Opleiding & Wetenschap/Techniek
Typography

NL Magazine Onderwijs - Vanaf donderdag 16 april, 21.00 uur besteedt de VPRO aandacht aan het de beleving om anno 2020 leraar te zijn. In de zesdelige documentaireserie 100 dagen voor de klas gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul aan de slag op een middelbare school in Lelystad. Een enerverend avontuur van twee beginnende docenten vol emotionele ups en downs.

Natuurlijk weten we het al lang: leraren zijn onmisbaar voor de toekomst van ons land. Het afgelopen jaar gingen leerkrachten echter meerdere keren de straat op om te protesteren omdat zij willen dat de overheid er iets aan doet om hun vak aantrekkelijker te maken. Leraren in het voortgezet onderwijs hebben vaak te kampen met hoge werkdruk, matige salarissen en overvolle klassen met mondige pubers. Steeds minder mensen kiezen voor het vak en over vijf jaar verwacht het Ministerie van Onderwijs een tekort van meer dan 8000 docenten.
 

 

VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan in ‘100 dagen voor de klas’ de uitdaging aan als buitengewoon stagiair op scholengemeenschap ISG ARCUS in Lelystad. Ze geven les en verkennen de wereld van collega’s en hun leerlingen. Tim geeft Nederlands op het VMBO en Nicolaas geschiedenis en maatschappijleer op het HAVO/VWO en VMBO.
 
Hoe houden zij zich staande? Wat is een goede les? Hoe win je het vertrouwen van pubers? Hoe houd je orde in de klas? En hoe ga je om met social media, pesten en gepest worden? Tim en Nicolaas ervaren in de praktijk hoe de leraar van nu alle ballen in de lucht probeert te houden en zetten hun eigen ervaringen af tegen die van hun begeleiders en collega’s. Vinden zij hun roeping binnen de muren van de school? Of keren ze opgelucht terug naar de wereld van de media?

Beleef hun ervaringen in zes afleveringen met als onderwerp:
1. “Waar zijn we aan begonnen?” (donderdag 16 april, 21.00 uur, NPO 3);
2. “Voor de leeuwen” (donderdag 23 april, 21.00 uur, NPO 3);
3. Informatie over de delen 3 tm 6 volgt later. Misschien is dit afhankelijk van het uithoudingsvermogen van de beide heren. Kunnen ze die zes delen wel volmaken?

Meer informatie:
Wilt u meer weten over dit ‘lucratieve’ initiatief en de inherente spannende afleveringen, raadpleeg dan www.vpro.nl/100dagenvoordeklas

Greenchoice

Quote

Mediamarkt

Aanbevolen artikelen