Economie & Duurzaamheid
Typography

NL Magazine Maatschappij/duurzaamheid - Het kabinet is weer lekker bezig. In het kader van energie en alles wat daar direct of indirect mee te maken heeft, worden er met ingang van 2020 weer veranderingen toegepast; de belasting op gas wordt aanmerkelijk duurder. Maar zoals altijd komt het kabinet de bevolking weer tegemoet en compenseert de bevolking met een daling van de belasting op Electra. Wat fijn dat men in Den Haag zo met de belastingbetaler meedenkt en rekening houdt.

Wat gaat er veranderen
Het kabinet gaat met ingang van 1 januari 2020 duurzaam energieverbruik stimuleren en daarom wordt het gas duurder, ondanks het feit dat de bevolking nog lang niet alle aanpassingen heeft verricht om over te stappen op elektra.
Verlaging van belasting staat niet hoog in het vaandel in Den Haag en moet altijd weer worden gecompenseerd. Verlaagt men de ene post, dan vindt men wel weer een andere post die zo nodig, ter compendsatie, moet worden verhoogd. Daarom verhoogt het kabinet dan ook de zogeheten heffingskorting (vermindering energiebelasting). Ook de tarieven voor de Opslag duurzame energie en klimaattransitie gaan de komende jaren stijgen.

Tarief elektriciteit daalt
Het tarief voor energiebelasting, de electra tussen de 0-10.000 kWh, in 2020 omlaag. Ondernemers betalen nu € 9,86 cent per kWh en dat daalt met 0,09 cent per kWh. Als je als bedrijf tussen de 10.000-50.000 kWh aan elektriciteit gebruikt, daalt de belasting met 0,25 cent per kWh.


Tarief aardgas stijgt
Het aardgas wordt duurder en stijgt in de eerste schijf van 29,31 cent per m3 met 3,99 cent per m3. In de zes jaar ná 2020 komt daar jaarlijks minimaal 1 cent per m3 per jaar bij.

Compensatie door de belastingvermindering

De belastingvermindering is een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Dit bedrag wordt met € 178,14 verhoogd van € 257,54 naar €435,68.

Bedrijven betalen meer voor opslag duurzame energie
De tarieven voor de Opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE) zullen de komende jaren fors stijgen voor met name voor bedrijven met een groot energieverbruik. Het kabinet is van mening dat iedereen een bijdrage moet leveren aan energietransitie. De bijdrage van bedrijven stijgt van de helft naar een 2/3e deel.
Verbruik je 0-10.000 kWh voor elektriciteit, dan wordt de 1,89 cent per kWh nu, met 0,84 cent per kWh verhoogd. In de schijf van 10.000-50.000 kWh wordt de elektraprijs van nu (2,78 cent per kWh) verhoogd met 0,97 cent per kWh.

Effect op de energierekening
Het blijven rare jongens soms in Den Haag. De ene belasting omlaag en dus moet het gat weer elders worden gevuld. De Staatskas mag immers niet lijden van een eventueel voordeel dat belastingverlaging met zich meebrengt. We gaan het allemaal weer zien wat er de komende maanden verder wordt bekokstoofd.

Meer informatie
Logisch om eens even te kijken in hoeverre deze veranderingen en aanpassingen van toepassing zijn op het eigen gebruik voor zowel de consument als het bedrijfsleven. Als je er het fijne van wilt weten, raadpleeg dan je huidige energieleverancier.

Greenchoice

Quote

Economie nu.nl

15 november 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mediamarkt

Toms duurzame mode

Aanbevolen artikelen