Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

Column French Paulitz

NL Magazine Techniek Wetenschap - In het voorjaar van 2019 zat ik in een taxi op weg naar een conferentie in Tallin waar startups en investeerders werden samengebracht en tientallen sprekers uit de hele wereld hun visie zouden gaan delen over technologieën zoals bijvoorbeeld Kunstmatige Intelligentie.

Tijdens mijn ritje van de luchthaven richting het centrum van Tallin vroeg ik de chauffeur wanneer hij verwachtte dat zelfrijdende auto’s (taxi’s dus) zijn werk zouden overnemen. Zijn antwoord was: “Nou, dat ga ik niet meer meemaken, ik heb nog zo’n jaar of 15 te gaan en voor die tijd zie ik dat echt niet gebeuren.”

Toen ik hem antwoordde dat dit inderdaad nog wel ‘s een jaar of 15 zou kunnen gaan duren slaakte hij een zucht van verlichting. Goed voor hem dat ie niet in China woont; de verwachting is dat de Chinezen al over 10 jaar in zelfrijdende auto’s rondrijden en dat taxi’s daarvan het eerste gaan profiteren. Of zou de omschrijving, profiteren, een iets te optimistische insteek zijn?

Waarom loopt China voorop met de toepassing van Kunstmatige Intelligentie?

De VS hebben de reputatie voorop te lopen met Kunstmatige Intelligentie; de grote technologiebedrijven zoals Alphabet/Google, Tesla en Uber zijn al heel ver met zelfrijdende auto’s en in allerlei platformen (Amazon, Facebook, Spotify etc.) wordt al veel langer met complexe algoritmen gewerkt zonder dat we dat in de gaten hebben.Maar de Chinezen zijn met een inhaalrace begonnen en het zou me niks verbazen als zij die race ook nog gaan winnen. Onderstaand een paar argumenten op een rijtje:

  • Het aantal technisch opgeleide studenten is enorm en een groot deel daarvan heeft een opleiding genoten in een of meerdere varianten van Kunstmatige Intelligentie. Het aantal wetenschappelijke publicaties uit China is overweldigend en recent hebben Chinese teams meerdere prestigieuze prijzen gewonnen; teams van Google en Microsoft hadden het nakijken;
  • China genereert veel meer data dan welk ander land ter wereld en data zijn de bron voor Kunstmatige Intelligentie. De omvang van de Chinese populatie die dagelijks een Smart Phone gebruikt, is immens en het aantal internetgebruikers is 3x groter dan het aantal internetgebruikers in de VS. Bovendien gebruiken de Chinezen hun Smart Phone veel intensiever, onder andere omdat ze alle financiële transacties met hun Smart Phone uitvoeren maar ook het gebruik van leenfietsen en online shoppen leveren tientallen terabytes per dag aan data op;
  • Chinezen waren altijd meesters in het kopiëren van technologie uit de VS en Europa maar inmiddels zijn ze dat stadium allang gepasseerd. Een dienst als Weibo is veel beter dan Twitter en WeChat levert een veel prettiger gebruikerservaring dan Facebook Messenger;
  • De laatste reden is meteen ook een discutabele: De Chinese overheid zet al jaren zwaar in op Kunstmatige Intelligentie en heeft meerdere ambities uitgesproken met betrekking tot de inzet van Kunstmatige Intelligentie in de samenleving. Zo willen ze tot 2030 werken aan de verdere integratie van het Internet, Big Data, Kunstmatige Intelligentie en hun eigen economie en indien mogelijk, met de wereldwijde economie. Hoe zij daarbij omgaan met privacy is een gevoelig onderwerp..........


Dan zijn er nog projecten met hogesnelheidstreinen en de aanleg van de nieuwe zijderoute naar Europa via onder andere India, Turkije, Griekenland en Italië; allemaal onderdeel van een groter plan waarin Kunstmatige Intelligentie een dominante rol speelt.

Wat zijn de zichtbare consequenties van Kunstmatige Intelligentie op onze samenlevingen?
Vooropgesteld, de ontwikkelingen met Kunstmatige Intelligentie zijn niet meer te stoppen; niet altijd zichtbaar voor ons zijn toepassingen in sectoren als industrie, logistiek en transport maar ook bij de overheid. Denk bijvoorbeeld aan het werk in distributiecentra en productiebedrijven dat steeds vaker door robots wordt uitgevoerd en in administratieve processen bij de overheid en financiële instellingen.

Beter zichtbaar en inmiddels ook ‘gewoon’, is de inzet van Kunstmatige Intelligentie bij diensten zoals Spotify en Netflix waardoor voorkeuren voor bepaalde muziek en films je worden aangereikt in een bericht, of aanbiedingen van een reisorganisatie die bij je passen en zijn afgestemd op je zoekgedrag.

OK, het kan irritant zijn dat je weer ‘s wordt lastiggevallen met een aanbieding waar je niet op zit te wachten, toch blijkt uit onderzoek dat 82% van de consumenten het prima vindt wanneer ze informatie aangereikt krijgen die afgestemd is op hun behoeften; en dat is precies wat Kunstmatige Intelligentie mogelijk maakt.

Zijn er ook nadelen?
De keerzijde ervan kan op termijn zijn dat banen ingrijpend gaan veranderen of wellicht zelfs verdwijnen. Beroepen als taxi- en vrachtwagenchauffeurs, klantenservices, marketing, baliewerk in kantoren en hotels of administratief werk zijn allemaal voorbeelden van beroepen waar de inzet van Kunstmatige Intelligentie enorme impact gaat hebben.

Er zijn voorspellingen dat als gevolg hiervan de ongelijkheid zal toenemen en dat kan dan weer leiden tot sociale onrust. Het is niet gek dat hierdoor de discussie is ontstaan over de invoering van een basiskomen voor iedereen, maar is dat een oplossing?

Zijn we klaar voor al deze ingrijpende veranderingen?
Niet iedereen denkt dat het zo’n vaart zal lopen en dat het altijd langer duurt voordat deze veranderingen ons echt gaan raken. Ook zijn er optimisten die zeggen dat Kunstmatige Intelligentie nieuwe banen creëert; er zijn mensen nodig die al die robots moeten bouwen en onderhouden en er gaat grote behoefte ontstaan aan technici die goed begrijpen hoe je algoritmes bedenkt, ontwikkelt en onderhoud. En bepaalde functies, zoals advocaten, welzijnswerkers en artsen, waar typisch menselijke vaardigheden vereist zijn zoals empathisch vermogen en sociale vaardigheden, kunnen (nog) niet door een robot worden uitgevoerd.

Desondanks is het verstandig om alvast goed na te denken over de mogelijke consequenties van al deze ontwikkelingen.

De sectoren waar Kunstmatige Intelligentie de meeste impact heeft betreft de komende jaren vooral de beroepen met repetitieve werkzaamheden zoals productiewerk, administratief werk, logistiek (magazijnen) en transport (vrachtwagens).

Compensatie door middel van een basisinkomen lijkt een aardig idee, maar er is meer dan alleen een financiële component die hier een rol speelt. Mensen willen iets bijdragen aan een samenleving. Wanneer zij geen rol van betekenis meer spelen, dreigt vaak isolement en uitsluiting.

Onderwijs

De overheid en het bedrijfsleven zullen passende oplossingen moeten bedenken want de baten van Kunstmatige Intelligentie mogen niet alleen terecht komen bij een relatief kleine groep voorstanders. We zien daar een drietal belangrijke opdrachten:

  • De overheid zal het onderwijs drastisch moeten hervormen; meer aandacht voor technische opleidingen en om het hoge tempo van vernieuwingen te kunnen bijhouden wordt bijscholing verplicht onderdeel van het dagelijkse werk. Dat begint al op de basisschool en krijgt een vervolg op middelbare scholen. Vervolgens moeten beroepsopleidingen en hoger- en wetenschappelijk onderwijs opleidingen aanbieden die aansluiten bij wat de samenleving echt nodig heeft
  • Het bedrijfsleven moet actief participeren in het onderwijs: enerzijds door aan te geven aan welke vaardigheden behoefte is, anderzijds door zelf zorg te dragen voor bijscholingsmogelijkheden op en tijdens het werk
  • Er blijven gebieden waar Kunstmatige Intelligentie (nog) niet de volledige oplossing biedt of slechts een gedeelte van de oplossing vormt. Overheid en bedrijfsleven moeten nauwer samenwerken zodat ook voor deze beroepen de juiste opleidingen (blijven) bestaan. Dat betreft dan vooral de (geestelijke) gezondheidszorg, welzijn en maatschappelijk werk en dienstverlenende beroepen zoals in de Horeca.

Het behoeft geen verdere uitleg dat de grootste druk op het onderwijs komt te liggen. Nog los van de huidige tekorten aan leraren zal ook de inhoud van het onderwijs drastisch moeten veranderen. Een nieuwe generatie docenten is nodig; docenten die technisch onderlegd zijn zodat onze kinderen in de toekomst een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving.

French Paulitz

Categorieën

Column Babette Sijben - 'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Chemisch bedrijf Bayer moet ca $ 10,9 miljard betalen ter afwikkeling van een veelheid van kankerclaims als gevolg van het gebruik van haar onkruidverdelger Roundup. Het gebruik van dit glyfosaat-gebaseerde product heeft geleid tot ongeveer 125.000 rechtszaken omdat men claimt dat Roundup kankerverwekkende effecten heeft.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

NL Magazine – Cultuur & Uitgaan - Nadat Andrea Rafaella eind april haar debuutsingle ‘Ik Kom Eraan uitbracht, ‘heeft de jonge zangeres ook al haar nieuwe single ‘Cake’ uitgebracht. Voor het uitbrengen van haar tweede hit heeft zij een hele speciale dag gekozen: haar 15e verjaardag.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf