Economie & Duurzaamheid
Typography

NLMagazine Economie -  Steeds meer bedrijven besluiten hun activiteiten stop te zetten. Dat zet een rem op de groei van de Nederlandse bedrijvigheid. In totaal zijn in juli, augustus en september 26.151 bedrijven opgeheven, een toename van 42 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2018. Dankzij 14,6 procent meer starters is de bedrijfspopulatie in het derde kwartaal alsnog gegroeid. Deze netto-groei is nagenoeg even groot als een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het derde kwartaal van 2019 kwamen er in totaal 33.953 bedrijfsentiteiten bij.

“De toename van het aantal stopzettingen valt op omdat de afgelopen kwartalen juist steeds een dalende trend te zien was”, zegt Gert van den Berg van Graydon. “Het aantal opheffingen is sinds 2016 in het derde kwartaal niet zo hoog geweest. Een opheffing is het stopzetten van de bedrijfsactiviteiten, maar kan ook duiden op overnames en consolidaties van bedrijven. Aan de andere kant zijn er ook nog steeds veel ondernemers die in het huidige economische klimaat kansen zien voor nieuwe bedrijvigheid: in het derde kwartaal zijn er 14,6 procent meer bedrijven gestart dan in dezelfde periode vorig jaar.”


In totaal startten in het derde kwartaal 61.066 nieuwe bedrijven. Door deze toename is de Nederlandse bedrijfspopulatie opnieuw gegroeid. De netto-groei bedraagt 33.953 entiteiten, dat zijn er 30 minder (0,1%) dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voor de berekening van de netto-groei wordt het aantal starters verminderd met het aantal opheffingen (26.151) en faillissementen (962).

Opheffingenmet name in Transport, logistiek, IT en communicatie
De meeste opheffingen in het derde kwartaal zijn te vinden in de Zakelijke dienstverlening (4.473) en de Groot- en detailhandel (4.100). De grootste toename van het aantal opgeheven bedrijven is echter zichtbaar in de Transport en logistiek (+64,9%) en IT en communicatie (+57,6%). Bij de Energiebedrijven is zelfs sprake van een verdubbeling, daar is het aantal opheffingen gestegen van 11 in het derde kwartaal van 2018 naar 23 in het derde kwartaal van 2019. De enige twee sectoren waar het aantal opheffingen is afgenomen, zijn de (Semi-)overheid (-80,0%) en de Winning van Delfstoffen (-12,5%). Ook wat betreft de starters laat bijna elke sector een toename zien. De meeste nieuwe bedrijven zijn gestart in de Zakelijke dienstverlening, daar kwamen 11.267 bedrijven bij.

De ontwikkeling van het aantal faillissementen
Sectoren waar het aantal faillissementen het meest is toegenomen, zijn de Gezondheid- en welzijnszorg (+68,0%), de Industrie (+45,1%) en Overige dienstverlening (+33,3%). In de Water- en afvalverwerking (-60,0%), het Onderwijs (-47,8%) en Cultuur, sport en recreatie (-47,1%) is tussen het derde kwartaal van dit jaar en vorig jaar juist sprake van een grote daling in het aantal faillissementen. De grootste stijging in netto-groei is te zien bij de Winning van delfstoffen, daar is sprake van een ruime verdubbeling (de netto-groei steeg van 13 naar 27 bedrijven). Ook in de Horeca (+39,9%) en de Groot- en detailhandel (+26,2%) zien we een grote stijging ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Sectoren waar de netto-groei kleiner is, zijn onder meer de Water- en afvalverwerking (-38,0%), IT en communicatie (-12,8%) en de Financiële instellingen (-12,2%).

Grootste stijging netto-groei in provincie Drenthe
In elke provincie zijn in het derde kwartaal meer bedrijven opgeheven dan in dezelfde periode een jaar geleden. In Flevoland is het aantal opgeheven bedrijven het meest toegenomen (+50,9%), gevolgd door Limburg (+49,1%) en Overijssel (44,5%). Door het grote aantal opheffingen noteert Graydon voor de meeste provincies in het derde kwartaal een kleinere netto-groei. Alleen Drenthe, Flevoland, Overijssel en Utrecht hebben een grotere netto-groei, waarbij in Drenthe zelfs sprake is van een toename van bijna 50 procent (48,1%). De grootste daling in netto-groei is te zien in Zeeland (-7,1%), gevolgd door Limburg (-5,6%) en Noord-Holland (-5,0%).

Het aantal faillissementen is ook in bijna elke provincie toegenomen. Alleen in Groningen (-34,4%), Drenthe (-27,3%) en Utrecht (-15,7%) gingen minder bedrijven failliet dan in het derde kwartaal van 2018. Tot slot zag elke provincie ook meer starters ten opzichte van een jaar geleden. De grootste toename is te zien in Overijssel (+35,5%), Drenthe (+34,4%) en Flevoland (+21,7

Over Graydon
Graydon helpt het bedrijfsleven al 130 jaar lang aan waardevolle bedrijfsinformatie om weloverwogen financiële en commerciële beslissingen te nemen. Door uit diverse bronnen grote hoeveelheden data te verzamelen, analyseren en interpreteren, leveren wij klanten inzichten op het gebied van kredietinformatie, risk & compliance en marketinginformatie. Hierbij maken we gebruik van meer dan 130 internationale databases en de gegevens van meer dan 90 miljoen bedrijven. Graydon heeft kantoren in Amsterdam, Antwerpen, Londen en Cardiff. Sinds 2016 is Graydon onderdeel van Atradius, een van de grootste kredietverzekeraars ter wereld.

Categorieën

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

(Column door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Economie & Maatschappij - Finse producent van duurzame brandstoffen Neste kiest het bedrijf GP Groot dat men haar brandstoffen vele bezinestations exploiteert en tanlpasdiensten levert, als Nederlandse distributiepartner voor haar fossielvrije diesel.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Janneke Wittekoek: “Het ergste vind ik wel het stiekeme geritsel van Hugo de Jonge”

Lees meer...

Body & Fit

Telegraaf