Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle/gezondheid - Er zijn steeds meer mensen die slachtoffer worden van huidkanker. Jaarlijks komen er zo’n 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dit schrikbarende en verontrustende aantal stijgt momenteel sneller dan de vergrijzing. Aldus concludeert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in haar rapport ‘Huidkanker in Nederland’ waar zij de afgelopen drie decennia onderzoek naar deed. In het kader van huidkanker is het zinvol ook aandacht te besteden aan de intensiteit van de zon, luieren in de zon, verbranding, al dan niet beschermende zonnebrandcrèmes, leefwijze en vitamine D.  

Huidkanker, de meest voorkomende soort kanker
Wist u dat in Nederland huidkanker de meest voorkomende (ca. 52%) en snelst stijgende kankersoort is en dat er jaarlijks zo’n 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bijkomen? Niet te geloven, wat een ijzingwekkend aantal! Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals de handen, armen en benen, het gezicht en het bovenlichaam. (Ter informatie: borstkanker, dat ook veel voorkomt, komt pas met ca. 12% op de tweede plaats).

Waar komt huidkanker het meeste voor
Nieuw-Zeeland en Australië staan ruimschoots bovenaan. Dat komt waarschijnlijk mede door de dunne ozonlaag aldaar. In de Noord-Europese landen volgen achtereenvolgens Zwitserland, Zweden, Noorwegen en daarna Nederland. Raar eigenlijk dat in ons buurland België een melanoom, veel minder voorkomt. In Europa komt huidkanker het minste voor in Ierland.  

Lekker, dat zonnetje
“Heerlijk, eindelijk zon, eindelijk weer licht,” hoor je menigeen na de winter zo rond april zeggen. “Het licht ging in november uit en gaat eindelijk weer aan.” En daar willen we allemaal volop van genieten en dus zuigen we het zonlicht als het ware naar binnen. “Effe een forse hoeveelheid D3 naar binnen halen!” De huidskleur moet ook steeds bruiner en donkerder en dus blijven we, vooral met volop zomers temperaturen, te lang in de zon zitten met alle ongewenste gevolgen vandien, zoals mogelijke huidkanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is immers excessieve en buitensporige blootstelling aan ultraviolette straling van zonlicht (of van ultravioletlampen, de zonnebank).
“’Te’ is nooit goed”, zei mijn moeder vroeger altijd en dat geldt zeker voor ‘te veel’ zonlicht; een kwartiertje in de zon op een zeer zonnige dag is vaak al meer dan genoeg. Het lichaam maakt hoofdzakelijk vitamine aan wanneer de huid tussen ongeveer 11.00 en 15.00 uur wordt blootgesteld aan zonlicht. Is de zon te fel, ga dan uit de zon of ga onder een zonnescherm zitten. Maar, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

De zon zondebok voor huidkanker?
Ondanks alle preventie blijft huidkanker steeds verder stijgen. Hoe kan dat toch? Is de zon de zondebok? Liggen/komen we nu zoveel meer in de zon dan 30-40 jaar geleden? Blijkbaar toch niet want volgens de berichten komen we juist steeds minder buiten. Hoe kan het aantal dan jaarlijks zo stijgen? Waar ligt dat dan aan? Hoe kan dat nou?
Maar, denk eens aan huidkanker in de zuidelijke landen. Het aantal huidkankerpatiënten neemt daar niét toe terwijl het daar altijd warmer is en de zon meestal ook feller schijnt. Zie je daar dat die locals zich elke 5 minuten insmeren met allerlei crèmetjes? Welnee! Zij hoeven dat niet te doen omdat zij:
a. veelal een donkerder huidtype hebben dat minder snel verbrandt;
b. beter en bewuster met de zon omgaan;
c. uit de zon blijven als die erg warm is;
d. niet, zoals de grote vakantie-zonaanbidders, de hele dag liggen te bakken op het strand.

Relatie vitamine D en gebrekziekten
Vitamine D wordt door het lichaam zelf aangemaakt, maar daarvoor moet het wel zonlicht hebben. De intensiteit van het zonlicht is tussen september en mei onvoldoende en dus is het raadzaam om vitamine D aan te vullen. Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten en draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed. Vitamine D zorgt er ook voor dat je je spierkracht behoudt en draagt bij aan een goede functioneren van het immuunsysteem. Deze vitamine zit ook deels in onze voeding zoals in vette vis, volle zuivelproducten, echte boter, eierdooiers en vet vlees.

