Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NL Magazine Wetenschap - Onlangs is er een enorm zwart gat ontdekt dat werkelijk onverzadigbaar is en ongelooflijk snel blijft ‘groeien’; elke twee dagen werkt het ongeveer 1 maal de massa van de zon naar binnen. Wie dat direct snapt mag het zeggen!

Christian Wolf, een prominente en bekende Duitse onderzoeker en wetenschapper filosofie en wiskunde claimt dat “dit zwarte gat zó snel groeit, dat het dankzij alle gassen die het dagelijks opslokt en de wrijving en hitte die daarbij ontstaat, duizend keer helderder is dan een compleet sterrenstelsel. Als we dit monster in het centrum van onze Melkweg hadden zitten, zou het tien keer helderder lijken dan een volle maan.”

Een helder zwart gat, hoe zit dat…
Zwarte gaten zijn onzichtbaar omdat ze alle materie inclusief lichtdeeltjes die te dicht in de buurt komt, opslokken. Als materie in de greep van een zwart gat komt, komt die er ook niet meer uit; ontsnappen is geen optie meer en als een krankzinnig sterke magneet wordt deze materie door het zwarte gat opgeslokt.

 

Als je iets opslokt of iets wordt opgeslokt, dan is dat in feite verdwenen. Dat is ook zo met een zwart gat; alles wat door het zwarte gat wordt opgeslokt inclusief lichtdeeltjes is weg, foetsie, verdwenen en is beland ín dat zwarte gat. Het is dan ook niet meer zichtbaar net als het zwarte gat zèlf dat materie opnieuw inclusief lichtdeeltjes heeft opgeslokt. Die lichtdeeltjes zijn dus ook verdwenen in dat gat en zijn niet meer zichtbaar. Vandaar dat een zwart gat geen licht afgeeft en dus onzichtbaar is.
Wanneer het zwarte gat materie naar zich toetrekt en opslokt, komt daar veel straling bij vrij. Dat betreft met name ultraviolette straling en röntgenstraling die ontstaat door materie die met hoge snelheid en met enorme krachten in het zwarte gat ‘valt’, cq wordt binnen gezogen/opgeslokt.
Wolf: “Als dit monster zich in het centrum van de Melkweg zou bevinden, zou het het leven op aarde met de enorme hoeveelheden röntgenstraling die van het zwarte gat komen, onmogelijk maken!”

12 miljard lichtjaren
Astronomen ontdekten het zwarte gat op een afstand van ongeveer 12 miljard lichtjaar, een aardig stukje weg dus. Dat houdt dus in dat dit zwarte gat op dit moment wordt gezien zoals het er bijkans 12 miljard jaar geleden heeft uitgezien.  Wolf: “Het zwarte gat zou ongeveer 20 miljard zonsmassa’s hebben en elke 1 miljoen jaar 1% groeien. We weten niet hoe dit exemplaar in de vroege dagen van het universum zo snel zo groot kon worden”.
Dit onlangs ontdekte zwarte gat is het snelst groeiende zwarte gat dat ooit is ontdekt, maar volgens Wolf kan dat zo maar weer veranderen. “De jacht op nog sneller groeiende zwarte gaten is nu geopend,” aldus Wolf.

Jos de Jong

 

Philips

Quote

Tech nu.nl

24 augustus 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mediamarkt

Coolblue

Aanbevolen artikelen