Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

 

NL  Wetenschap Geschiedenis - Archeologen hebben tijdens de opgraving van een 17e-eeuws vrachtschip in Dronten een unieke vondst gedaan: zij troffen een helemaal gaaf miniatuur kanon van brons op een onderstel aan. In een scheepswrak is een dergelijke vondst nog niet eerder gedaan. Het gaat om een object dat ook in de 17e eeuw al zeldzaam was. Het kanon is ongeveer 15 centimeter lang en 8 centimeter hoog. 
Op het kanon is een nog niet leesbare inscriptie gevonden. De betekenis van dit miniatuur kanon is nog niet bekend. De datering van het kanon is midden 17e eeuw.

Daarnaast zijn een complete bierpul en een complete laars gevonden in 'nieuwstaat'. Zeer bijzonder zijn ook de grote pakketten textiel uit het achterschip. 

In de zomer van 2014 vond de eerste campagne plaats. De opgraving is voorgezet op 22 juni jl. In deze tweede campagne staat de constructie het schip centraal. Het wrak zal in zijn geheel worden opgegraven en wordt na documentatie afgevoerd. Er zijn al meerdere bijzondere constructiedelen gevonden die inzicht geven in de constructie op dekniveau. Deze delen worden zelden aangetroffen. Ze geven informatie over de opbouw, de hoger gelegen gedeelten van het schip. Vorig jaar werd er een complete stookplaats (met kookgerei, zoals een koperen koekenpan en een koperen aker, diverse borden en een nog volledig intact kruikje) gevonden. Een verrassing was het majolica sierbord. Onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie in Lelystad is geen vergelijkbaar exemplaar aanwezig. In de wintermaanden van 2014 werd hard gewerkt aan het onderzoek van deze vondsten en opnieuw werden de onderzoekers verrast: tijdens het schoonmaken van de haardplaat (onderdeel van de stookplaats) kwam een duidelijk zichtbare afbeelding van een Romeinse soldaat tevoorschijn met het jaartal 1638. Het jaartal kan betrekking hebben op de bouwdatum van het schip. Naast deze vondsten geeft de lading turf nu ook inzicht in de functie van het schip. 

Philips

Quote

Tech nu.nl

17 juli 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mediamarkt

Coolblue

Aanbevolen artikelen