Het is bewezen dat D3 zo’n 2000 processen aanzet in het lichaam. Opname van deze vitamine is dan ook essentieel. Wij Westerlingen, die in de winter donkere dagen beleven met in die tijd weinig vitamine D-opnemend zonlicht waardoor juist in die donkere periode in depressie raken, fleuren weer helemaal op als de zon ons in het voorjaar weer verblijdt met haar komst. Dat komt met name omdat we dan weer de echte vitamine D3 gratis krijgen toegediend. Velen van ons worden ware zonaanbidders en kunnen uren lang in de zon liggen ‘bakken’. De kans op verbranding en huidkanker is natuurlijk levensgroot als je niet insmeert en dus proberen we ons hiervoor te beschermen door ons veelvuldig in te smeren met allerlei zonnebrandcrèmes.

Zonnebrandcrèmes en beperkte opname vitamine D
 “Hoe hoger de factor van de zonnebrandcrème, hoe minder kans op verbranding”, zegt men vaak. Ook menig dermatoloog beaamt dit. De ‘factor’ is het percentage straling dat na het insmeren de huid nog bereikt. Factor 20 betekent dat de huid nog is blootgesteld aan een twintigste straling; voor factor 40 is dat een veertigste, voor 50 een vijfstigste etc.
Het kan natuurlijk allemaal wel zo zijn dat een hogere factor en veel smeren minder kans op verbranding geeft en dat je langer in de zon kunt blijven zonder dat je verbrandt, maar je kunt je ook afvragen wat voor neveneffecten al die crèmetjes hebben op je D3-opname. Als je niet wilt verbranden en je smeert je helemaal vol met allerlei crèmes, dan dek je natuurlijk ook je huid helemaal af, waardoor de noodzakelijke D3 van de zon niet door de huid dringt.
Zo weinig mogelijk smeren en in de zon een beetje proberen te leven zoals onze zuiderburen dat doen, voorkomt hoogstwaarschijnlijk menig huidkankerprobleem.

D3 heeft ieder mens hard nodig. D3 zet immers zo’n 2000 processen op gang. Als je de toename hiervan blokkeert door je veelvuldig met zware factoren in te smeren, dan is de kans groot op allerlei gebrekziekten waarvan we ons dán weer afvragen waar dié in vredesnaam weer vandaan komen.
Gebrekziekten, zoals bv Rachitis, ontstaan door te weinig D en calcium. Rachitis leidt tot onvoldoende botaanmaak in het botweefsel, kan de oorzaak zijn van kromme ledematen, O- of X-benen, vertraagde sluiting van de fontanel, stoornissen in de gebitsantwikkeling, een groot rechthoekig hoofd, knobbels op de ribben etc. De ziekte, met alle consequenties op lange termijn, komt vooral voor bij kinderen in hun jonge jeugd.

Raadzaam is het dan ook om, met name in de periode dat de intensiteit van de zon laag is, vitamine D aan te vullen met een supplement, maar wel een die op natuurlijke basis is samengesteld.

Jos de Jong

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

NLMagazine - Als schoonmaakbedrijf in Amsterdam zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

Door Martin Vrijland - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, geld en invloeden VIDEO - Bitcoin is de enige gedecentraliseerde digitale munteenheid op een gedistribueerd grootboek waarop geen enkele autoriteit invloed kan uitoefenen.

Lees meer...

Door Wouter Scheepens, MVO Nederland - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, natuur & milieu - Hoe langer we wachten met verduurzamen, hoe hoger de maatschappelijke kosten straks. En die kosten komen terecht bij de consument.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Tilburg, Evenementen, uitgaan, van alles te doen - Tilburg heeft de prijs voor Evenementenstad van het jaar gewonnen. Tijdens het Nationaal Congres Evenementen op 8 april in Valkenburg aan de Geul ontving wethouder Maarten van Asten de prijs uit handen van juryvoorzitter Johan Moerman.

Lees meer...

Afbeelding van Tony Chen & Dorian de Rijk - NLMagazine/Amsterdam, Evenementen – Op 24 zaterdag 25 mei 2024 vindt in Amsterdam het evenement ‘24 uur West’ plaats.

Lees meer...

NLMagazine/Beekse Bergen, Arnhem, Evenementen - Brew@theZoo is geen ‘gewoon’ bierevenement… Het is er een tussen brullende leeuwen en nieuwsgierige giraffen.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

Door Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen - NLMagazine Sport - Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport.

Lees meer...

NU einde aan het poldermodel - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – We beginnen dit korte artikel met het statement dat ‘Driekwart van alle voedselreclame in Nederland junkfood betreft’.

Lees meer...

Ongekend goede line-up, meer muziek dan ooit - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Familieopstellingen, klankschaalsessies en beroemde DJ Harold van Lennep achter de draaitafels.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...