Economie & Duurzaamheid
Typography

Samenhang tussen waterhuishouding en klimaatverandering

Wat is oorzaak, wat is gevolg?

NL Magazine Duurzaamheid – ‘Waternet’, het waterbedrijf van Amsterdam en omgeving en de ‘Stichting WATER -  Drager van Leven’ zien een steeds verder toenemende samenhang tussen de waterhuishouding (i.c. bodemgebruik) en klimaatverandering. Men acht het, zeker vanwege de klimaatveranderingen van met name de afgelopen jaren noodzakelijk dat elke burger zich bewust wordt van dit verband, wat de oorzaken en wat de gevolgen teweeg kunnen brengen.  

Wat is oorzaak, wat is gevolg?
Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor de waterhuishouding, is geen vraag en  evenmin nieuws, maar een bewezen feit. Er wordt de laatste jaren hard gewerkt aan het versterken van de zeewering en de binnendijken. Het programma “Ruimte voor de Rivier” is volop in uitvoering, veel gemeenten bezien de capaciteit van hun rioolstelsels en regelmatig zien we op de TV wat er met water gebeurt en wat water allemaal teweeg kan brengen. Kijk naar de exorbitante overstromingen die de nodige gebieden, ook steeds dichter bij ons in de buurt, teisteren en constateer dat alles in het werk moet worden gesteld om het water te beheren, hoe moeilijk dat ook is.   

Waterstromen omleggen kan niet
Water kiest altijd haar eigen weg. Vanwege het noodzakelijkerwijze toenemen van de woningbouw, legt men waterstromen, waarvan men meent dat die ‘in de weg liggen’, wel eens om. Water echter, ‘láát zich niet zo maar even omleggen en zoekt in de meeste gevallen altijd weer zijn oorspronkelijk weg c.q. locatie weer terug met logischerwijze op langere termijn, alle al dan niet desastreuze gevolgen vandien. Er verschijnen ook steeds meer studies die aangeven dat de moderne grootschalige landbouw en de huidige bosbouw, tezamen met de daarbij behorende waterhuishouding, eveneens een aanzienlijke invloed hebben op klimaatverandering. Wellicht niet op wereldniveau, maar wel op het niveau van landen en stroomgebieden van grote rivieren. De TU- München stelde vast dat de stijging van de temperatuur in de Beierse Alpen in de zomer van 2016 voor 14% is te wijten aan de afname van het humusgehalte in de bodem van de bossen aldaar, als gevolg van het huidige bosbeheer.

Temperatuurstijgingen door regionale watercyclus
De Tsjechische Dr Jan Pokorný (plantenfysioloog, ass. prof. Agriculture van de Prague University) gaat nog een stap verder en stelt dat de regionale watercyclus een grotere invloed heeft op de stijging van de temperatuur dan de wereldwijde watercyclus. Hij baseert zijn mening op studies en consultancy opdrachten in Afrikaanse en Europese landen. Op grond hiervan pleit Pokorný voor een “Nieuw Water Paradigma”, een nieuwe benadering om de klimaatverandering te beperken.

Seminar Water en Klimaat
Om bewustwording te creëren voor de problematiek van de waterhuishouding en de samenhang met klimaat en klimaatverandering, hebben ‘Waternet’ en de ‘Stichting Water – Drager van het leven’ de koppen bijeen gestoken voor het organiseren van een seminar rondom dit klimatologische fenomeen. Zo heeft men onder andere Prof. Pokorný bereid gevonden om zijn inzichten gedurende het seminar uiteen te komen zetten. Prof. Dr Han Dolman, hoogleraar Ecohydrologie aan de VU, toetst vervolgens het pleidooi van Pokorný aan zijn kennis van de interactie tussen de terrestrische biosfeer en de cycli van koolstof en water.

Grote steden als warmteaccu’s
Grote steden met hun uitstrekte verhard oppervlak voeren het regenwater zo snel mogelijk af. Zij leveren als ‘warmteaccu’s’ ook een bijdrage aan de stijging van de temperatuur.

In Amsterdam wordt een groot pakket maatregelen uitgevoerd om de stad ‘climate change proof’ te maken. Draagt dit pakket ook bij aan beperking van de stijging van de temperatuur? Dat is een van de belangrijke vragen die wordt gesteld aan Ir Daniel Goedbloed, de leider van dit project. Met discussies rondom topics als ‘Water for the Recovery of the Climate’, ‘Feedbacks and net hydrological gains, a real possibility for management’ en ‘Amsterdam Rainproof’ worden er boeiende onderwerpen uitgebreid besproken. Na de voordrachten worden discussies geleid door Ir Maarten Claassen, strategisch adviseur bij Waternet. Het seminar belooft ongetwijfeld interessante middag te worden voor iedereen die zich betrokken voelt bij water en alles wat met water te maken heeft; een seminar dat een goed inzicht verschaft in het verband tussen water en klimaat.

