Politiek & Maatschappij
Typography

(Column door Borf Timsius) NLMagazine Politiek & Maatschappij - Leef je in 2021 en ben je tussen de17 en 25 jaar oud. Werkelijk alles zit dan tegen.

Geen kroeg, geen sport, geen school of voortgezet onderwijs (op welk niveau dan ook), geen sociale contacten.  Helemaal niets: nada, niente,  rien-ne-va-plus of wel nul-komma-nul. Er  is, werkelijk waar, helemaal niets meer aan. Bah!

Kort samengevat: bovengeschetste ellende veroorzaakt de emotionele rollercoaster waarin huidige leerplichtigen (LO/MBO) en post-puberalen (HBO/WO) verkeren. Kranten en andere nieuwsmedia willen u en mij doen geloven dat een beetje neerslachtigheid als het even niet meezit, juist bij deze groep al snel tot de meest afgrijselijke nauwelijks behandelbare, depressies leidt.

Als oorzaak wordt dan genoemd: corona ofwel covid 19. Voor de fijnproevers schijnt dat een behoorlijk verschil te zijn, als ik het leger epidemiologen, virologen IC-specialisten, microbiologen, SEH artsen etc. goed begrijp. Dit leger van elkaar op vermakelijke manier tegensprekende vakmensen kunt u dagelijks op TV ontmoeten, tijdens de Vooravond (BNN/VARA), OP1 (bedacht door de hele mikmak van de NPO) of bij Jinek (dat RTL kopietje)

Vanwege dat enorme aanbod van deskundigheden met ieder hun eigen specialistische kijk op de gang van zaken ontkom je als toeschouwer niet aan enige twijfel en ga je vanzelf,  ZELF nadenken over oorzaak en gevolg.


Oorzaak?
Deels het mentale wrakkendom bij ouders en andere opvoeders. Zij hebben, an sich gelukkig, weinig of geen pech onderweg of tegenwind ervaren in het leven, zoals zich dat nu eenmaal vaak aan ons mensen ontrolt.

Vergeten werd datgene, dat door plantenkwekers wel “afharden” wordt genoemd. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld tomatenplantjes geleidelijk laat wennen aan de  buitentemperatuur, voordat je ze dag en nacht buiten zet. Weerstand opbouwen heet dat!


Gevolg?
Wijsneuzerige basisschoolleerlingen en post-puberalen, die met  de ernstige blik van een zorgelijk kijkende dertig of veertigjarige u en mij in allerlei nieuwsprogramma’s kont doen van het GROTE LIJDEN, als variant op een emotionele meltdown, die nog niet eerder werd meegemaakt. En uiteraard de vraag om de altijd alles oplossende truc: meer geld.

Omdat het toch bijna 17 maart is, blijkt dat aspect van een oplossing verbazend snel en eenvoudig oplosbaar. De Ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob stuiterden gisteren over en langs elkaar heen om betrokkenen blij te maken met 8,5 miljard onderwijssteun voor de komende jaren.


Oplossing?
Niet die zak met geld in ieder geval. Immers voordat al die nieuwe mensen opgeleid zijn, om te helpen die leerachterstanden in te lopen, zijn de betreffende leerlingen en studenten allang bezig om op hun beurt, hun eigen leven en hun eigen toekomst na school en studie, op te bouwen. Hopelijk zijn zij dan wel afgehard.

Borf Timsius

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching

Kranten ad

Aanbevolen artikelen