Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Duurzaamheid/Maatschappij - Kolen, olie en gas zijn nog steeds de voornaamste bronnen voor het draaiend houden van onze energiecentrales en onze afhankelijkheid ervan zal voorlopig niet snel afnemen. Sterker, er worden in China en India de komende jaren honderden kolencentrales gebouwd en de meeste auto’s rijden voorlopig gewoon door op benzine en diesel. En het explosief groeiende vliegverkeer, vooral in Azië, heeft grote behoefte aan kerosine.

Los van het feit dat deze voorraden fossiele brandstoffen in de toekomst een keer opraken heeft de verbranding ervan ook de nodig effecten. De Verenigde Naties (IPCC – International Panel on Climate Change), veel Westerse regeringen en allerlei NGO’s (Non Governmental Organisations) zoals Milieudefensie en Greenpeace maken hier al langer melding van en dwingen ons goed na te denken over alternatieven. De recent aangekondigde ‘Green Deal’ (Europese Commissie o.l.v. Frans Timmermans) zal alle Europese burgers raken.

 


Wat zijn de alternatieven?

Tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan allerlei innovaties om de schadelijke effecten, die de verbranding van fossiele brandstoffen heeft (bijv. CO2 uitstoot), te beperken en terug te dringen; denk aan het gebruik van batterijen voor mobiliteit (vrachtwagens, auto’s en bussen) of de inzet van windmolens en zonnepanelen.

Allemaal prima alternatieven, alleen ook deze technologieën vragen weer om grondstoffen. Voor batterijen zijn dat bijvoorbeeld lithium, kobalt, grafiet en Nickel. Om je een idee te geven van de hoeveelheden die nu en in de toekomst nodig zijn geeft onderstaande tabel een aardige indicatie.

Materiaal

2019

2028

Grafiet

170.000 ton

2.05 miljoen ton

Lithium

150.000 ton

1.89 miljoen ton

Nickel

82.000 ton

1.09 miljoen ton

Kobalt

58.000 ton

320.000 ton

 

Waar komen deze nieuwe grondstoffen vandaan?
Net zoals de vondst van ruwe olie lang geleden, zal ook de vondst van bovenstaande grondstoffen sommige landen een nieuwe machtspositie geven waardoor geopolitieke verschuivingen gaan plaatshebben.  Veel van bovenstaande grondstoffen worden vooral in China en Afrikaanse landen gewonnen; het moge duidelijk zijn dat Westerse economieën daar last van (gaan) krijgen.

Een aardig voorbeeld van een machtspositie die grondstoffen een land kan geven is die van de OPEC-landen (organisatie van olieproducerende landen in het Midden-Oosten) die in 1973 de oliekraan langzaam dichtdraaiden. Dat leidde tot een sterk stijgende olieprijs en sommigen van u kunnen zich wellicht nog de autoloze zondagen herinneren die werden ingevoerd om onze olievoorraden op peil te houden.

Dit was aanleiding voor landen in Europa en Noord- Amerika om zelf op zoek te gaan naar fossiele brandstoffen met als gevolg dat Noorwegen en de UK op de Noordzee grote olie- en gasreserves aanboorden en Canada en de VS nieuwe voorraden schaliegas- en olie vonden op het vasteland. Daarmee werd de machtspositie van de OPEC-landen verder verkleind en is de olieprijs al tientallen jaren redelijk stabiel.

 

In Nederland werd in de jaren zestig van de vorige eeuw een enorme gasreserve gevonden; dat heeft ons decennialang onafhankelijk gemaakt en de export ervan leverde miljarden Euro's op. Inmiddels is de keerzijde van de gaswinning ook bekend en gaat de Groningse gaskraan langzaam dicht.

Rusland is de laatste jaren de nieuwe leverancier van gas, alhoewel ook daar de nodige vraagtekens bij dienen te worden geplaatst; als Vladimir Poetin straks zijn politieke zin niet krijgt kan ook hij, net zoals de OPEC-landen in de 70’er jaren, gewoon de gaskraan dichtdraaien.