Locatie seminar
Het seminar, waarbij de voordrachten van Prof. Pokorný en Prof. Dr. Dolman in het Engels worden gegeven (en worden vertaald), vindt plaats op het hoofdkantoor van Waternet (Korte Ouderkerkerdijk 7, 1096 AC Amsterdam, Treinstation Amsterdam Amstel of Metrostation Spaklerweg) op vrijdagmiddag 24 maart 2017 van 13.30 tot 17.00 uur, waarna een borrel.  Kosten € 20,=.  Voor meer informatie: www.stichtingwater.nl ; Mobiel 06 1032 6422

Jos de Jong

Meer over de inleiders

Jan Pokorný is director of the research institute ENKI, o.p.s. which employs ca. 20 research scientists, involved in applied research of water in landscape, fish pond and lake management, landscape restoration damaged by open cast mining and research on role of vegetation in the local climate. He lectures for Prague Charles University, Agriculture University Prague, UNESCO Institute of Hydraulic Engineering Delft and University of Applied Sciences Turku Finland.

Han Dolman is Professor of Ecohydrology and current head of the Department of Earth Sciences at the Amsterdam Free University. His research interests are the interaction of the terrestrial biosphere with the carbon and hydrological cycle and the atmosphere. His work is a combination of modelling and experimental work.

Categorieën

Door Jos de Jong - NLMagazine Journalistiek - In een wereld vol uitdagingen en kansen lijkt het er soms op dat we eerder geneigd zijn om te focussen op negatieve berichtgeving dan op positieve verhalen. Waarom is dat? Laten we duiken in de psychologie achter deze trend en de waarde ontdekken van het brengen van positieve journalistiek in ons leven.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Artificial Intelligence - AI, oftewel Kunstmatige Intelligentie, roept vaak zowel nieuwsgierigheid als angst op. Mensen vragen zich af hoe deze technologie ons leven kan veranderen, en inderdaad, er zijn talloze manieren waarop AI een positieve impact kan hebben. Laten we eens verkennen hoe we AI kunnen omarmen en benutten voor het welzijn van de samenleving.

Lees meer...

Door Jos de Jong - NLMagazine Maatschappij, Zorg, Zorgpremie – Maar liefst zo’n 61% van de Nederlandse bevolking maakt zich ernstige zorgen over opnieuw een stijging van de zorgpremie voor 2024 en vraagt zich af waarom we toch allemaal opnieuw worden verplicht om deze steeds aanzienlijke jaarlijks terugkerende stijgende zorgpremies moeten betalen.

Lees meer...

NLMagazine - Als schoonmaakbedrijf in Amsterdam zijn wij ons bewust van de impact die wij hebben op het milieu. Dat is ook de reden dat we duurzaamheid in elke vezel van ons bedrijf hebben geïmplementeerd.

Lees meer...

Door Martin Vrijland - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, geld en invloeden VIDEO - Bitcoin is de enige gedecentraliseerde digitale munteenheid op een gedistribueerd grootboek waarop geen enkele autoriteit invloed kan uitoefenen.

Lees meer...

Door Wouter Scheepens, MVO Nederland - NLMagazine, Economie & Duurzaamheid, natuur & milieu - Hoe langer we wachten met verduurzamen, hoe hoger de maatschappelijke kosten straks. En die kosten komen terecht bij de consument.

Lees meer...

NLMagazine/Utrecht, Maatschappij - Gemeente Utrecht en Utrecht in Dialoog organiseren samen een reeks dialogen rondom straatintimidatie. Hoe willen we wél met elkaar omgaan? En wat is daarvoor nodig? Door het delen van verhalen en dromen brengen we deze werkelijkheid dichterbij!

Lees meer...

NLMagazine/Schipluiden, Maatschappij, verdriet, verlies, overlijden - Op woensdag 27 maart geeft Emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse in Op Hodenpijl te Schipluiden een lezing over elkaar helpen bij verlies en verdriet.

Lees meer...

Door Pascal Besselink - NLMagazine, Politiek & Maatsdchappij, discriminatie, hoofddoek, crucifixen etc - Demissionair minister Yesilgöz van Justitie werkt aan een ministeriële regeling die bepaalt dat boa's er in iedere gemeente hetzelfde moeten uitzien. De discussie over een kledingcode op de werkvloer laait daarmee weer op.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap & Techniek - ECP (Platform voor de InformatieSamenleving) organiseert samen met de Nederlandse AI Coalitie en Capgemini een ECP Deelnemersspecial over hoe de bestuurlijke besluitvorming rond AI binnen uw organisatie kan worden versterkt op maandag 28 november in Nieuwspoort Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst hoort u meer over de impact van AI op ons dagelijkse leven en werk en hoe AI ons werk en onze werkprocessen zal veranderen.

Lees meer...

NLMagazine Wetenschap en literatuur - Nederland heeft een rijke financiële traditie, die behalve van successen ook bol staat van speculaties, schandalen en schurken. In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

Lees meer...

Deel 2: Particulier MBO in Nederland
Deel 3: MBO4Leisuresports, een voorbeeld van particulier MBO-onderwijs
Deel 4: MBO4Leisuresports, vragen over de opleiding
Deel 5: MBO4Leisuresports, ervaringen na de opleiding

NL Magazine Educatie- Dit artikel is het eerste in een serie over het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) in Nederland. In deze serie gaan we van het brede aanbod in het vervolgonderwijs door naar juist een specifiek voorbeeld, een particuliere MBO-opleiding (MBO4Leisuresports) om de verscheidenheid op het onderwijsgebied aan te tonen.

Lees meer...

NLMagazine/Tilburg, Evenementen, uitgaan, van alles te doen - Tilburg heeft de prijs voor Evenementenstad van het jaar gewonnen. Tijdens het Nationaal Congres Evenementen op 8 april in Valkenburg aan de Geul ontving wethouder Maarten van Asten de prijs uit handen van juryvoorzitter Johan Moerman.

Lees meer...

Afbeelding van Tony Chen & Dorian de Rijk - NLMagazine/Amsterdam, Evenementen – Op 24 zaterdag 25 mei 2024 vindt in Amsterdam het evenement ‘24 uur West’ plaats.

Lees meer...

NLMagazine/Beekse Bergen, Arnhem, Evenementen - Brew@theZoo is geen ‘gewoon’ bierevenement… Het is er een tussen brullende leeuwen en nieuwsgierige giraffen.

Lees meer...

Zuid-Limburg op z’n mooist ontdekken | NL Magazine Vakantie - Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen.

Lees meer...

NLMagazine Vrije Tijd, Vakantie - Het aantal Nederlanders op Nederlandse vakantieparken is afgelopen voorjaarsvakantie met 38 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde Nederlandse vakantiepark had tijdens de voorjaarsvakantie een bezetting van 94 procent. Hiermee zijn alle records gebroken. Vakantie in eigen land lijkt door corona uitgegroeid tot een trend.

Lees meer...

NL Magazine Reizen - Van begin juni tot half juli zijn er op Schiphol 38 vluchten aangekomen met een  met het coronavirus besmet persoon, aldus een bevestiging van de Veiligheidsregio Kennemerland aan het Noordhollands Dagblad.

Lees meer...

NLMagazine/Amsterdam, Fietsen, sport, evenementen - Op zaterdag 15 juni rijdt Cycle Capital mee in de Rainbow Ride, een uniek fietsevenement in Amsterdam. Fiets jij gezellig met ons mee?

Lees meer...

200 jaar KNRM: Spannende reddingverhalen in podcastserie met Roelof Hemmen - NLMagazine/IJmuiden, Reddingsverhalen, surfen, sport - In het kader van het jubileumjaar presenteert Roelof Hemmen 20 van de meest indrukwekkende reddingverhalen in de 200 jarige historie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM).

Lees meer...

Door Nikki Kolman, Kenniscentrum Sport & Bewegen - NLMagazine Sport - Nederlands schaatsfenomeen Irene Schouten heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende carrière in de schaatssport.

Lees meer...

NU einde aan het poldermodel - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – We beginnen dit korte artikel met het statement dat ‘Driekwart van alle voedselreclame in Nederland junkfood betreft’.

Lees meer...

Ongekend goede line-up, meer muziek dan ooit - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Familieopstellingen, klankschaalsessies en beroemde DJ Harold van Lennep achter de draaitafels.

Lees meer...

NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid - Immunity is een poederdrank verrijkt met vitamines. Een combinatie van acerola-, druivenpit-, Ginseng-, resveratrol- en gemberextract, zwarte bessen- en zwarte wortelpoeder, gezoet met kokosbloesemsuiker.

Lees meer...