Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Economie - Wanneer teams in een voetbalcompetitie tegen elkaar spelen zijn de spelers bekend, de spelregels liggen vast en beide teams willen een zo goed mogelijke wedstrijd spelen en deze bij voorkeur met winst afsluiten. Zo’n wedstrijd heeft dan ook altijd een ontknoping, een einde.

Wanneer je deze wedstrijd zou spelen zonder spelregels, zonder te weten tegen wie je speelt en telkens nieuwe tegenstanders tegenkomt zonder vooraf overeengekomen doelstellingen, dan komt er aan die wedstrijd geen einde; met andere woorden je kunt eindeloos doorspelen zonder dat er een winnaar of verliezer uitkomt.

Met deze laatste vorm van het spelen van wedstrijden kun je het bedrijfsleven vergelijken; de spelregels zijn ongeschreven, nieuwe spelers stappen in en iedereen heeft zijn eigen doelstellingen. De dynamiek van het bedrijfsleven is daarom oneindig; het bestaat al sinds mensenheugenis (ruilhandel en markten) en is een van de belangrijkste fundamenten van onze samenlevingen over de gehele wereld.

 


Waarom doet dat ertoe?

Het primaire doel van bedrijven zou dus eigenlijk moeten zijn te streven naar een zolang mogelijk (lees: oneindig) bestaan. Je ziet echter dat veel organisaties doelen stellen als het verslaan van de concurrent, de beste worden in een bepaalde categorie of een nog hogere omzet realiseren dan in voorgaande jaren. De vastgestelde doelen moeten dan in een bepaalde periode worden gerealiseerd en om mensen te stimuleren worden bonussen in het vooruitzicht gesteld.

Vaak echter, heeft slechts een klein aantal medewerkers daar profijt van waardoor je snel een cultuur creëert die is afgestemd op groei en winst en niet op stabiliteit en continuïteit. Belangrijke vragen als: hoe zorg ik ervoor dat mijn organisatie een (financiële) crisis overleeft, hoe kan ik nieuwe producten ontwikkelen, en hoe kan ik de juiste mensen aan me binden blijven dan onbeantwoord, terwijl je bestaanszekerheid als organisatie op de lange termijn belangrijker is dan winst op de korte termijn. Het hebben van een duidelijke visie op je toekomst en het beantwoorden van de vraag wat je binnen je organisatie moet doen om daar te komen, zijn cruciaal.

Een mooie metafoor is die van je vakantie. Als je met vakantie gaat en iemand vraagt waar je naartoe gaat, dan is je antwoord niet: “Ik ga met vakantie”. Je geeft op zo’n vraag een antwoord waarin je een richting of een eindbestemming verwerkt en hoe je er denkt te gaan komen. Of wanneer je geen vaste eindbestemming hebt, kun je als alternatief antwoord nog de mogelijke route beschrijven en het aantal kilometers dat je per dag wil afleggen; kortom, je hebt in ieder geval een idee hoe de reis zal verlopen.


Waar gaat jouw reis naartoe?
In het bedrijfsleven zorg je er dus voor dat je medewerkers weten waar je naartoe gaat, dat je de juiste richting aangeeft en hoe je daar denkt te komen. Je maakt die reis voor je medewerkers zo prettig mogelijk zodat ze graag met je meereizen. Dat klinkt een stuk beter dan te roepen dat je op zoek bent naar meer omzet en winst en graag je concurrenten uit de markt wilt drukken.


Onderstaand plaatje schetst de belangrijkste verschille


Wat kan een organisatie doen om bestaansrecht op lange termijn te waarborgen?
Het bestaansrecht op lange termijn wordt vooral bepaald door een constante focus op het verbeteren van je eigen organisatie. Onderstaande vijf uitgangspunten dienen daarbij als kapstok.

  1. Een duidelijk omschreven doel
    Als organisatie moet het voor iedereen helder zijn waarom de organisatie bestaat en vooral wáár de organisatie voor staat. Vaak wordt het woord ‘cultuur’ gebruikt om normen en waarden te borgen (meestal onbeschreven) maar is zeker niet altijd meetbaar. Alle medewerkers identificeren zich ermee en dragen dit uit. Hun motivatie halen ze uit deze ongeschreven normen en waarden en vinden ze, vaak maar niet altijd, belangrijker dan primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor de organisatie is geld (lees: omzet) als de benzine die je nodig hebt om je motor te laten draaien, m.a.w. het voortbestaan van je organisatie te garanderen en in de juiste richting te blijven sturen.
  2. Leiderschap met ballen
    Wanneer de leiding van een organisatie weet waar ze naartoe gaat, hoe ze dat willen doen en dat continue uitdragen, is het vervolgens zaak om daar ook naar te handelen. Daarbij hoort het maken van (soms harde) keuzes en dat vereist durf en daadkracht. Wanneer de leiding alsnog zwicht voor korte termijn keuzes die haaks staan op de richting die de organisatie heeft ingeslagen of voor eigen gewin, dan verlies je snel het vertrouwen en smelt de primaire motivatie van je loyale medewerkers als sneeuw voor de zon.
  3. Vertrouwen en teamwork
    In een organisatie waar medewerkers elkaar vertrouwen durven ze met nieuwe ideeën te komen en spreken ze zich openlijk en eerlijk uit. Je legt verantwoordelijkheid bij je medewerkers om zelfstandig keuzes te maken en staat ze toe om fouten te maken en om die fouten zelf te herstellen zonder represailles. Angst door mogelijke represailles maakt medewerkers immers monddood en zorgt ervoor dat ze geen initiatief of risico durven te nemen.
  4. Gezonde concurrentie
    Zoals in de opening van dit artikel beschreven, zijn er altijd tegenstanders (concurrenten) en nieuwkomers waar je mee te maken krijgt. Deze concurrenten leggen je zwakheden bloot en dwingen je constant te verbeteren en te vernieuwen en dat helpt om het fundament onder je organisatie verder te versterken.
  1. Bereidheid om af te wijken van je gekozen koers
    Er komen momenten dat je als ‘leiders met ballen’ keuzes moet maken die 180 graden kunnen afwijken van je bestaande koers. Voorbeelden van organisaties die dat niet op tijd deden zijn Nokia en Kodak; de komst van de iPhone van Apple was voor Nokia geen aanleiding om hun producten aan te passen en Kodak zag te laat in dat digitale camera’s de markt zouden veroveren. Gevolg: Nokia overleefde ternauwernood (dankzij overname door Microsoft) en Kodak stierf een stille dood.