Technologische vernieuwingen en subsidies
Een ander gevolg van de oliecrisis in de jaren zeventig van de vorige eeuw was dat overheden nieuw beleid uitstippelden voor hun energiebehoeften (wind- en zonne-energie, kerncentrales) en dat de auto-industrie gedwongen werd om zuiniger motoren te ontwikkelen.

Gevolgen van dit beleid zijn inmiddels overal zichtbaar: Duizenden windmolens zijn geplaatst en steeds meer huizen worden voorzien van zonnepanelen, mogelijk gemaakt dankzij stevige subsidies verstrekt door de overheid.

De auto-industrie leverde ook haar bijdragen door onder andere zuiniger en schonere motoren te bouwen en dankzij Elon Musk en de Tesla is de vraag naar elektrische auto’s explosief gegroeid. De meeste autoproducenten beschikken nu over meerdere elektrische modellen en ook waterstof is een serieuze optie om een elektrische motor aan te drijven.

Overigens is die explosieve groei tevens te danken aan het ruimhartige belastingbeleid van de Nederlandse overheid waardoor het zeer aantrekkelijk is om de aanschaf van een elektrische auto te overwegen. De vraag is hoelang de overheid dit beleid wil voortzetten want de (zakelijke) bijtelling wordt stapje voor stapje verhoogd..............................

Is hernieuwbare energie de oplossing?
Feit is dat de wereldbevolking groeit en daardoor de vraag naar elektriciteit ook; denk aan het internet en alle technische voorzieningen om dat allemaal ‘in de lucht’ te houden, de industrie, onze toenemende mobiliteit en alle handige voorzieningen die we in en om onze huizen nodig hebben.

Duidelijk is ook dat we de opwekking van elektriciteit schoon moeten houden en dat we dat zo efficiënt mogelijk doen. Hernieuwbare energie uit batterijen is een uitstekend in te zetten technologie net zoals energie uit zonnepanelen en windmolens. Ook kernenergie is een technologie voor de opwekking van ‘schone’ elektriciteit, hoewel de meningen daarover nog zeer verdeeld zijn.

We moeten ons wel realiseren dat we voor die technologieën grondstoffen nodig hebben die nu al schaars zijn of het snel worden. Laten we ervoor zorgen dat we niet al te afhankelijk worden van dubieuze regimes die over deze grondstoffen beschikken en ons daarmee de duimschroeven kunnen aandraaien voor geopolitieke doeleinden.

Ben benieuwd of daar in Brussel al over wordt nagedacht: de ambitieuze plannen van Frans Timmermans c.s. zien er prachtig uit, tegelijk wordt een nieuwe gaspijplijn aangelegd waaruit Russisch gas naar Europa stroomt, worden de komende jaren in Nederland kolen- en gascentrales gesloten en neemt onze afhankelijkheid van het buitenland verder toe.

Is er al een politieke partij in Nederland die hier een passend verhaal voor heeft?

French Paulitz

Categorieën

Column Jan Dirk van der Zee – Uit een recent gehouden enquête onder amateurvoetbalverenigingen is gebleken dat bijna 50 procent van de clubs tijdens de zomermaanden openblijft. Ze gaan onder meer trainingen geven en wedstrijden organiseren voor iedereen die niet op vakantie gaat en het voetbal in de afgelopen maanden heeft gemist.

Lees meer...

Column Dave Binkhorst - Mijn buurjongetje zit al een paar weken aan huis gekluisterd. Het lijkt op zomervakantie, maar het voelt als de winter. Ik neem hem een middag mee naar de speeltuin.

Lees meer...

