Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij/Economie - Zo’n 15 jaar geleden waren de vooruitzichten voor de muziekindustrie ronduit zorgelijk met dank aan internet, dat illegale downloads van muziek mogelijk maakte, waardoor de inkomsten zo ongeveer werden gehalveerd.

Dat raakte niet alleen de artiesten zelf, maar ook het voortbestaan van bekende muziek-labels was niet langer vanzelfsprekend. Met name Napster werd in die periode gehaat, de gouden tijden van album en CD verkopen waren definitief voorbij.


Hoe ziet de muziekwereld er tegenwoordig uit?

Allereerst is de kwaliteit van de infrastructuur van het internet (breedband verbindingen) enorm verbeterd en ook de mobiele infrastructuur is dankzij 4G-verbindingen prima geschikt voor het streamen van muziek of video. Hierdoor is de populariteit (en vooral de kwaliteit) van diensten als Spotify en Netflix toegenomen en tevens ook de bereidheid van consumenten om voor dergelijke diensten te betalen. Deze bereidheid om betalen blijkt uit het feit dat de muziekindustrie na jaren van sappelen, de omzet de laatste jaren weer heeft zien toenemen (in 2018 zelfs met 12%) met in de VS een jaaromzet die inmiddels meer dan 10 miljard US Dollar bedraagt.

Daarvan nemen Spotify en Apple Music een groeiend deel van de omzet voor hun rekening, maar ook partijen als Amazon en Google zijn in de VS belangrijke leveranciers van muziekdiensten. Om beter inzicht te verkrijgen in de wijze waarop de omzet wordt verdeeld, hebben we onderstaand een schema toegevoegd dat Spotify ter illustratie gebruikt.

 

Hoe komt de omzet tot stand?
Het verdienmodel is heel simpel; iedere keer dat een nummer wordt afgespeeld, betaalt de streamingdienst (Spotify, Apple Music of anders) een bedrag aan de eigenaar van het betreffende nummer. Die eigenaar is in de meeste gevallen een muziek-label (de producent waar de artiest onder contract staat). De royalty's voor de artiesten zijn afhankelijk van het type contract dat de artiest met het muziek-label heeft.

In onderstaande tabel staat per dienstverlener het bedrag dat per stream wordt betaald. Zoals je ziet zijn de verschillen aanzienlijk. Napster betaalt een relatief hoog bedrag per stream, maar met een marktaandeel van slechts 1% in de VS, is de kans erg klein dat jouw nummer vaak zal worden gedraaid. Je kunt dan beter zijn aangesloten bij Youtube of Spotify, alleen is bij hen de betaling per stream weer minder aantrekkelijk.

 

Dienstverlener

Betaling per stream (US Dollar)

Aantal streams om 1 Dollar te verdienen

Napster

$0.019

53

Tidal

$0.0125

80

Apple Music

$0.00735

136

Google Play Music

$0.00676

147

Deezer

$0.0064

156

Spotify

$0.00437

229

Amazon

$0.00402

249

Pandora**

$0.00133

752

YouTube

$0.00069

1,449

 

De toekomst van streamingdiensten – wat kunnen we verwachten?
De tarieven (bedrag per stream) die contractueel zijn vastgelegd, dateren uit de periode dat de muziekindustrie zat te springen om nieuwe inkomsten. Bovendien hebben bedrijven als Spotify en Apple een beursnotering waardoor omzet en vooral winsten publiek geheim zijn. Muziek-labels en artiesten willen daar graag van meeprofiteren.

Het behoeft dan ook geen verdere uitleg dat de kosten van abonnementen zullen gaan stijgen. En streamingdienstverleners weten dat de meeste consumenten echt geen afscheid nemen van hun streamingdienst(en) als ze een paar Euro per maand meer moeten gaan betalen.
En afscheid nemen zal zeker niet gebeuren wanneer de streamingdiensten ook hun service gaan verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een aanbod dat nog beter is afgestemd op persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheid ‘live’ aanwezig te zijn bij optredens van artiesten.

Deze industrie is nog erg jong en heeft een toekomst die er veelbelovend uitziet. Of alle artiesten daar ook van meeprofiteren? De tijd zal het leren.


French Paulitz

Categorieën

(Column door Nena Vlas)

Lees meer...

Column Nena Vlas  - Mondkapjesmode, hoestschaamte en raamvisite. Nederlanders gaan creatief om met hun taal en willen graag origineel zijn. Geen wonder dat ons coronawoordenboek steeds dikker wordt.

Lees meer...

Technologie & Economie – Nieuwe technologieën hebben ons leven, zonder dat we dat direct in de gaten hebben, de afgelopen 10 jaar behoorlijk beïnvloedt.

Lees meer...

Economie & Maatschappij – In een periode van ongeveer een halve eeuw is China erin geslaagd te veranderen van een boerensamenleving in een economisch mirakel; met een bruto nationaal product van bijna 14 duizend miljard Dollar vertegenwoordigd China ongeveer 16% van de totale wereldeconomie en de verwachting is dat binnen nu en 10 jaar China de VS van de 1e plaats zal stoten.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Techniek – Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Vele duizenden betogers kwamen zaterdag bijeen op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid van de overheid.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Na vele jaren pensioendiscussie lijkt het er nu echt van te komen en is de invulling van het pensioenakkoord concreet geworden. Afgaand op de eerste reacties bestaat er brede steun voor deze noodzakelijk geachte hervorming van het pensioenstelsel. Louter het FNV stempel ontbreekt (nog).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Milieu – Plastic is niet meer weg te denken uit onze moderne samenlevingen. Zo’n beetje ieder product in de supermarkt is verpakt in plastic, in ieder afgeleverd pakketje zit plastic en we zien het terug in talloze andere toepassingen zoals onze notebooks, auto’s en consumentenelektronica. Het is goedkoop, makkelijk te verwerken en heeft ontegenzeggelijk onze levens vergemakkelijkt.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

SoMuziek: 2e concert voor de thuisblijvers

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het boek over ‘troostmeisjes’ dat geschreven moest worden verschijnt nu ook in de Engelse taal. In 2013 verscheen in Nederland het boek ‘Geknakte Bloem’.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle en Gezondheid - Gelukkig wordt er de laatste jaren eindelijk meer aandacht besteed aan het verbeteren en vergroten van de weerstand door het nuttigen van goede en gezonde voeding ten faveure van algehele gezondheid.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf