Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle - Foodwatch adviseert staatssecretaris Blokhuis om vandaag al in te grijpen in de soap rond voedselkeuzelogo’s en de opvolger van het Vinkje. Sinds enige dagen drukt Coca Cola een eigen voedsellogo op haar producten, dat wordt vergeleken met het afgezwakte Engelse verkeerslichtsysteem.

Blokhuis oordeelde al eerder dat consumenten hierdoor op het verkeerde been worden gezet terwijl andere voedingsbedrijven in november 2018 de staatssecretaris verzochten akkoord te gaan met het gebruik van de Nutri-score, het voedsellogo dat door de lidstaten, consumenten en wetenschappers breed wordt gedragen.

Een nieuw voedsellogo kun je niet, zonder uitdrukkelijke toestemming van de minister en conform de eisen van de ‘Warenwet informatie levensmiddelen’ (artikel 11), zo maar even invoeren en al helemaal niet als er nog onduidelijkheid bestaat over de interpretatie van de wet. Foodwatch is van mening dat dit niet kan en mag en vindt het al helemáál te grijs voor woorden als de overheid zich laat dicteren door de frisdrankgigant die hiermee, volgens foodwatch de consument op het verkeerde been zet. Snelle invoering van de Nutri-score acht foodwatch essentieel om verdere verwarring te voorkomen.  

 

Coca Cola, het brave jongetje in de klas

Coca Cola zet met haar introductie van een nieuw voedsellogo de wereld op zijn kop. De laatste tijd staan de frisdrankconsumenten onder forse druk en doen er alles aan om o.a. hun suikerimago t verbloemen. De dranken worden immers vaak gezien als verslavende suikerbommen die ongezond zijn voor het menselijk lichaam en nare ziektes kunnen bewerkstelligen.
Elke zichzelf enigszins serieus nemende frisdrankfabrikant die deze klachten serieus neemt, probeert natuurlijk het braafste jongetje uit de klas te zijn waarbij deze aanklachten niet bestaan. Wellicht probeert Coca Cola te laten zien hoe series men is en dat men intern snel actie wil ondernemen om verdere onduidelijkheden te voorkomen. “We geloven in het belang van duidelijke en zinvolle informatie op de voorkant van onze verpakkingen, die kan helpen bij het maken van gezondere en beter geïnformeerde voedselkeuzes. Daarom wijzigen we in Nederland de labels van een aantal Coca-Cola producten om het kleurgecodeerde etiketteringssysteem te testen.

Het is je misschien al opgevallen dat een aantal Coca-Cola producten andere etiketten heeft dan je gewend bent. De cijfers op onze labels bevatten nu namelijk ook kleuren, bedoeld om de informatie op onze etiketten nog duidelijker te maken”, aldus Coca Cola Nederland in een artikel op haar website (ZieCoca-Cola)

Verkeerslichtsysteem

In Groot Brittannië en Ierland gebruikt men een ‘verkeerslichtsysteem’ dat overeenkomt met het kleurgecodeerde etikettenteringssysteem. Coca Cola: “Volgens de ‘Obesitasupdate 2017’ (https://www.oecd.org/els/health-systems/Obesity-Update-2017.pdf) van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) neemt het aantal mensen dat een gezondere optie kiest door verkeerslichtsystemen met 18% toe, en vermindert de calorieopname met 4%. In het verkeerslichtsysteem worden alle voedingswaarden per 100 ml weergegeven in ofwel rood, oranje of groen. Op deze manier helpt het etiket mensen dranken te kiezen die bij hen passen”, aldus de frisdrankgigant.   

Coca-Cola lijkt met het ‘verkeerslichtsysteem’ een voor haar gunstigere voedselkeuzelogo te willen forceren. Een andere mogelijke reden voor Coca-Cola om nu met het voedsellogo te komen, kan zijn dat zij hiermee de verplichte uniforme Europese invoering van de Nutri-Score wil voorkomen. Alleen als lidstaten voor Nutri-Score kiezen, kan dit in Europa verplicht worden opgelegd aan bedrijven. Anders blijft het gebruik vrijwillig en dreigt cherrypicken: gezonde producten krijgen het logo, ongezonde niet.

 

Duidelijkheid gewenst

Onwelwillende bedrijven met ongezonde producten hebben dus belang bij twijfel en verwarring. Zo geeft de Nutri-score aan Coca-Cola de slechtst mogelijke score. Op een schaal van A tot E krijgt een Coca-Cola Regular een E -, terwijl het door Coca-Cola gebruikte logo 3 groene lichten geeft voor vet, verzadigd vet en zout en slechts 1 rood licht voor suiker. Hoe verwarrend kun je het maken. Foodwatch is voor een snelle invoering van Nutri-Score Europees wijd. Alleen dan namelijk kunnen bedrijven worden verplicht het te gebruiken en kan cherrypicken worden voorkomen. Nutri-Score geeft in 1 oogopslag een oordeel over de voedingswaarde van het product op een schaal van A tot E, in kleuren.

