Economie & Duurzaamheid
Typography

Hoe wordt rijkdom bepaald?
NL Magazine Economie & Maatschappij – Het concept ‘rijkdom’ omvat behalve geld ook bezittingen zoals meubilair, een huis, pensioenregeling of een auto. Vanuit een macro-economisch perspectief bezien, gaat het naast geld ook om publieke bezittingen zoals energiecentrales, wegen, bruggen en overheidsgebouwen.

Volgens onderzoeksite www.howmuch.net groeide in 2019 al het macro-economisch bezit wereldwijd tot het duizelingwekkende bedrag van 360 duizend miljard dollar.

 

In onderstaande tabel zie je hoe deze rijkdom is verdeeld per regio.

Regio

Rijkdom in miljarden dollars 2019

Percentage t.o.v. wereld

Noord-Amerika

   114.607

  31,8

Europa

     90.752

  25,2

Azië – Pacific regio

     64.778

  18,0

China

     63.827

  17,7

India

     12.614

    3,5

Latijns-Amerika

       9.906

    2,7

Afrika

       4.119

    1,1

Totaal

   360.603

   100

 

Hoe ziet dat lijstje eruit wanneer je landen apart bekijkt?

De top 15 rijkste landen is goed voor meer dan 84% van alle wereldwijde rijkdom en wordt

aangevoerd door de VS met 106 duizend miljard dollar aan ‘bezittingen’. China volgt met ruim 63 duizend miljard dollar aan bezittingen en de verwachting is dat China, met een explosief snelgroeiende middenstand, haar bezittingen de komende 10 jaar zal zien verdubbelen.

Overigens volgt Nederland op een respectabele 15e plaats, met een totaal van 3.719 miljard dollar aan bezittingen.

De rijkste landen – Wonen daar ook de rijkste mensen?

Het lijkt een logisch gevolg en inderdaad, de rijkste landen herbergen tevens de meeste miljardairs. Onderstaand plaatje is de Top 10 van rijkste mensen ter wereld waarvan er 8 uit de VS komen en 2 uit Europa.

 

Zoals gezegd, dankzij de explosieve groei van de Chinese economie in de laatste 20 jaar, is het aantal Chinese miljardairs ook explosief gegroeid zoals onderstaand plaatje laat zien.

 

Maar er is ook een lijst met nieuwkomers, de nieuwe rijken, die dankzij hun succesvolle ondernemingen hun plek hebben veroverd. Opvallende naam hierin is die van de Nederlander Jitse Groen, in 2000 de oprichter van thuisbezorgd.nl, inmiddels beter bekend als Takeaway.com.

 

Voor sommige miljardairs heeft de huidige COVID-19 pandemie geleid tot verdere stijging van hun positie op deze lijsten. Jeff Bezos heeft zijn aandelen nog verder in waarde zien toenemen maar ook Eric Yuan, eigenaar vandienstverlener Zoom (online videocommunicatie), heeft de afgelopen periode zijn bedrijf in waarde zien toenemen tot meer dan 44 miljard dollar.

Het antwoord van deze miljardairs op de COVID-19 pandemie?

Eerder berichtten we al over de CEO van Twitter, Jack Dorsey, die persoonlijk 1 miljard dollar beschikbaar stelde ten behoeve van onderzoek naar een vaccin tegen het COVID-19 virus. Daarnaast kondigde hij aan na deze pandemie geld beschikbaar te willen stellen voor betere gezondheidszorg en onderwijs voor meisjes en voor een basisinkomen.

Sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie hebben 77 miljardairs publiekelijk geld beschikbaar gesteld om gerelateerde problemen op allerlei gebieden te helpen bestrijden; slechts een fractie van het totale aantal miljardairs dat de wereld telt.

De vraag is, of met het aanhouden van de COVID-19 pandemie, veel miljardairs hun vermogen nog verder zien toenemen. Of zal een nieuwe werkelijkheid ontstaan die leidt tot nieuwe en wellicht ongebruikelijke regelgeving?

Denk bijvoorbeeld aan nieuwe regelgeving met betrekking tot belastingontwijking (Google, Amazon, Apple) of steunaanvragen door bedrijven die nu in de problemen zijn gekomen maar tot voor kort gewoon doorgingen met uitbetaling van exorbitante bonussen aan leidinggevenden en dividend aan aandeelhouders.

Volgens mij gaan we een nieuwe werkelijkheid tegemoet......................

French Paulitz

 

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

02 juni 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching

Mediamarkt

Kranten ad

Aanbevolen artikelen