Economie & Duurzaamheid
Typography

Techreuzen deel 1:
https://www.nlmagazine.nl/economie-duurzaamheid/970-de-grootverdieners-uit-de-usa-wat-cijfers-en-wetenswaardigheden

NLMagazine Economie/politiek - In het vorige artikel legden we de vinger op de overeenkomsten die deze grootverdieners met elkaar delen en hoe zij hun enorme omzetten realiseren. In deze bijdrage proberen we een beeld te schetsen van de toekomst; gaat hun onstuitbare groei ongestoord verder of gaan overheden en consumenten zich realiseren dat er toch wel een gevaar schuilt in de dominantie van deze tech-reuzen?


De politiek
In 2018 kondigde het Ministerie van Justitie in de VS (US Department of Justice) aan dat zij een vooronderzoek overwegen naar Amazon, Apple, Facebook en Google met betrekking tot hun dominante marktposities en mogelijk misbruik dat zij ermee hebben gemaakt. Nog dezelfde dag van deze aankondiging gingen de aandelen koersen van deze bedrijven naar beneden; een duidelijk signaal van Wall Street (de aandeelhouders) dat de Amerikaanse Overheid dit onderzoek serieus neemt.

Ook het Amerikaanse Congres was al eerder van plan de activiteiten van deze bedrijven onder een vergrootglas te leggen; kennelijk wordt men in de VS steeds nerveuzer over de positie en macht die deze bedrijven inmiddels hebben. Politici, zowel democraten als republikeinen, vinden dat de invloed van sociale media en zoekmachines het gedrag van kiezers beïnvloeden waarmee de verkiezingen door niet beheersbare externe partijen kunnen worden gedomineerd (lees; ondemocratisch verlopen).

 


Competitievervalsing?
Los van de politieke factoren zijn er ook beschuldigingen aan het adres van Amazon dat misbruik zou maken van de gigantische berg data waarover zij beschikt waardoor andere partijen kansloos zijn in het bereiken van consumenten. Van Google weten we dat zij zoekresultaten manipuleert ten faveure van haar eigen belangen (in Europa heeft Google daar al de nodige boetes voor opgelegd gekregen ter waarde van honderden miljoenen Euro’s) en Apple ligt onder vuur voor de extreem hoge marges (>30%) die zij eist van alle apps die worden verkocht via hun appstore. Oh ja, en Facebook (samen met Google) domineert de advertentiemarkt waardoor ook zij een monopolie bezitten en andere spelers geen kans maken.


Is hier inderdaad sprake van vals spelen?
Sommigen politici en analisten in de VS trekken een vergelijking met het spelen van een sportwedstrijd waarbij zowel het team als de scheidsrechter door een en dezelfde partij worden geleverd. Wanneer deze vergelijking op zou gaan dan zouden er dus spelregels (en sancties) moet zijn zodat alle partijen zich sportief en netjes gedragen.


Helaas is de praktijk weerbarstig en zal het bijzonder lastig worden om het spelletje eerlijker te laten verlopen. Onderstaand een paar argumenten:

Sommigen van deze tech-reuzen bieden hun diensten vooral gratis aan waardoor het moeilijk is hard te maken dat consumenten schade ondervinden; er worden geen prijsverhogingen doorgevoerd vanwege een monopolie positie. Bovendien herinvesteren zij veel geld in R&D (onderzoek en nieuwe ontwikkelingen). Je kunt natuurlijk aantonen dat bijv. Google zichzelf bevoordeeld door zoekopdrachten te allen tijde uit te laten komen bij hun eigen diensten, maar ook hiervoor geldt dat de consument hierdoor niet direct wordt benadeeld


Geen van deze tech-reuzen heeft een ‘natuurlijk’ monopolie, m.a.w. zij acteren in een vrije markt. Er is altijd de mogelijkheid dat een concurrent opduikt die zich een positie verwerft omdat zij met een beter product of dienst de consument weet te verleiden

De grote hoeveelheid consumenten die de diensten gebruiken, maken uiteindelijk weer gebruik van betere diensten die worden ontwikkeld door deze tech-reuzen, vaak op basis van data die wordt verzameld over gedrag van dezelfde consumenten. Deze vicieuze cirkel wordt verder versneld door de impact van kunstmatige intelligentie.

Ondanks bovenstaande argumenten gaan er in de VS stemmen op om deze tech-reuzen op te splitsen in kleinere bedrijfsonderdelen zodat nieuwe spelers makkelijker toegang krijgen tot een (deel)markt.


Een voorbeeld van een opsplitsing: Microsoft
In de jaren negentig van de vorige eeuw had Microsoft een (bijna) monopolie op iedere desktop en laptop PC door de installatie van Windows en Microsoft combineerde dat handig met de verplichte levering van hun Windows Explorer web browser. Hierdoor werd het voor de concurrerende web browser Netscape onmogelijk te concurreren en startte een rechtszaak die zich voortsleepte tot 2001. Het resultaat: Microsoft bond in maar door de jarenlange rechtszaak was Netscape kapot gemaakt.


Een recenter voorbeeld betreft Google dat in Europa een boete kreeg opgelegd van € 2.4 miljard (!!!) omdat ze jarenlang de concurrenten buiten spel zette door zoekopdrachten van consumenten steevast terecht te laten komen bij hun eigen online shopping services.

Bovenstaande voorbeelden tonen aan dat opsplitsing of torenhoge boetes geen aanleiding zijn geweest voor de toetreding van nieuwe concurrenten. Sterker nog, de posities van beide bedrijven zijn sindsdien alleen maar dominanter geworden.

 

Hoe nu verder?
De tech-reuzen beschikken over veel geld en gebruiken dat niet alleen voor productontwikkeling en de introductie van nieuwe diensten. Ze kopen aan de lopende band technologiebedrijven op die een interessante aanvulling zijn voor hun reeds bestaande platformen. Daarnaast hebben ze honderden lobbyisten in dienst die politici beïnvloeden en topadvocaten doen de rechtszaken die aan de lopende band worden gevoerd.Kortom, op korte termijn zal er weinig veranderen zolang wij, u en ik, vrolijk gebruik blijven maken van alle diensten die deze tech-reuzen aanbieden.


Hoe gaan we in Europa om met deze Amerikaanse tech-reuzen?
Vooralsnog lijkt het erop dat Europa (Brussel) de enige partij is die af en toe tegenstand biedt en torenhoge boetes oplegt wanneer Google, Facebook, Microsoft of Apple zich niet houden aan de regels. Regels die in Europa wat strikter zijn geformuleerd en bovendien worden gehandhaafd.

En ook Amazon heeft in Europa te maken met strengere regelgeving omtrent rechten van werknemers dan in de VS. In hun distributiecentra wordt nogal eens een loopje genomen met regelgeving omtrent werktijden en minimumloon en zijn veel werknemers niet in loondienst maar actief als freelancers.

Financiële dienstverlening; The next big thing?

Voor de tech-reuzen lijkt financiële dienstverlening een volgende stap op weg naar verdere marktdominantie. Vooral Facebook heeft ver gevorderde plannen met een crypto munt genaamd Libra, Amazon biedt haar klanten een eigen bankrekening aan en met Apple Pay kun je sinds een paar maanden ook in Nederland betalen.

Hoe dit zich de komende jaren verder ontwikkelt is nu nog lastig te zeggen maar 1 ding is zeker: zowel technisch, organisatorisch als financieel zijn deze tech-reuzen in staat om iedere markt hun wil op te leggen.

De politiek en de centrale banken moeten zich realiseren dat ze te maken hebben met grote spelers en dat consumenten kwetsbaar zijn wanneer slechts een paar spelers bepalen wat de mogelijkheden zijn en de speelruimte is. Bovendien is het tempo waarin deze tech-reuzen vooruitgang boeken hoog en lopen overheden nog vaak achter de feiten aan.

Misschien wordt het tijd om te stemmen op een politieke partij die hier een duidelijk standpunt over inneemt; heeft u al een partij gespot die herop inspeelt?


French Paulitz

Categorieën

(Column door Nena Vlas)

Lees meer...

Column Nena Vlas  - Mondkapjesmode, hoestschaamte en raamvisite. Nederlanders gaan creatief om met hun taal en willen graag origineel zijn. Geen wonder dat ons coronawoordenboek steeds dikker wordt.

Lees meer...

Technologie & Economie – Nieuwe technologieën hebben ons leven, zonder dat we dat direct in de gaten hebben, de afgelopen 10 jaar behoorlijk beïnvloedt.

Lees meer...

Economie & Maatschappij – In een periode van ongeveer een halve eeuw is China erin geslaagd te veranderen van een boerensamenleving in een economisch mirakel; met een bruto nationaal product van bijna 14 duizend miljard Dollar vertegenwoordigd China ongeveer 16% van de totale wereldeconomie en de verwachting is dat binnen nu en 10 jaar China de VS van de 1e plaats zal stoten.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Techniek – Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Vele duizenden betogers kwamen zaterdag bijeen op het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen te uiten over het coronabeleid van de overheid.

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Na vele jaren pensioendiscussie lijkt het er nu echt van te komen en is de invulling van het pensioenakkoord concreet geworden. Afgaand op de eerste reacties bestaat er brede steun voor deze noodzakelijk geachte hervorming van het pensioenstelsel. Louter het FNV stempel ontbreekt (nog).

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Milieu – Plastic is niet meer weg te denken uit onze moderne samenlevingen. Zo’n beetje ieder product in de supermarkt is verpakt in plastic, in ieder afgeleverd pakketje zit plastic en we zien het terug in talloze andere toepassingen zoals onze notebooks, auto’s en consumentenelektronica. Het is goedkoop, makkelijk te verwerken en heeft ontegenzeggelijk onze levens vergemakkelijkt.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

SoMuziek: 2e concert voor de thuisblijvers

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het boek over ‘troostmeisjes’ dat geschreven moest worden verschijnt nu ook in de Engelse taal. In 2013 verscheen in Nederland het boek ‘Geknakte Bloem’.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle en Gezondheid - Gelukkig wordt er de laatste jaren eindelijk meer aandacht besteed aan het verbeteren en vergroten van de weerstand door het nuttigen van goede en gezonde voeding ten faveure van algehele gezondheid.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf