Politiek & Maatschappij
Typography

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Wonen is een grondrecht maar anno 2025 lijkt dit in Nederland eerder op een privilege - Door Jos de JongN - LMagazine, #Politiek & maatschappij, #woningnood, #valkabinet - Terwijl honderdduizenden mensen wanhopig zoeken naar een betaalbaar dak boven hun hoofd, ligt de woningbouw vrijwel stil en gaat waarschijnlijk ’nog stiller liggen’. Het kabinet is namelijk weer eens gevallen en dus heeft de woningnood niet meer de prioriteit die zo hard nodig is.

Nóg langer wachten op een woning

Starters blijven nóg langer hangen op zolderkamers, jonge gezinnen bivakkeren nóg langer in te kleine appartementen, mensen met cruciale beroepen (leraren, verpleegkundigen, agenten) kunnen in de stad waarin ze werken al lang geen woning meer betalen en dat wordt dus alleen maar erger.
De woningnood in Nederland is schrijnend. En wat doet Den Haag? Heel weinig, of beter gezegd, momenteel helemaal niets meer omdat het kabinet weer eens is gevallen en dit soort urgente zaken weer naar de achtergrond worden geschoven. 

Eerst verkiezingen

Politiek Den Haag gaat zich namelijk eerst weer eens voorbereiden op de volgende verkiezingen (over ca 5 maanden op 29 oktober) waarvan de voorbereiding, de verkiezingsdag zelf, het tellen van de stemmen, de duizenden mensen die de verkiezingen in goede banen moeten leiden, het ongetwijfeld weer eindeloze onderhandelen om tot een nieuw kabinet te komen, weer heel veel miljoenen euro’s gaan kosten die we in dit land wel beter kunnen besteden dan aan dit eindeloze kapitaalvernietigende en -verslindende geleuter. Maar, het is even niet anders en dus worden eerder noodzakelijk geachte prioriteiten waarschijnlijk weer op een grote hoop gegooid en komen pas weer aan de orde als de Haagse politieke bedjes opnieuw zijn gespreid.

In de ijskast

De val van het kabinet heeft de toch al moeizame woningbouwopgave extra in een ijskast gezet. Projecten lopen verdere vertraging op, vergunningen blijven liggen en beleidsmaatregelen om bouwen te stimuleren worden uitgesteld, áls ze al worden uitgesteld en niet al helemaal sneuvelen. Alsof het om een luxeprobleem gaat, alsof tijd een bijzaak is terwijl elke maand zonder nieuwbouw de problemen alleen maar groter worden. Inmiddels zijn er volgens de laatste ramingen zo’n 400.000 woningen te weinig in Nederland en het tekort loopt met de dag op.
En dat is echt geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van politieke keuzes. Jarenlange bezuinigingen op volkshuisvesting, de afbraak van sociale huur, rigide stikstofregels zonder realistische oplossingen en nu ook nog de gevolgen van politieke instabiliteit, toe maar, het kan niet op! Een maatschappelijke ramp die vele mensen persoonlijk treft.

Gebrek aan lef en regie

De echte schande? Er is absoluut geen gebrek aan ideeën. Er liggen zat plannen klaar. Vele gemeenten willen bouwen en ook bouwers willen bouwen. Er is geld (hoewel Den Haag altijd claimt dat er te weinig is), er is nood en urgentie, maar het ontbreekt de boys aan regie en lef; een kabinet dat zijn verantwoordelijkheid niet neemt (of misschien niet eens kent).

Dat een mogelijke Haagse formatie ongetwijfeld wel weer maandenlang zal voortkabbelen zonder dat de wooncrisis opnieuw een topprioriteit krijgt, is toch echt te grijs voor woorden en volkomen onbegrijpelijk. Elk uitstel is opnieuw menselijk leed, elk uitstel betekent dat nog meer jongeren hun toekomst moeten uitstellen, dat ouderen geen passende woning vinden etc etc etc. Massa’s mensen die de komende tijd weer tussen de wal en schip vallen. Hoe lang dat gaat duren? Wie het weet mag het zeggen.

Jos de Jong

Quote

NOS politiek

e-Matching