NL Magazine Gezondheid Lifestyle - Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs begin dit jaar maakte orthomoleculair voedingstherapeut Vivian Reijs bekend dat magnesium hèt supplement is geworden van het jaar 2018. Duizenden mensen konden zowel als bezoeker op de beurs als online hun stem uitbrengen op hun meest bevoorrechte vitamines, mineralen, kruiden, en andere supplementen. Magnesium werd gekozen tot absolute nummer 1, op de voet gevolgd door vitamine D. Wat is er toch zo bijzonder aan magnesium?

Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens van magnesium gehoord. Bij magnesium denkt men direct aan een anti-stress mineraal dat helpt bij depressie, hoofdpijn, migraine, nervositeit, verkrampte spieren, gespannen zenuwen, menstruatiepijnen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, stress, duizeligheid, overspannenheid, autisme en meer van dit soort mentale of fysieke ongemakken.
Maar, wat ís magnesium eigenlijk en wat maakt het zo bijzonder!

Wat doét Magnesium
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen en is onmisbaar voor het lichaam. Het werkt als een soort tranquillizer voor spierontspanning, de bloedvaten en de zenuwen en is belangrijk voor de productie van energie, spier- en zenuwfuncties, beenkracht en tal van factoren die ons sterk en gezond houden. Veel mensen ervaren een toename van energie en een afname van neerslachtigheid wanneer zij hun magnesiumtekort aanvullen.
Magnesium zit in elke cel van ons lichaam en helpt bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën (energiecentrales) van de cellen. Qua hoeveelheid is magnesium, na calcium, kalium en natrium, het vierde mineraal in ons lichaam. Een gezonde volwassene heeft minstens 300-450 mg. per dag nodig. Onze voeding bevat echter minder magnesium dan noodzakelijk omdat o.a. de bodem van groente en fruit in de meeste gevallen magnesium mist door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, waardoor het lichaam van een gemiddelde volwassene dagelijks slechts ongeveer 200 mg. verbruikt.

Tekort aan Magnesium
Ons lichaam zit gecompliceerd maar uitermate vernuftig in elkaar en dus is het wel eens moeilijk om te constateren wat je lichaam nu eigenlijk aan vitamines en mineralen nodig heeft en wat het mist. 1% van magnesium in het lichaam circuleert in het bloed en 99% in de cellen of botweefsel (+ 60% in botten en tanden, ongeveer 20% in spieren en circa 20% in andere zachte weefsels en de lever) en is dus moeilijk te meten in je bloed.
Heb je gebrek aan magnesium, dan is de kans groot dat je o.a. spierkrampen, hoge bloeddruk, constipatie, angst, onregelmatige hartslag en slaapproblemen krijgt. Ook sommige medicijnen als bijvoorbeeld maagzuurremmers, kunnen magnesiumtekorten veroorzaken. Magnesiumverbruik stijgt ook nog eens snel wanneer er sprake is van stress. Ook voor sporters die onder druk staan, is daarom magnesium van essentieel belang.  
ADHD-kinderen krijgen vaak het medicijn Ritalin voorgeschreven dat echter een tekort aan magnesium veroorzaakt. Aangezien het lichaam magnesium uit opslag van botten en cellen haalt om magnesium in het bloed op peil te houden, zie je veelal dat deze kinderen verkleurde tanden hebben.  
Magnesium is één van de mineralen die we het meest tekort komen. Te weinig magnesium bij voedselinname veroorzaakt gezondheidsklachten. Ook neemt de kans op chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, osteoporose en diabetes type 2 toe. Geschat wordt dat momenteel zo’n 75% van de mensheid een groot tekort heeft aan magnesium.

Magnesium beter dan Medicijnen
De Franse kinderarts en magnesiumspecialiste Dr. Marianne Mousain-Bosc is van mening dat gevallen van autisme of ADHD zelfs kunnen duiden op een tekort aan magnesium. In haar boek ‘Magnesium, dé oplossing’ vertelt zij hoe zij het leven van hyperactieve, autistische en epileptische kinderen heeft verbeterd met het ‘vergeten mineraal magnesium’. Volgens haar heeft iedereen die aan deze ziektes en ook aan de ziekte van Alzheimer lijdt, één ding gemeen: een uitermate groot magnesiumtekort. De arts claimt dan ook dat magnesium doeltreffender en veiliger is dan het gebruik van medicijnen.

Aanvullen
De meeste mensen denken bij eten niet echt lang na over welke voedingsstoffen we nu wel of niet in ons lichaam stoppen. En ook als we dènken dat we gezond eten, dan zijn de voedingswaarden toch  zodanig afgenomen dat we alsnog te weinig binnenkrijgen. Voorbeeld: Honderd jaar geleden bevatte een appel met schil ongeveer 29 mg magnesium. In 1963 stelde men een waarde vast van precies 8 mg, in 1997 was dat 5 mg en momenteel is dat niet meer dan 2 mg. per appel. (Bron: Lindlaar, USDA - United States Department of Agriculture).
Aanvullen is dus echt noodzakelijk. Artsen bevelen volwassenen aan elke dag ongeveer 375 mg magnesium in te nemen. Het is heel eenvoudig om je magnesiumgehalte te verhogen via allerlei etenswaren als cashewnoten, pinda’s, bananen, pompoenpitten, pure chocolade, tofu, avocado’s, kokos, kikkererwten en groene bladgroenten (spinazie); allemaal geweldige bronnen van magnesium.

Risicogroepen 
De ene mens loopt een groter risico op een magnesiumtekort dan de andere. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. In grote lijnen loop je risico bij overgewicht, stress, dagelijks alcohol, overmatig koffiegebruik, veel frisdrank, roken, medicijngebruik (waaronder ook de pil), zwangerschap, borstvoeding etc. Wanneer je klachten hebt en je behoort tot één van deze groepen, is het raadzaam magnesium te supplementeren.
 

Let op wat je koopt, kies voor kwaliteit  

Er bestaan vele soorten magnesium. De ene magnesium is de andere niet. Goedkope magnesium is overal te koop. Vaak vermeldt het etiket niet welke magnesium in het product is verwerkt en dat is nu júist zo belangrijk! Vrijwel altijd gebruikt men de goedkope oxide vorm. Magnesiumoxide echter, werkt laxerend en wordt als zodanig gebruikt in het ziekenhuis. Het lichaam neemt hier hoegenaamd niets van op. Een laxeermiddel scheidt veel voedingsstoffen uit, die het lichaam niet heeft kunnen opnemen. Magnesiumoxide moet je gewoon altijd mijden, behalve als laxeermiddel. Magnesiumaspartaat of -glutamaat moet je ook zeker mijden, want men claimt dat deze giftig zijn. Bij veel magnesiumsupplementen staat ook stearaat op het etiket. Stearaat (in snoepgoed vaak gebruikt als glansmiddel) is absoluut niét werkzaam; dat zit er alleen maar in omdat de pillen dan beter door de machines glijden.

Kenners bevelen ondermeer magnesiumcitraat aan. “Hè, hè”, denk je dan als je door de winkel loopt en in het schap magnesiumcitraat ziet staan. “Hebbes”, denk je dan. Voor het gemak kijk je toch nog even op de achterkant van de doos. En wat schetst je verbazing als daar in plaats van magnesiumcitraat doodleuk magnesiumcárbonaat staat vermeld! Maar magnesiumcarbonaat is niet werkzaam en dus koop je een product waar gewoon niets in zit; je koopt dus eigenlijk ‘helemaal niets’ en daar moet je nog voor betalen ook! Het is niet verwonderlijk dat de prijs laag is; een marketingtruc om de consument te misleiden? Let dus goed op wat je koopt, kijk niet alleen naar die aantrekkelijke goedkope prijs, maar lees goed wat er op het etiket staat.

Gelukkig zijn er ook goed opneembare vormen van magnesium zoals o.a. acetaat,  citraat, gluconaat, bisglycinaat, lactaat, sulfaat en tauraat. Kijk dus goed of een van de goede vormen van magnesium op het etiket is vermeld. Kies voorts voor organische magnesium zonder vul-, zoet-, kleur- en/of bindmiddelen èn die ook GMO-vrij is (zie 023magazine.nl #3, pagina 12 e.v). Zo niet, gewoon laten staan en niet kopen dus.  

Jos de Jong

 

 

Categorieën

NL Magazine Lifestyle & gezondheid - Bij een processie denk je vaak aan heel iets anders dan aan de toevoeging ‘rups’. Zo’n rups is bij een processie en sowieso eigenlijk nergens bepaald een welkome gast.

Lees meer...

Column Jan Dirk van der Zee – Uit een recent gehouden enquête onder amateurvoetbalverenigingen is gebleken dat bijna 50 procent van de clubs tijdens de zomermaanden openblijft. Ze gaan onder meer trainingen geven en wedstrijden organiseren voor iedereen die niet op vakantie gaat en het voetbal in de afgelopen maanden heeft gemist.

Lees meer...

Column Dave Binkhorst - Mijn buurjongetje zit al een paar weken aan huis gekluisterd. Het lijkt op zomervakantie, maar het voelt als de winter. Ik neem hem een middag mee naar de speeltuin.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – De economische gevolgen van de COVID-19 crisis zijn inmiddels duidelijk zichtbaar en overheden doen er wereldwijd alles aan om door middel van financiële injecties de schade zoveel mogelijk te beperken.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – Hoewel werken vanuit huis al langer met een voorzichtige opmars bezig was, is dankzij de COVID-19 pandemie het aantal mensen dat vanuit huis werkt in veel landen in rap tempo toegenomen tot meer dan 1/3 van alle werkenden.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – Voor iedereen die dit leest, is het de meest normale zaak van de wereld dat we toegang hebben tot elektriciteit.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij - Er is even commotie ontstaan over de aan- of afwezigheid van de inmiddels landelijk zeer bekende gebarentolk Irma Sluis tijdens de persconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Techniek– Dankzij allerlei technische innovaties is gezichtsherkenning de laatste jaren steeds meer doorgedrongen in onze samenlevingen. Velen onder ons maken dagelijks bewust gebruik van gezichtsherkenning wanneer ze bijvoorbeeld  inloggen op hun mobiele telefoon of notebook.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij – Met alle persconferenties van de afgelopen weken rondom de Coronacrisis wijst de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond uit, dat de populariteit van de VVD sterk is toegenomen. De oorzaak lijkt vooral te liggen in het feit dat onze premier en leider van de VVD Mark Rutte, ons kennelijk op een goede wijze door deze crisis heen loodst.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap - Kinderen stellen vragen over het coronavirus en de veranderingen in hun leven aan een viroloog en kinderpsycholoog in online vragenuur op 15 april.

Lees meer...

NL Magazine Kunst & Cultuur – Elk jaar wordt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht georganiseerd, maar vanwege alle corona-ellende heeft de organisatie van dit ultieme filmspektakel dit keer gekozen voor de hybride vorm: Online en waar mogelijk op locatie.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan/Media- Helaas is via verschillende onafhankelijke bronnen gebleken dat de overheid samen met Broadcast Partners in een hotel in Amersfoort verschillende malen en verspreid over langere tijd geheim overleg heeft gevoerd over de FM-radiofrequenties die deze juni op de markt beschikbaar moeten komen voor lokale commerciële radiostations.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan - House of Watt en Bureau Fris zijn benieuwd waar de behoeftes liggen in de nieuwe 1,5 meter economie met betrekking tot de horeca.

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - De grenzen gesloten. De grenzen gesloten betekent voor vele Nederlanders die op vakantie zijn gegaan, dat ze niet meer terug kunnen keren naar hun thuisfront. Pasen staat voor de deur. Pasen kunnen ze niet vieren met hun familieleden en vrienden, hun thuisfront.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder Amateurvoetbal, heeft  helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. Het coronavirus is de grote boosdoener die de competitie verder onmogelijk maakt.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader orde worden uitgesteld. Dat geldt ook voor de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje en de interlands van diverse jeugdteams.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – Je ziet ze steeds meer, mensen met mondkapjes om niet besmet te raken of anderen te besmetten met corona-ellende.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - In 1918 werd de wereld geteisterd door de Spaanse Griep die twee jaar later als vanzelf weer verdween. Deze pandemie leidde tot miljoenen doden; schattingen lopen uiteen maar men vermoedt dat wereldwijd minimaal 20 miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van dit virus.

Lees meer...

Je bent al goed genoeg

NL Magazine Lifestyle -  Moederschap, hoe doe je dat? Wat voor rollen moet je allemaal vervullen om ‘de perfecte moeder’ te zijn in een tijd dat alles ‘moet’, je je als moeder het schompes werkt en steeds wordt geconfronteerd met het altijd groenere instagram-gras van anderen terwijl je ook nog eens supergelukkig moet zijn….

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf

Nieuws nu.nl