Lifestyle & Gezondheid
Typography

‘Junkfoodbedrijven verdienen veel geld aan de verkoop van ongezond junkfood. Zelfregulering faalt. Zij doen wel beloften over gezondere producten maar daar komt al jaren weinig van terecht’, aldus foodwatch.

NL Magazine Gezondheid - Foodwatch: ‘Multinationals als Coca-Cola en Pepsi hebben de lusten maar wij als burgers blijven zitten met de lasten: een slechtere gezondheid waaronder suikerziekte (type 2) en overgewicht. Door ongezonde voeding lopen de ziektekosten in de miljarden met als gevolg dat de zorgpremie in enkele jaren voor iedereen met zo’n € 300 is gestegen’ 

Foodwatch startte met ingang 30 mei 2018 een campagne om Coca-Cola & Co te laten meebetalen aan de oplopende zorgkosten. Dat kan met een suikerheffing, in de volksmond een 'suikertaks' genoemd, zoals in Engeland, die direct moet worden betaald door de fabrikanten. Foodwatch: ‘De opbrengst moet naar verlaging van de zorgpremie voor burgers gaan. Dat zou in lijn zijn met het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Immers, de junkfoodfabrikanten verdienen veel geld aan de verkoop van ongezonde drankjes. Beloften om het suikergehalte te verlagen worden amper nagekomen’. 

 

Suikertaks

Het kabinet twijfelt over invoering van een suikertaks nu is gebleken dat door de Britse suikertaks fabrikanten jaarlijks 45 miljoen kilo minder suiker in hun frisdranken stoppen. Foodwatch: ‘Is het daarom dan ook niet veel eerlijker als suikerverslindende bedrijven moeten meebetalen aan de gezondheidsschade die hun producten aanrichten? Dat kan bijvoorbeeld door een suikerheffing op frisdrank (ook met zoetstoffen) die direct wordt betaald door fabrikanten, zoals in Engeland. De opbrengst moet ten goede komen aan verlaging van de zorgpremie voor burgers. Dat kan vele voordelen opleveren zoals:

Eerlijker: junkfoodfabrikanten betalen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’; Gezondere producten: bedrijven stoppen minder suiker in hun producten om aan de suikertaks te ontkomen; Gezondere mensen: de consumptie van ongezonde zoete dranken daalt; Een lagere zorgpremie: met de opbrengst wordt jouw zorgpremie verlaagd’.

Wil je ook tekenen voor de suikertaks, raadpleeg dan https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/suikertaks/e-mailactie-suikertaks/

Jos de Jong

Bron: Foodwatch

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

14 oktober 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Balanceyourlife.nu

Body & Fit