Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazines Lifestyle/Gezondheid - Statines worden aangeprezen als de beste manier om cholesterol te verlagen en een hartaanval te voorkomen. Deze cholesterolverlagers behoren zelfs tot de meest voorgeschreven medicijnen op de markt. Toch bestaan er veel tegengeluiden over de werkzaamheid en bijwerkingen. Hieronder vijf redenen om geen statines te nemen.

1. Statines werken niet
Niet alleen mensen met hartaandoeningen krijgen statines voorgeschreven, ook mensen met een te hoog cholesterolgehalte of een te hoge bloeddruk krijgen deze medicijnen aanbevolen. Maar bij meer dan de helft van de patiënten die bij de huisarts preventief statines voorgeschreven krijgen, doet het medicijn niet wat het moet doen. Zo hebben zij alsnog extra risico op hartziekte, dit schreven Britse onderzoekers in het tijdschrift ‘BMJ.

Bovendien verlagen statines de aanmaak van cholesterol in de lever, maar dan kun je er nog niet van uitgaan dat het het risico op hartaandoeningen en hartaanvallen verlaagt. Hier zijn meer factoren bij betrokken dan alleen cholesterolwaarden. Er is bewijs dat aantoont dat statines de gezondheid van het hart zelfs erger kunnen maken. Statistisch gezien profiteert slechts 1 procent van de bevolking van statines.

2. Statines verlagen CoQ10
Een andere reden is dat statines je lichaam van co-enzym Q10 uitputten. CoQ10 is van belang voor een goede gezondheid, hoge energieniveaus, levensduur en algemene kwaliteit van leven. De gereduceerde vorm van CoQ10, ubiquinol, is een kritiek component van cellulaire ademhaling en productie van adenosinetrifosfaat (ATP). ATP is een co-enzym dat wordt gebruikt als energiedrager in elke cel van het lichaam. Als je bedenkt dat je hart het meest energievolle orgaan in je lichaam is, kun je je afvragen hoe potentieel verwoestend het kan zijn om de belangrijkste bron van cellulaire energie van je lichaam uit te putten.

Terwijl statines hartaandoeningen zou moeten verhelpen, vergroot je dus eigenlijk het risico op hartfalen doordat je je lichaam van CoQ10 uitput. Dus gebruik je statines? Slik dan ook een CoQ10 supplement. Dr. Steven Sinatra, cardioloog en oprichter van het New England Heart Center, beveelt aan om dagelijks minimaal 100 mg, maar bij voorkeur 200 mg hoogwaardige CoQ10 of ubiquinol te nemen.

3. Statines verlagen vitamine K2
Het nemen van statines geeft kans op vitamine K2-tekort, waarvan bekend is dat het bijdraagt ​​aan een aantal chronische ziekten, waaronder osteoporose, nierstenen, hart- en hersenziekten, hartaanvallen en beroertes. Vitamine K2 beschermt de bloedvaten tegen verkalking. Vitamine K2 helpt calcium te verplaatsen naar de juiste gebieden in het lichaam, zoals de botten en tanden. Het speelt ook een rol bij het verwijderen van calcium uit gebieden waar het niet zou moeten zijn, zoals in de slagaders en zachte weefsels. Volgens een Nederlandse studie uit 2009 wordt vitamine K2 geassocieerd met verminderde vasculaire calcificatie, zelfs bij kleine inname via de voeding.

4. Statines verminderen de ketonenproductie
Statines verlagen het cholesterolgehalte door het enzym in de lever te remmen dat cholesterol produceert. Dit is hetzelfde enzym dat CoQ10 produceert, maar ook ketonen. Ketonen zijn belangrijke biologische signaalmoleculen. Ketonlichamen lijken de HDAC-functie te remmen, wat een rol speelt bij de regulering van metabole gezondheid en levensduur. Verder merkten onderzoekers op dat “ketonlichamen omgevingsaanwijzingen zoals voeding kunnen koppelen aan de regulering van veroudering.” Tevens worden ketonlichamen door de hersenen als brandstof gebruikt en ze zijn in staat om te beschermen tegen neuronale aandoeningen, epileptische aanvallen en aan leeftijd gerelateerde hersenziekten, zoals Alzheimer, Huntington’s en Parkinson.

5. Statines verhogen de kans op ziekten
Omdat statines het lichaam van CoQ10 uitputten, de synthese van vitamine K2 remmen en de productie van ketonlichamen verminderen, verhogen ze het risico op andere ernstige ziekten, waaronder:

 • Kanker
  Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig statinegebruik (10 jaar of langer) het risico van vrouwen op twee belangrijke soorten borstkanker meer dan verdubbelt: invasief ductaal carcinoom en invasief lobulair carcinoom.
  Bovendien werd het gebruik van elk statinegeneesmiddel, in welke hoeveelheid dan ook, in een afzonderlijk onderzoek geassocieerd met een aanzienlijk verhoogd risico op prostaatkanker en was er een toenemend risico dat gepaard ging met een toenemende cumulatieve dosis.

 • Diabetes
  Van statines is ook aangetoond dat ze het risico op diabetes verhogen via een aantal verschillende mechanismen. De belangrijkste is dat ze de insulineresistentie verhogen, wat extreem schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ten tweede verhogen statines het diabetesrisico door je bloedsuiker te verhogen.

 • Neurodegeneratieve ziekten
  Cholesterol is ook essentieel voor je hersenen, die ongeveer 25 procent van de cholesterol in je lichaam bevat. Het is van cruciaal belang voor de verbindingen tussen neuronen, waardoor je kunt denken, nieuwe dingen leren en herinneringen vormen. Dus misschien is het niet verwonderlijk dat geheugenverlies op grote schaal wordt gerapporteerd in verband met statinegebruik.

 • Musculoskeletale aandoeningen
  Statinegebruikers hebben vaker last van musculoskeletale aandoeningen, verwondingen en pijn dan niet-gebruikers. Myalgie, spierzwakte, spierkrampen, rabdomyolyse, auto-immuunziekte en peesaandoeningen zijn allemaal gemeld in verband met statinegebruik.

 • Staar
  Uit een objectieve beoordeling van PubMed, EMBASE en Cochrane beoordelingsdatabases bleek dat er van elke 10.000 mensen die een statine gebruikten, 307 extra patiënten met staar waren. Dit werd ondersteund door een apart JAMA-onderzoek, dat verder onthulde dat het risico op staar is toegenomen onder statinegebruikers vergeleken met niet-gebruikers.


Bron:https://www.whatsbehindthedots.com/redenen-om-geen-statines-te-nemen/

Categorieën

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

(Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij - Finse producent van duurzame brandstoffen Neste kiest het bedrijf GP Groot dat men haar brandstoffen vele bezinestations exploiteert en tanlpasdiensten levert, als Nederlandse distributiepartner voor haar fossielvrije diesel.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Janneke Wittekoek: “Het ergste vind ik wel het stiekeme geritsel van Hugo de Jonge”

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf