Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle/gezondheid - Er zijn steeds meer mensen die slachtoffer worden van huidkanker. Jaarlijks komen er zo’n 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dit schrikbarende en verontrustende aantal stijgt momenteel sneller dan de vergrijzing. Aldus concludeert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in haar rapport ‘Huidkanker in Nederland’ waar zij de afgelopen drie decennia onderzoek naar deed. In het kader van huidkanker is het zinvol ook aandacht te besteden aan de intensiteit van de zon, luieren in de zon, verbranding, al dan niet beschermende zonnebrandcrèmes, leefwijze en vitamine D.  

Huidkanker, de meest voorkomende soort kanker
Wist u dat in Nederland huidkanker de meest voorkomende (ca. 52%) en snelst stijgende kankersoort is en dat er jaarlijks zo’n 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bijkomen? Niet te geloven, wat een ijzingwekkend aantal! Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals de handen, armen en benen, het gezicht en het bovenlichaam. (Ter informatie: borstkanker, dat ook veel voorkomt, komt pas met ca. 12% op de tweede plaats).

Waar komt huidkanker het meeste voor
Nieuw-Zeeland en Australië staan ruimschoots bovenaan. Dat komt waarschijnlijk mede door de dunne ozonlaag aldaar. In de Noord-Europese landen volgen achtereenvolgens Zwitserland, Zweden, Noorwegen en daarna Nederland. Raar eigenlijk dat in ons buurland België een melanoom, veel minder voorkomt. In Europa komt huidkanker het minste voor in Ierland.  

Lekker, dat zonnetje
“Heerlijk, eindelijk zon, eindelijk weer licht,” hoor je menigeen na de winter zo rond april zeggen. “Het licht ging in november uit en gaat eindelijk weer aan.” En daar willen we allemaal volop van genieten en dus zuigen we het zonlicht als het ware naar binnen. “Effe een forse hoeveelheid D3 naar binnen halen!” De huidskleur moet ook steeds bruiner en donkerder en dus blijven we, vooral met volop zomers temperaturen, te lang in de zon zitten met alle ongewenste gevolgen vandien, zoals mogelijke huidkanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is immers excessieve en buitensporige blootstelling aan ultraviolette straling van zonlicht (of van ultravioletlampen, de zonnebank).
“’Te’ is nooit goed”, zei mijn moeder vroeger altijd en dat geldt zeker voor ‘te veel’ zonlicht; een kwartiertje in de zon op een zeer zonnige dag is vaak al meer dan genoeg. Het lichaam maakt hoofdzakelijk vitamine aan wanneer de huid tussen ongeveer 11.00 en 15.00 uur wordt blootgesteld aan zonlicht. Is de zon te fel, ga dan uit de zon of ga onder een zonnescherm zitten. Maar, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

De zon zondebok voor huidkanker?
Ondanks alle preventie blijft huidkanker steeds verder stijgen. Hoe kan dat toch? Is de zon de zondebok? Liggen/komen we nu zoveel meer in de zon dan 30-40 jaar geleden? Blijkbaar toch niet want volgens de berichten komen we juist steeds minder buiten. Hoe kan het aantal dan jaarlijks zo stijgen? Waar ligt dat dan aan? Hoe kan dat nou?
Maar, denk eens aan huidkanker in de zuidelijke landen. Het aantal huidkankerpatiënten neemt daar niét toe terwijl het daar altijd warmer is en de zon meestal ook feller schijnt. Zie je daar dat die locals zich elke 5 minuten insmeren met allerlei crèmetjes? Welnee! Zij hoeven dat niet te doen omdat zij:
a. veelal een donkerder huidtype hebben dat minder snel verbrandt;
b. beter en bewuster met de zon omgaan;
c. uit de zon blijven als die erg warm is;
d. niet, zoals de grote vakantie-zonaanbidders, de hele dag liggen te bakken op het strand.

Relatie vitamine D en gebrekziekten
Vitamine D wordt door het lichaam zelf aangemaakt, maar daarvoor moet het wel zonlicht hebben. De intensiteit van het zonlicht is tussen september en mei onvoldoende en dus is het raadzaam om vitamine D aan te vullen. Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten en draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed. Vitamine D zorgt er ook voor dat je je spierkracht behoudt en draagt bij aan een goede functioneren van het immuunsysteem. Deze vitamine zit ook deels in onze voeding zoals in vette vis, volle zuivelproducten, echte boter, eierdooiers en vet vlees.

Het is bewezen dat D3 zo’n 2000 processen aanzet in het lichaam. Opname van deze vitamine is dan ook essentieel. Wij Westerlingen, die in de winter donkere dagen beleven met in die tijd weinig vitamine D-opnemend zonlicht waardoor juist in die donkere periode in depressie raken, fleuren weer helemaal op als de zon ons in het voorjaar weer verblijdt met haar komst. Dat komt met name omdat we dan weer de echte vitamine D3 gratis krijgen toegediend. Velen van ons worden ware zonaanbidders en kunnen uren lang in de zon liggen ‘bakken’. De kans op verbranding en huidkanker is natuurlijk levensgroot als je niet insmeert en dus proberen we ons hiervoor te beschermen door ons veelvuldig in te smeren met allerlei zonnebrandcrèmes.

Zonnebrandcrèmes en beperkte opname vitamine D
 “Hoe hoger de factor van de zonnebrandcrème, hoe minder kans op verbranding”, zegt men vaak. Ook menig dermatoloog beaamt dit. De ‘factor’ is het percentage straling dat na het insmeren de huid nog bereikt. Factor 20 betekent dat de huid nog is blootgesteld aan een twintigste straling; voor factor 40 is dat een veertigste, voor 50 een vijfstigste etc.
Het kan natuurlijk allemaal wel zo zijn dat een hogere factor en veel smeren minder kans op verbranding geeft en dat je langer in de zon kunt blijven zonder dat je verbrandt, maar je kunt je ook afvragen wat voor neveneffecten al die crèmetjes hebben op je D3-opname. Als je niet wilt verbranden en je smeert je helemaal vol met allerlei crèmes, dan dek je natuurlijk ook je huid helemaal af, waardoor de noodzakelijke D3 van de zon niet door de huid dringt.
Zo weinig mogelijk smeren en in de zon een beetje proberen te leven zoals onze zuiderburen dat doen, voorkomt hoogstwaarschijnlijk menig huidkankerprobleem.

D3 heeft ieder mens hard nodig. D3 zet immers zo’n 2000 processen op gang. Als je de toename hiervan blokkeert door je veelvuldig met zware factoren in te smeren, dan is de kans groot op allerlei gebrekziekten waarvan we ons dán weer afvragen waar dié in vredesnaam weer vandaan komen.
Gebrekziekten, zoals bv Rachitis, ontstaan door te weinig D en calcium. Rachitis leidt tot onvoldoende botaanmaak in het botweefsel, kan de oorzaak zijn van kromme ledematen, O- of X-benen, vertraagde sluiting van de fontanel, stoornissen in de gebitsantwikkeling, een groot rechthoekig hoofd, knobbels op de ribben etc. De ziekte, met alle consequenties op lange termijn, komt vooral voor bij kinderen in hun jonge jeugd.

Raadzaam is het dan ook om, met name in de periode dat de intensiteit van de zon laag is, vitamine D aan te vullen met een supplement, maar wel een die op natuurlijke basis is samengesteld.

Jos de Jong

Categorieën

(Column door Nena Vlas)

Lees meer...

Column Nena Vlas  - Mondkapjesmode, hoestschaamte en raamvisite. Nederlanders gaan creatief om met hun taal en willen graag origineel zijn. Geen wonder dat ons coronawoordenboek steeds dikker wordt.

Lees meer...

Technologie & Economie – Nieuwe technologieën hebben ons leven, zonder dat we dat direct in de gaten hebben, de afgelopen 10 jaar behoorlijk beïnvloedt.

Lees meer...

Economie & Maatschappij – In een periode van ongeveer een halve eeuw is China erin geslaagd te veranderen van een boerensamenleving in een economisch mirakel; met een bruto nationaal product van bijna 14 duizend miljard Dollar vertegenwoordigd China ongeveer 16% van de totale wereldeconomie en de verwachting is dat binnen nu en 10 jaar China de VS van de 1e plaats zal stoten.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Techniek – Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Vele duizenden betogers kwamen zaterdag bijeen op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid van de overheid.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Na vele jaren pensioendiscussie lijkt het er nu echt van te komen en is de invulling van het pensioenakkoord concreet geworden. Afgaand op de eerste reacties bestaat er brede steun voor deze noodzakelijk geachte hervorming van het pensioenstelsel. Louter het FNV stempel ontbreekt (nog).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Milieu – Plastic is niet meer weg te denken uit onze moderne samenlevingen. Zo’n beetje ieder product in de supermarkt is verpakt in plastic, in ieder afgeleverd pakketje zit plastic en we zien het terug in talloze andere toepassingen zoals onze notebooks, auto’s en consumentenelektronica. Het is goedkoop, makkelijk te verwerken en heeft ontegenzeggelijk onze levens vergemakkelijkt.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

SoMuziek: 2e concert voor de thuisblijvers

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het boek over ‘troostmeisjes’ dat geschreven moest worden verschijnt nu ook in de Engelse taal. In 2013 verscheen in Nederland het boek ‘Geknakte Bloem’.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle en Gezondheid - Gelukkig wordt er de laatste jaren eindelijk meer aandacht besteed aan het verbeteren en vergroten van de weerstand door het nuttigen van goede en gezonde voeding ten faveure van algehele gezondheid.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf