NL Magazine Gezondheid Lifestyle - Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs begin dit jaar maakte orthomoleculair voedingstherapeut Vivian Reijs bekend dat magnesium hèt supplement is geworden van het jaar 2018. Duizenden mensen konden zowel als bezoeker op de beurs als online hun stem uitbrengen op hun meest bevoorrechte vitamines, mineralen, kruiden, en andere supplementen. Magnesium werd gekozen tot absolute nummer 1, op de voet gevolgd door vitamine D. Wat is er toch zo bijzonder aan magnesium?

Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens van magnesium gehoord. Bij magnesium denkt men direct aan een anti-stress mineraal dat helpt bij depressie, hoofdpijn, migraine, nervositeit, verkrampte spieren, gespannen zenuwen, menstruatiepijnen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, stress, duizeligheid, overspannenheid, autisme en meer van dit soort mentale of fysieke ongemakken.
Maar, wat ís magnesium eigenlijk en wat maakt het zo bijzonder!

Wat doét Magnesium
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 lichaamsprocessen en is onmisbaar voor het lichaam. Het werkt als een soort tranquillizer voor spierontspanning, de bloedvaten en de zenuwen en is belangrijk voor de productie van energie, spier- en zenuwfuncties, beenkracht en tal van factoren die ons sterk en gezond houden. Veel mensen ervaren een toename van energie en een afname van neerslachtigheid wanneer zij hun magnesiumtekort aanvullen.
Magnesium zit in elke cel van ons lichaam en helpt bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën (energiecentrales) van de cellen. Qua hoeveelheid is magnesium, na calcium, kalium en natrium, het vierde mineraal in ons lichaam. Een gezonde volwassene heeft minstens 300-450 mg. per dag nodig. Onze voeding bevat echter minder magnesium dan noodzakelijk omdat o.a. de bodem van groente en fruit in de meeste gevallen magnesium mist door het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, waardoor het lichaam van een gemiddelde volwassene dagelijks slechts ongeveer 200 mg. verbruikt.

Tekort aan Magnesium
Ons lichaam zit gecompliceerd maar uitermate vernuftig in elkaar en dus is het wel eens moeilijk om te constateren wat je lichaam nu eigenlijk aan vitamines en mineralen nodig heeft en wat het mist. 1% van magnesium in het lichaam circuleert in het bloed en 99% in de cellen of botweefsel (+ 60% in botten en tanden, ongeveer 20% in spieren en circa 20% in andere zachte weefsels en de lever) en is dus moeilijk te meten in je bloed.
Heb je gebrek aan magnesium, dan is de kans groot dat je o.a. spierkrampen, hoge bloeddruk, constipatie, angst, onregelmatige hartslag en slaapproblemen krijgt. Ook sommige medicijnen als bijvoorbeeld maagzuurremmers, kunnen magnesiumtekorten veroorzaken. Magnesiumverbruik stijgt ook nog eens snel wanneer er sprake is van stress. Ook voor sporters die onder druk staan, is daarom magnesium van essentieel belang.  
ADHD-kinderen krijgen vaak het medicijn Ritalin voorgeschreven dat echter een tekort aan magnesium veroorzaakt. Aangezien het lichaam magnesium uit opslag van botten en cellen haalt om magnesium in het bloed op peil te houden, zie je veelal dat deze kinderen verkleurde tanden hebben.  
Magnesium is één van de mineralen die we het meest tekort komen. Te weinig magnesium bij voedselinname veroorzaakt gezondheidsklachten. Ook neemt de kans op chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, osteoporose en diabetes type 2 toe. Geschat wordt dat momenteel zo’n 75% van de mensheid een groot tekort heeft aan magnesium.

Magnesium beter dan Medicijnen
De Franse kinderarts en magnesiumspecialiste Dr. Marianne Mousain-Bosc is van mening dat gevallen van autisme of ADHD zelfs kunnen duiden op een tekort aan magnesium. In haar boek ‘Magnesium, dé oplossing’ vertelt zij hoe zij het leven van hyperactieve, autistische en epileptische kinderen heeft verbeterd met het ‘vergeten mineraal magnesium’. Volgens haar heeft iedereen die aan deze ziektes en ook aan de ziekte van Alzheimer lijdt, één ding gemeen: een uitermate groot magnesiumtekort. De arts claimt dan ook dat magnesium doeltreffender en veiliger is dan het gebruik van medicijnen.

Aanvullen
De meeste mensen denken bij eten niet echt lang na over welke voedingsstoffen we nu wel of niet in ons lichaam stoppen. En ook als we dènken dat we gezond eten, dan zijn de voedingswaarden toch  zodanig afgenomen dat we alsnog te weinig binnenkrijgen. Voorbeeld: Honderd jaar geleden bevatte een appel met schil ongeveer 29 mg magnesium. In 1963 stelde men een waarde vast van precies 8 mg, in 1997 was dat 5 mg en momenteel is dat niet meer dan 2 mg. per appel. (Bron: Lindlaar, USDA - United States Department of Agriculture).
Aanvullen is dus echt noodzakelijk. Artsen bevelen volwassenen aan elke dag ongeveer 375 mg magnesium in te nemen. Het is heel eenvoudig om je magnesiumgehalte te verhogen via allerlei etenswaren als cashewnoten, pinda’s, bananen, pompoenpitten, pure chocolade, tofu, avocado’s, kokos, kikkererwten en groene bladgroenten (spinazie); allemaal geweldige bronnen van magnesium.

Risicogroepen 
De ene mens loopt een groter risico op een magnesiumtekort dan de andere. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. In grote lijnen loop je risico bij overgewicht, stress, dagelijks alcohol, overmatig koffiegebruik, veel frisdrank, roken, medicijngebruik (waaronder ook de pil), zwangerschap, borstvoeding etc. Wanneer je klachten hebt en je behoort tot één van deze groepen, is het raadzaam magnesium te supplementeren.
 

Let op wat je koopt, kies voor kwaliteit  

Er bestaan vele soorten magnesium. De ene magnesium is de andere niet. Goedkope magnesium is overal te koop. Vaak vermeldt het etiket niet welke magnesium in het product is verwerkt en dat is nu júist zo belangrijk! Vrijwel altijd gebruikt men de goedkope oxide vorm. Magnesiumoxide echter, werkt laxerend en wordt als zodanig gebruikt in het ziekenhuis. Het lichaam neemt hier hoegenaamd niets van op. Een laxeermiddel scheidt veel voedingsstoffen uit, die het lichaam niet heeft kunnen opnemen. Magnesiumoxide moet je gewoon altijd mijden, behalve als laxeermiddel. Magnesiumaspartaat of -glutamaat moet je ook zeker mijden, want men claimt dat deze giftig zijn. Bij veel magnesiumsupplementen staat ook stearaat op het etiket. Stearaat (in snoepgoed vaak gebruikt als glansmiddel) is absoluut niét werkzaam; dat zit er alleen maar in omdat de pillen dan beter door de machines glijden.

Kenners bevelen ondermeer magnesiumcitraat aan. “Hè, hè”, denk je dan als je door de winkel loopt en in het schap magnesiumcitraat ziet staan. “Hebbes”, denk je dan. Voor het gemak kijk je toch nog even op de achterkant van de doos. En wat schetst je verbazing als daar in plaats van magnesiumcitraat doodleuk magnesiumcárbonaat staat vermeld! Maar magnesiumcarbonaat is niet werkzaam en dus koop je een product waar gewoon niets in zit; je koopt dus eigenlijk ‘helemaal niets’ en daar moet je nog voor betalen ook! Het is niet verwonderlijk dat de prijs laag is; een marketingtruc om de consument te misleiden? Let dus goed op wat je koopt, kijk niet alleen naar die aantrekkelijke goedkope prijs, maar lees goed wat er op het etiket staat.

Gelukkig zijn er ook goed opneembare vormen van magnesium zoals o.a. acetaat,  citraat, gluconaat, bisglycinaat, lactaat, sulfaat en tauraat. Kijk dus goed of een van de goede vormen van magnesium op het etiket is vermeld. Kies voorts voor organische magnesium zonder vul-, zoet-, kleur- en/of bindmiddelen èn die ook GMO-vrij is (zie 023magazine.nl #3, pagina 12 e.v). Zo niet, gewoon laten staan en niet kopen dus.  

Jos de Jong

 

 

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Leidse Kak helpt chronisch zieken af van resistente darmbacteriën - NLMagazine/Leiden, Geneeskunde, darmen - Het inbrengen van poep van gezonde donoren in de darmen van chronisch zieke patiënten heeft, ook op langere termijn, een gunstige werking op hun weerbaarheid.

Lees meer...

NLMagazine/Almere, Economie & Duurzaamheid - Jarenlang werkte ze als werknemer voor diverse opdrachtgevers, maar echt gelukkig werd ze er niet echt van. Debby komt van oorsprong uit een familie vol ondernemers.

Lees meer...

Door Magdalena Matei, Goldschmeding Foundation - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, arbeidsmarkt - Het introduceren van een onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen is een goed initiatief, maar er is meer nodig om stappen te zetten in de vastgelopen arbeidsmarkt.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Speciale inzamel dag over liefde in oorlogstijd - NLMagazine/Groesbeek, Museum, vrijheid, liefde in oorlogstijd, oorlog, vrede - Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is op zoek naar verhalen, foto’s en objecten over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer...

NLMagazine, Verkeer & Vervoer, persoonsgegevens - In Nederland staan steeds meer verkeerslichten die contact maken met mobiele telefoons van weggebruikers. Deze 'volgverkeerslichten' kunnen veel informatie over mensen verzamelen.

Lees meer...

Maura Biava, Occult Star, C-print, 2023. Met dank aan Galerie Caroline O'Breen - Escher in Het Paleis - NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur, (onderwater) fotografie- Maura Biava was in de jaren negentig de eerste kunstenaar die onderwaterfotografie maakte.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

Door Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen - NLMagazine Sport - Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport.

Lees meer...

NU einde aan het poldermodel - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – We beginnen dit korte artikel met het statement dat ‘Driekwart van alle voedselreclame in Nederland junkfood betreft’.

Lees meer...

Ongekend goede line-up, meer muziek dan ooit - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Familieopstellingen, klankschaalsessies en beroemde DJ Harold van Lennep achter de draaitafels.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...