NLMagazine Literatuur - In De hemel van de paus: Michelangelo en de Sixtijnse Kapel neemt Ross King je mee in de geschiedenis van wat misschien wel de meest bekende fresco’s ter wereld zijn. Michelangelo Buonarroti had opdracht gekregen van paus Julius II om te werken aan zijn graftombe, een klus waarmee hij zijn status als meesterbeeldhouwer wilde verzilveren.
Plottwist
Eenmaal aan het pauselijke hof liep dat anders dan verwacht. Een jaloerse Bramante, welke bezig was met de vervaardiging van de St.-Pieter basiliek in Rome, stak hier een stokje voor. Hij overtuigde Julius van het feit dat het laten bouwen van een tombe terwijl hij nog in leven was hem enkel ongeluk zou brengen. De paus was erg gesteld op Bramante en nam zijn advies ter harte.
Michelangelo daarentegen kreeg de schone taak om te werken aan de schilderingen op het gewelf van de Sixtijnse Kapel. Een werk waar maar weinig schilders zich aan waagden door de hoge moeilijkheidsgraad van de klus. Vluchten was toentertijd zijn enige optie, maar daar liet de paus het niet bij zitten…
List en bedrog
Het werk van King neemt je mee in de intriges, pacten en veldslagen die zich afspeelden in Italië gedurende de hoge Renaissance. Het brengt je naar de oorsprong van Vaticaanstad en de pracht en praal zoals wij het vandaag de dag kennen. Kortom: een smeuïg geschiedkundig verhaal om en tegelijkertijd ontzettend veel van op te steken.
Eerder schreef Ross King ‘De koepel van Brunelleschi: Het verhaal van de dom van Florence’. Hierin vertelt hij het verhaal van Filippo Brunelleschi, architect van de koepel Santa Maria del Fiore, de kathedraal in Florence die al meer dan een eeuw in aanbouw was. Een werk dat vandaag de dag nog steeds gezien wordt als een van de belangrijkste architectonische vindingen.
Bent u naar aanleiding van dit artikel benieuwd geworden naar het boek? Kijk dan snel op de website van de uitgeverij voor een verkooppunt bij u in de buurt.