Lifestyle & Gezondheid
Typography

Overheid, sport en bedrijfsleven slaan handen ineen via NL Vitaal.

NL Magazine Sport Gezondheid - Het is bekend dat veel mensen, zelfs heel jonge kinderen, kampen met overgewicht door een ongezonde leefstijl. Ziektes als obesitas, diabetes en hart en vaatziekten zijn terug te herleiden naar een ongezonde leefstijl. NL Vitaal tracht dit te veranderen en wil publiek én privaat, de handen ineenslaan om in een hele regio of zelfs meerdere regio’s een gezonde omgeving na te streven. Om tot een gezonde generatie te komen, beschikt iedere regio hiervoor over cruciale spelers.

Naar schatting bedragen medische kosten en werkverzuim in Nederland jaarlijks twee miljard euro. Als we zo doorgaan is 69% van de Nederlanders rond 2040 (te) zwaar. De kracht van NL Vitaal zit hem in het heel breed gedragen initiatief. NL Vitaal trekt door het land om aandacht te vragen voor dit probleem. Diverse ministers, wethouders, CEO’s van grote ondernemingen en uiteenlopende organisaties hebben zich bij dit initiatief aangesloten.

Eind november kwam een gemêleerd gezelschap sport- en cultuurbestuurders, wethouders en ondernemers in sport in Haarlem bijeen en wisselden ideeën uit of bespraken nieuwe initiatieven. Dagvoorzitter oud politicus en wethouder van Amsterdam Rob Oudkerk leidde de middag in goede banen. Stedenbouwkundige Ad de Bont gaf een interessante inkijk wat gemeenten kunnen doen om bewegen in dorp of stad te faciliteren. Zo kwamen cruciale ideeën ter tafel waaronder:

 

Waarom er bv twee stoepen moeten zijn langs een weg die in het midden ligt?

Waarom verleg je de weg niet naar één kant?

Maak één brede stoep zodat kinderen vrijuit kunnen spelen en dus bewegen!

Waarom ligt een trappenhuis meestal verstopt terwijl de lift of roltrap in het zicht zijn waardoor men voor de gemakkelijkste weg kiest?

Ontwerp sportplaatsen tussen de bebouwing!

Maar een sportplaats via belijning geschikt voor verschillende sporten zoals basketbal, tennis, voetbal etc.!

Maak omwonenden organisatorisch eigenaar van de speelplekken; vaak immers zitten speelplaatsen en omwonenden elkaar in de weg. Ga het gesprek aan met beide partijen en pas de inrichting aan zodat alle partijen tevreden zijn!

Gezonde producten in de schappen
Voormalig CEO van Albert Heijn Dick Boer zet zich volledig in om veranderingen in de levensstijl in gang te zetten. Zijn hart ligt bij de supermarkt en juist daar ziet hij kans om gezonde producten meer ruimte te geven. In en rond zijn winkels kunnen, ter compensatie van al het zoet en zout, stukjes fruit of snoeptomaatjes worden aangeboden. Albert Heijn heeft reeds mensen vrijgemaakt die zich toeleggen op gezond en duurzaam. In gesprekken met leveranciers proberen zij bv suiker in producten terug te dringen. Ook sportkantines kunnen veel doen; de bitterbal, kroket of patat hoeft niet weg, maar leg gezondere producten in het zicht. Biedt fruit aan en gewoon kraanwater.

 

Meer bewegen
In Noorwegen blijken kinderen op school verplicht een uurtje per dag te moeten bewegen. Naast hun andere activiteiten komen zij zo aan voldoende beweging. Kan dat in Nederland ook? In de werkgroepen kwam van alles naar voren.

Betrek vooral ook ouders bij het bewegen van de kinderen;

Zie mogelijkheden ouders met kinderen samen te laten trainen;

De politie ziet kansen om probleemjongeren bij sport activiteiten te betrekken.

Zet bijvoorbeeld eens een DJ op een speelplek; daar komen jongeren wel op af. Sporten op een lekker muzikaal ritme is tenslotte hartstikke leuk;

Benoem iedere maand de groenste sportverenging;

Albert Heijn wil statiegeld sparen en dat investeren in activiteiten teken etc…

NL Vitaal is gebaseerd op de white paper “Gezonde groei en ontwikkeling voor ieder kind in Nederland”. U kunt deze paper HIER lezen. 

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

24 augustus 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Balanceyourlife.nu

Body & Fit