Wil je meer weten over deze visie op spelregels en de invloed ervan op organisaties dan is het boek van James Carse een aanrader, of bekijk op Youtube presentaties van bijvoorbeeld Simon Sinek.

French Paulitz

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support van Ceel Elemans - NLMagazine Economie & Duurzaamheid, Lifestyle & Gezondheid - Na jarenlang werk van de Europese Commissie is de CSDDD-richtlijn die bedrijven verplicht tot meer aandacht voor mensenrechten en milieu in hun productie- en toeleverketens bijna een feit. Recent hebben de EU-lidstaten na aanvankelijk nieuw verzet alsnog een akkoord bereikt.

Lees meer...

NLMagazine/Eindhoven, Economie & Duurzaamheid, Luchthavenindustrie - Eindhoven Airport start eind dit jaar met de bouw van de uitbreiding van de terminal. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door het team bestaande uit EGM architecten, Iv en Peutz.

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support van Kay Pierik - NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Het lijkt erop dat steeds meer technologiebedrijven overwegen hun heil over de grens te zoeken. ASML, een kroonjuweel in de techsector, maakt zich zorgen over het ondernemersklimaat in Nederland. Terecht, want deze staat hevig onder druk. 

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

Door Borf Timsius - NLMagazine/Column - Die vraag komt regelmatig bij mij bovendrijven als ik weer eens iets lees of beluister over het verloop van het Haags folkloristisch gezelschapsspelletje: “Doet-ie‘t’ of ‘doet-ie’t niet”.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

Vincent van der Veen, programmamanager Kind en Natuur van IVN Natuureducatie - NLMagazine Openbare ruimte, schoolplein en spelen - 'Kinderen op schoolplein hebben nog minder ruimte dan vrije-uitloopkip' Die conclusie kunnen we helaas weer trekken naar aanleiding van onderzoek door het tv-programma Pointer.

Lees meer...

NLMagazine/Zandvoort – Zaterdagmiddag onthulden nabestaanden van de heer W.P. Boers uit Haarlem de naam van de nieuwe bootwagen die hij de KNRM in Zandvoort heeft nagelaten. Op 30 mei 2022 overleed Boers met de wens zijn nalatenschap aan de KNRM te schenken.

Lees meer...

Door Tekstraton - NLMagazine, Muziek, VIDEO’s - Het is weer voorjaar, de zomer is in aantocht. De grutto’s zijn geland en gaan binnenkort hun broedplaatsen opzoeken. Want de vogelaars weten: als de grutto zich toont, breken mooie maanden aan. Kortom, we kunnen de winterjassen opbergen en genieten van de warme zonnestralen (al roert maart nog wel zijn staart en doet april wat ie wil).

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

Door Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen - NLMagazine Sport - Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport.

Lees meer...

Foto’s: Natuurcentrum Arnhem - NLMagazine/Arnhem, Natuur & Milieu, Gezond eten, lifestyle & Gezondheid - Hoe groeit een krop sla? Hoe zorg je voor sappige aardbeien? En wat zijn ‘vergeten groenten’?

Lees meer...

Dit is een expertquote via ANP Expert Support Annelijn van Wanrooij - NLMagazine Zorg in Nederland - Misstanden zoals die hebben plaatsgevonden bij ggz-koepel Vigo vragen niet alleen om stevigere monitoring op verantwoording vanuit het bestuur van zorgorganisaties, maar ook om tijdig het verhaal te horen van de cliënten en professionals werkzaam in deze instellingen.

Lees meer...

Door Gerard Teuling, MVO Nederland - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid, Economie & Duurzaamheid, Natuurlijke landbouw, natuurlijke voeding - Onze landbouwexport neemt toe, zo melden CBS en Wageningen University & Research. Goed nieuws, zou een traditionele econoom zeggen.

Lees meer...