands van diverse jeugdteams.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij Economie Duurzaamheid - Het aantal personenauto’s dat rijdt op diesel, loopt per provincie flink uiteen. Friesland staat hierbij op de eerste plaats. Bijna een kwart van de particuliere personenauto’s in de noordelijke provincie rijdt op diesel.

Lees meer...

NLMagazine Massaal thuiswerken als maatregel in de strijd tegen het coronavirus zorgt voor onzekerheid en angst en gaat ten koste van de psychische gezondheid van het personeel. Dat stellen de arbodiensten ArboNed en Arbo Unie. Zij wijzen daarnaast op de economische gevolgen van de pandemie waardoor mensen bang zijn om hun baan te verliezen.

Lees meer...

NLMagazine Pas sinds kort gaan de ontwikkelingen op het gebied van spraaktechnologie razendsnel. Het gebruik hiervan neemt steeds meer toe. Er zijn al veel gegevens te vinden over het gebruik van spraaktechnologie in de Verenigde Staten, maar De Reputatiefabriek was benieuwd naar het gebruik in Nederland en startte een onderzoek.

Lees meer...

NL Magazine Onderwijs - Vanaf donderdag 16 april, 21.00 uur besteedt de VPRO aandacht aan het de beleving om anno 2020 leraar te zijn. In de zesdelige documentaireserie 100 dagen voor de klas gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul aan de slag op een middelbare school in Lelystad. Een enerverend avontuur van twee beginnende docenten vol emotionele ups en downs.

Lees meer...

Bericht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
NL Magazine Onderwijs/Cultuur/Wetenschap – Onlangs stelden ministers Van Engelshoven en Slob een aantal nieuwe maatregelen in verband met het onderwijs en het zich om ons heen uitstrekkende coronavirus.

Lees meer...

Column French Paulitz

NL Magazine Techniek Wetenschap - In het voorjaar van 2019 zat ik in een taxi op weg naar een conferentie in Tallin waar startups en investeerders werden samengebracht en tientallen sprekers uit de hele wereld hun visie zouden gaan delen over technologieën zoals bijvoorbeeld Kunstmatige Intelligentie.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. In Nigeria, Zimbabwe, DR Congo en Zuid-Afrika zijn de eerste coronadoden gevallen. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden?

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – Tips voor een goed immunsysteem, een goede conditie en het goed op peil houden van de weerstand, zijn natuurlijk altijd welkom. Zeker als er sprake is van gezondheidsproblemen. Hieronder een aantal tips dat al vele malen, maar zeker niet ten overvloede nogmaals onder de aandacht wordt gebracht.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle - Wist je dat het voor je gezondheid goed is om af een toe een middagdutje te doen? Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten blijkt uit een Zwitsers onderzoek van het tijdschrift Heart. Toch moet je niet te pas en te onpas gaan slapen, want dat is net zoals een te zware laptoptas heren niet goed!

Lees meer...

We staan op het parkeerterrein van de begraafplaats. We staan recht tegenover elkaar.
Zij hangt mijn stropdas recht en ik veeg haar tranen opzij.

Lees meer...

NL Magazine column/gedicht - Het is maandagmorgen. Mijn moeder en ik zitten aan de ontbijttafel. Ik moet straks weer naar school een leraar voor de gek houden en zij gaat alle dingen doen die we thuis onterecht van haar verwachten. Het mooiste aan een moeder is dat haar liefde onvoorwaardelijk is. Ze is de dokter als je ziek bent. Ze is het gratis advies als je het echt even niet meer weet.

Lees meer...

NLMagazine Column Bernard Klaassen

M’n mond wordt kurkdroog. Ik kijk dwars door de arts tegenover me heen. Ze zegt iets, maar ik registreer het niet. Haar stem is veranderd in een monotoon gezoem. De kamer vervaagt en het geluid gaat over in hysterisch gekrijs. Kleuren en beelden vermengen zich. En dan plotseling is er licht, … stilte. Ik zit rechtop in bed. Mijn haar is drijfnat. Versuft kijk ik voor me uit. Het is de derde keer in een paar weken dat ik diezelfde droom droom.

Lees meer...

NL Magazine Reizen & vakanties - Corendon heeft vandaag besloten om al haar vakanties met vertrek tot 1 juni 2020 te annuleren. Dit besluit is het gevolg van het actuele reisadvies van de Nederlandse overheid, waarbij niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland voorlopig worden afgeraden.

Lees meer...

Pieter Elbers President-Directeur KLM informeert klanten KLM
NL Magazine Reizen & vakanties – Het is de KLM veel waard dat hun klanten veilig, comfortabel en verantwoord naar uw bestemming gevlogen kunnen worden.

Lees meer...

NLMagazine  Reizen - Zeven ongelooflijk fraaie Schotse steden om te bezoeken.

In Schotland is genoeg te zien en te doen; fascinerende historische locaties, intrigerende culturele attracties en evenementen, geweldige keuzemogelijkheden wat betreft shoppen en veel, heel veel heerlijke dingen om te eten en drinken. Nooit ver weg van het prachtige Schotse buitenleven liggen imposante steden die je als bezoeker aan Schotland ongetwijfeld moet zien.

Lees meer...

e-Matching

Grote steden NL

 • Meer bos in Zwaansbroek

  023 magazine Apr 8, 2020 | 13:49 pm

  Meer bos in Zwaansbroek Published in: Cultuur & Uitgaan023 Haarlemmermeer Cultuur & Uitgaan - Staatsbosbeheer is in parkbos Zwaansbroek in de Haarlemmermeer gestart met de aanplant van bijna 6.000 bomen en struiken en draagt hiermee bij aan het (leef)klimaat en de biodiversiteit van dit[…]

  Read more...
 • Buitenplaats Elswout sluit tijdelijk haar deuren

  023 magazine Apr 8, 2020 | 13:46 pm

  Buitenplaats Elswout sluit tijdelijk haar deuren Published in: Cultuur & Uitgaan023 Overveen Cultuur & Uitgaan - Vanaf woensdag 8 april 2020 is buitenplaats Elswout tijdelijk gesloten voor publiek. Ondanks de herhaalde oproep aan bezoekers om thuis te blijven in verband met het Coronavirus, zien de boswachters[…]

  Read more...
 • HavenZon

  023 magazine Apr 8, 2020 | 13:42 pm

  HavenZon Published in: Economie & Duurzaamheid & EducatieEnergiek ondernemersechtpaar met hartverwarmende oproep aan Heemstede023 Heemstede Economie Duurzaamheid - Han en Conny van ’t Hooft uit Heemstede, inmiddels ruim 50 jaar getrouwd, zijn ondernemers met hart voor de gemeenschap. Door het leven[…]

  Read more...
 • Remco werkt op een begraafplaats: 'Er staan overal waarschuwingsborden'

  023 magazine Apr 6, 2020 | 22:46 pm

  Remco werkt op een begraafplaats: 'Er staan overal waarschuwingsborden' Published in: Politiek & Maatschappij023 Heemstede – Maatschappij Cultuur - "Juist in deze tijd moet zo'n laatste rustplek netjes zijn."

  Read more...
 • Steun lokale ondernemers in Amsterdam in tijden van Corona

  020 nieuws Apr 6, 2020 | 22:34 pm

  Steun lokale ondernemers in Amsterdam in tijden van Corona Published in: Economie & Duurzaamheid & Educatie020 Amsterdam Economie/Duurzaamheid - Maatschappij/De effecten van het coronavirus zijn inmiddels voor iedereen voelbaar. Een groep die het in bijzonder zwaar heeft zijn de lokale ondernemers in Amsterdam. Denk aan de horeca, lokale producenten[…]

  Read more...
 • Online vergaderen gemeenteraad Hoofddorp

  023 magazine Apr 6, 2020 | 02:14 am

  Online vergaderen gemeenteraad Hoofddorp Published in: Politiek & Maatschappij023 Hoofddorp Politiek – ‘De wereld draait door’ is tijdens de corona-crisis natuurlijk heel toepasselijk voor de noodzaak om gemeentelijke vergaderingen te kunnen laten doorgaan. De gemeente Hoofddorp heeft daarom mogelijkheden gecreëerd om live of achteraf[…]

  Read more...
 • SoloRide: fiets voor een vaccin tegen corona

  010 nieuws Apr 6, 2020 | 01:49 am

  SoloRide: fiets voor een vaccin tegen corona Published in: Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid010 Rotterdam Lifestyle/Gezondheid - Vele fietsevenementen zijn of worden afgelast, maar individueel fietsen mag binnen de gestelde maatregelen van het RIVM nog wel. Tijdens de SoloRide fiets je alleen, maar wel samen met andere deelnemers[…]

  Read more...
 • Eventcare presenteert De Quarantainer

  020 nieuws Apr 6, 2020 | 01:45 am

  Eventcare presenteert De Quarantainer Published in: Politiek & MaatschappijVerbinding zonder fysiek contact020 Amsterdam Maatschappij/Cultuur/Evenementen - Evenementen- en productiebureau Eventcare presenteert De Quarantainer, een mobiele ontmoetingsplek voor risicogroepen en hun dierbaren, zonder dat er fysiek contact plaatsvindt.

  Read more...