Column Nena Vlas - Het was op een gezellige muziekavond met mijn vader. ,,Misschien is af en toe blowen wel goed voor je”.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij – Voor iedereen die dit leest, is het de meest normale zaak van de wereld dat we toegang hebben tot elektriciteit.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Minister Economische Zaken Eric Wiebes om heeft besloten om nieuwe windparken op zee een langere vergunningsduur te verlenen van dertig naar maximaal veertig jaar.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Wetenschap – 2019 is het eerste jaar (in Nederland) waarin een elektrische auto de bestverkochte auto van het jaar is. Er werden bijna 30.000 exemplaren van Tesla’s model 3 geregistreerd (bron: Branchevereniging Bovag). Elektrisch rijden is populair, niet in de laatste plaats omdat de overheid de aanschaf van een elektrische auto, vooral voor zakelijke rijders, extra aantrekkelijk heeft gemaakt. Daarmee lijkt de toekomst van de elektrische auto met een accu er rooskleurig uit te zien. Echter, er zijn alternatieven.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Techniek– Dankzij allerlei technische innovaties is gezichtsherkenning de laatste jaren steeds meer doorgedrongen in onze samenlevingen. Velen onder ons maken dagelijks bewust gebruik van gezichtsherkenning wanneer ze bijvoorbeeld  inloggen op hun mobiele telefoon of notebook.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij – Met alle persconferenties van de afgelopen weken rondom de Coronacrisis wijst de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond uit, dat de populariteit van de VVD sterk is toegenomen. De oorzaak lijkt vooral te liggen in het feit dat onze premier en leider van de VVD Mark Rutte, ons kennelijk op een goede wijze door deze crisis heen loodst.

Lees meer...

NL Magazine Politiek & Maatschappij - Nederlandse autoriteiten hebben in de tweede helft van 2019 vaker gegevens van gebruikers opgevraagd dan in de tweede helft van 2018. Aldus blijkt uit de laatste rapportage van facebook.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap - Kinderen stellen vragen over het coronavirus en de veranderingen in hun leven aan een viroloog en kinderpsycholoog in online vragenuur op 15 april.

Lees meer...

NL Magazine Kunst & Cultuur – Elk jaar wordt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht georganiseerd, maar vanwege alle corona-ellende heeft de organisatie van dit ultieme filmspektakel dit keer gekozen voor de hybride vorm: Online en waar mogelijk op locatie.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan/Media- Helaas is via verschillende onafhankelijke bronnen gebleken dat de overheid samen met Broadcast Partners in een hotel in Amersfoort verschillende malen en verspreid over langere tijd geheim overleg heeft gevoerd over de FM-radiofrequenties die deze juni op de markt beschikbaar moeten komen voor lokale commerciële radiostations.

Lees meer...

NL Magazine Cultuur & Uitgaan - House of Watt en Bureau Fris zijn benieuwd waar de behoeftes liggen in de nieuwe 1,5 meter economie met betrekking tot de horeca.

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - De grenzen gesloten. De grenzen gesloten betekent voor vele Nederlanders die op vakantie zijn gegaan, dat ze niet meer terug kunnen keren naar hun thuisfront. Pasen staat voor de deur. Pasen kunnen ze niet vieren met hun familieleden en vrienden, hun thuisfront.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder Amateurvoetbal, heeft  helaas moeten besluiten dat de amateurvoetbalcompetities* dit seizoen niet meer worden hervat. Het coronavirus is de grote boosdoener die de competitie verder onmogelijk maakt.

Lees meer...

NLMagazine Sport - Al het voetbal in Nederland wordt tot en met 31 maart afgelast. Dat betekent dat alle wedstrijden in het betaald en het amateurvoetbal tot nader orde worden uitgesteld. Dat geldt ook voor de interlands van Oranje tegen de Verenigde Staten en Spanje en de interlands van diverse jeugdteams.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - In 1918 werd de wereld geteisterd door de Spaanse Griep die twee jaar later als vanzelf weer verdween. Deze pandemie leidde tot miljoenen doden; schattingen lopen uiteen maar men vermoedt dat wereldwijd minimaal 20 miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van dit virus.

Lees meer...

Je bent al goed genoeg

NL Magazine Lifestyle -  Moederschap, hoe doe je dat? Wat voor rollen moet je allemaal vervullen om ‘de perfecte moeder’ te zijn in een tijd dat alles ‘moet’, je je als moeder het schompes werkt en steeds wordt geconfronteerd met het altijd groenere instagram-gras van anderen terwijl je ook nog eens supergelukkig moet zijn….

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – Onder de huidige corona-omstandigheden ‘zou’ je van het onderstaande bericht wel eens kunnen denken ‘daar zit wel wat in, misschien ís dat wel zo’, maar van de andere kant is er ‘de vooruitziende blik’ met als conclusie een steeds verder blijvende stijging van de zorguitgaven tot het jaar 2060,

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf

Nieuws nu.nl