Evolved Nutrition Label

Met vijf andere voedselreuzen waaronder Unilever ontwikkelde Coca-Cola het ‘Evolved Nutrition Label’. Door alle kritiek die deze voedselgiganten ondervonden met onder andere hun etikettering, besloten zij in november 2018 toch nog even te wachten met de invoering van dit label; men vond dat het logo geen draagvlak had (zie voedsellogo geen draagvlak ). Coca-Cola besloot echter om toch door te gaan met het implementeren van dit Evolved Nutrition Label, dat voor dranken gelijk is aan het Britse verkeerslichtsysteem ‘met de afgezwakte criteria’.

Basic Travel vakantiehuizen 

Blokhuis niet blij met voedsellogo Coca-Cola

Staatssecretaris Blokhuis is bepaald niet blij met het door Coca-Cola geïntroduceerde voedsellogo cq verkeerslichtsysteem en voorziet problemen met dit Britse systeem. In een brief aan de Kamer en het daarna gevolgde Kamerdebat in mei 2018 (zie ook archief) meldde hij ‘dat men op het verkeerde been wordt gezet’ en ‘dat dit verzwakte verkeerslichtsysteem met name bij frisdranken een gezonder beeld schetst dan de drank in werkelijkheid is’. Zo wordt een blikje frisdrank bijvoorbeeld als relatief gezond beoordeeld en dat is natuurlijk verwarrend. “Frisdrank is niet vet of zout en scoort daarom in drie van de vier categorieën groen, terwijl het spul met elf gram suiker per honderd milliliter niet gezond is”, aldus Blokhuis.

Wind mee voor Nutri-Score

Nutri-Score heeft momenteel de wind mee. Verschillende landen zoals Frankrijk en België hebben  Nutri-Score reeds ingevoerd. Spanje zal spoedig volgen. Ook in Nederland hebben de supermarkten,  voedingsbedrijven en wetenschappers laten weten voorstander te zijn van Nutri-Score, het beste systeem.

Jos de Jong
Bron: foodwatch

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support van Ceel Elemans - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Lifestyle & Gezondheid - Na jarenlang werk van de Europese Commissie is de CSDDD-richtlijn die bedrijven verplicht tot meer aandacht voor mensenrechten en milieu in hun productie- en toeleverketens bijna een feit. Recent hebben de EU-lidstaten na aanvankelijk nieuw verzet alsnog een akkoord bereikt.

Lees meer...

NLMagazine/Eindhoven, Economie & Duurzaamheid, Luchthavenindustrie - Eindhoven Airport start eind dit jaar met de bouw van de uitbreiding van de terminal. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door het team bestaande uit EGM architecten, Iv en Peutz.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support van Kay Pierik - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het lijkt erop dat steeds meer technologiebedrijven overwegen hun heil over de grens te zoeken. ASML, een kroonjuweel in de techsector, maakt zich zorgen over het ondernemersklimaat in Nederland. Terecht, want deze staat hevig onder druk. 

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

Door Borf Timsius - NLMagazine/Column - Die vraag komt regelmatig bij mij bovendrijven als ik weer eens iets lees of beluister over het verloop van het Haags folkloristisch gezelschapsspelletje: “Doet-ie‘t’ of ‘doet-ie’t niet”.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Vincent van der Veen, programmamanager Kind en Natuur van IVN Natuureducatie - NLMagazine Openbare ruimte, schoolplein en spelen - 'Kinderen op schoolplein hebben nog minder ruimte dan vrije-uitloopkip' Die conclusie kunnen we helaas weer trekken naar aanleiding van onderzoek door het tv-programma Pointer.

Lees meer...

NLMagazine/Zandvoort – Zaterdagmiddag onthulden nabestaanden van de heer W.P. Boers uit Haarlem de naam van de nieuwe bootwagen die hij de KNRM in Zandvoort heeft nagelaten. Op 30 mei 2022 overleed Boers met de wens zijn nalatenschap aan de KNRM te schenken.

Lees meer...

Door Tekstraton - NLMagazine, Muziek, VIDEO’s - Het is weer voorjaar, de zomer is in aantocht. De grutto’s zijn geland en gaan binnenkort hun broedplaatsen opzoeken. Want de vogelaars weten: als de grutto zich toont, breken mooie maanden aan. Kortom, we kunnen de winterjassen opbergen en genieten van de warme zonnestralen (al roert maart nog wel zijn staart en doet april wat ie wil).

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

Door Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen - NLMagazine Sport - Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport.

Lees meer...

Foto’s: Natuurcentrum Arnhem - NLMagazine/Arnhem, Natuur & Milieu, Gezond eten, lifestyle & Gezondheid - Hoe groeit een krop sla? Hoe zorg je voor sappige aardbeien? En wat zijn ‘vergeten groenten’?

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support Annelijn van Wanrooij - NLMagazine Zorg in Nederland - Misstanden zoals die hebben plaatsgevonden bij ggz-koepel Vigo vragen niet alleen om stevigere monitoring op verantwoording vanuit het bestuur van zorgorganisaties, maar ook om tijdig het verhaal te horen van de cliënten en professionals werkzaam in deze instellingen.

Lees meer...

Door Gerard Teuling, MVO Nederland - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, Economie & Duurzaamheid, Natuurlijke landbouw, natuurlijke voeding - Onze landbouwexport neemt toe, zo melden CBS en Wageningen University & Research. Goed nieuws, zou een traditionele econoom zeggen.

Lees meer...