Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Gezondheid - Zo’n 15 jaar geleden besteedde men per jaar ongeveer fl 4,00 per persoon aan voedingssupplementen. Tegenwoordig is dat ca. € 380 per persoon. De markt groeit enorm. Immers, men is zich bewust van het feit dat de bodem verschraalt (uitgeputte grond), dat er gewasbeschermers (vroeger heette dat landbouwgif) worden gebruikt om planten sneller te laten groeien, dat er in het productieproces conserveringsmiddelen en pesticiden worden toegevoegd en dat de micronutriënten in onze voeding fors zijn gedaald door luchtvervuiling, langdurige opslag en transport.

Vroeger bevatte de grond waarop voedsel werd verbouwd alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een goede gezondheid; het voedsel werd vers van de grond gegeten, dat tegenwoordig niet altijd meer het geval is. De voedingswaarde van toen is dan ook gedaald tot een dramatisch minimum. In de hectiek van ons huidige bestaan maken we verder verkeerde eetkeuzes, eten veel vlees, te weinig groenten en proberen onze slechte eetgewoonten te compenseren door het gebruik van voedingssupplementen om zodoende toch de broodnodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wat zijn voedingssupplementen?

Het voedingscentrum vat dit samen tot ‘Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen’.

Natuurlijke voedingssupplementen

Zoals de naam al zegt worden natuurlijke mineralen en vitamines door de natuur gemaakt en zijn van plantaardige of dierlijke oorsprong. Ze ontstaan door complexe natuurlijke processen die niet voor de volle 100% kunstmatig reproduceerbaar zijn. De kracht van de natuur is vele malen groter dan wat de mens kunstmatig ooit heeft gecreëerd; een immense kracht waaraan door niemand kan worden getornd.

Het opnemen van vitamines en mineralen is voor je lichaam behoorlijk gecompliceerd en dus is het prettig om te weten dat bij voedsel de natuurlijke ingrediënten c.q. voedingsstoffen als het ware worden meegeleverd. Natuurlijke mineralen en ingrediënten worden verkregen uit voedsel, worden in verschillende combinaties door het lichaam herkend en worden, in tegenstelling tot synthetische supplementen, sneller opgenomen en beter verteerd. Zo wordt bijvoorbeeld plantaardige, uit de natuur afkomstige vitamine E twee tot drie keer sneller en beter opgenomen door het lichaam dan een synthetische vitamine E vanwege het duidelijke verschil in samenstelling.

Synthetische voedingssupplementen

Net als bij bewerkt of genetisch gemodificeerd voedsel (GMO - Genetically Modified Organisms, ofwel genetisch gemodificeerde organismen waarvan het DNA op kunstmatige wijze is aangepast waardoor ze nieuwe eigenschappen krijgen) komen synthetische of kunstmatige voedingsstoffen niet in de natuur voor, maar worden middels allerlei ingewikkelde chemische bewerkingen in laboratoria geproduceerd. Hiermee tracht men, met toevoeging van diverse uiteenlopende chemicaliën en onder hoge temperaturen, moleculaire structuren van vitamines na te maken.

Synthetische supplementen zijn in feite niets anders dan kunstmatig geproduceerde medicijnen, nagemaakt van de natuur. Maar er zit alleen helemaal niets natuurlijks aan.

De chemische industrie meent echter dat men vitaminen kunstmatig kan produceren. Maar, dat kan gewoon niet; men kan hooguit iets maken dat dezelfde chemische component heeft, maar daarmee is het product nog niet natúúrlijk! Er kan immers geen enkele natuurlijke waarde aan worden toegekend want de natuur is er bij de productie totaal niet aan te pas is gekomen. Weet je trouwens dat ongeveer 95% van de huidige vitamines en mineralen synthetisch zijn?Case Omega3

Onlangs woonde ik een seminar bij waar 2 synthetische en een natuurlijke Omega 3 met elkaar werden vergeleken. De capsules van alle drie de producten werden geopend en in een piepschuim beker gedaan. Na een half uur was de bodem van beide synthetische Omega 3-producten opgelost en verdwenen. De natuurlijke Omega 3 was na uren nog steeds hetzelfde en had ook het bekertje niet aangetast.

Kwalijke toevoegingen

Afgezien van het feit dat synthetische vitaminen niet natuurlijk zijn, worden er ook nog eens stoffen toegevoegd die voor het lichaam niet allemaal even gezond zijn. Zo worden er ook reuk-, smaak- en kleurstoffen, suikers en stoffen voor een langere houdbaarheid toegevoegd en bevatten ze vaak het toxische (giftige) stearinezuur, methylcellulose en titaandioxide. En daar zit het lichaam echt niet op te wachten en jij, als eigenaar en verzorger van je eigen lichaam toch al helemáál niet! Synthetische voedingssupplementen (of restanten daarvan) kun je eigenlijk deponeren bij het chemische afval.

Etiketteninformatie

Op het etiket van synthetisch geproduceerde vitaminesupplementen staat vaak een uitgebreid scala aan ingrediënten en veel moeilijke termen die niet iedereen altijd even gemakkelijk begrijpt. Omdat er zó veel namen van producten op staan, krijg je als consument al snel het idee dat alles er wel in zit wat je nodig hebt. Echter, het lichaam begrijpt maar weinig van de samenhang van dit soort verschillend geproduceerde ingrediënten en ondervindt dan ook problemen bij het herkennen en bij de opname ervan.

Synthetisch geproduceerde vitamines en mineralen werken helemaal niet samen maar juist afgescheiden en afzonderlijk van elkaar en dus heb je er eigenlijk helemaal niets aan. Herkenning, samenhang en samenwerking van ingrediënten zijn voor het lichaam belangrijke factoren. De meeste synthetisch geproduceerde stoffen beantwoorden daar niet aan. 

Clean Label

Clean Label houdt in dat het product geen kunstmatige ingrediënten bevat. Consumenten willen producten met herkenbare ingrediënten; producten die alleen de ingrediënten bevatten die je nodig hebt.

Gezonde en biologische voeding

Gezonde voeding bevat de meeste voedingsstoffen en is bij uitstek de basis voor een gezond leven. Gezonde voeding betekent dat je verse groenten en fruit eet, het liefst biologisch omdat daar meer vitamines en mineralen inzitten door een beter bodemgebruik. Biologisch is een beschermde term en mag gebruikt worden als het produceren op een biologische manier wordt vericht waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en met het welzijn van dieren. Bij biologisch telen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar natuurlijke middelen. 

Weet je trouwens dat er door ongezond voedsel meer dan 1000  mensen diabetes type 2 zijn en dat er gemiddeld zo’n 2 patiënten per week bijkomen? Met gezond eten kun je dus niet vroeg genoeg beginnen!

Conclusie

Het is duidelijk dat er een wezenlijk verschil is tussen synthetische en natuurlijke supplementen. Door het gebruik van vooral natuurlijke vitamines en mineralen loop je geen risico, omdat dat allemaal lichaamseigen stoffen zijn. Het gebruik van synthetische vitamines en mineralen kan daarentegen wel een risico bevatten vanwege de manier waarop ze zijn geproduceerd en door de hulpstoffen die bij de fabricage zijn gebruikt. Synthetische supplementen hebben vaak ook een hogere dosering dan de natuurlijke supplementen, wat weer voor extra belasting van het lichaam kan zorgen.

Het lijdt geen enkele twijfel dat het gebruik van voedingssupplementen enorm stijgt en grootse vormen aanneemt. Het gebruik wordt net zo vanzelfsprekend als tanden poetsen. Heb je dus de keuze tussen synthetische en natuurlijke supplementen, kies dan de natuurlijke want gezond oud worden is iets wat we allemaal willen.

Jos de Jong

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

15 november 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen