Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Gezondheid – Nog maar even en dan kunnen we de jaarlijkse winterdip weer achter ons laten. “Voor mij ging het licht uit in oktober en begint het weer te schijnen in februari/maart”, is een bekende uitspraak. In die tijd zijn de dagen grotendeels donker en somber, worden we niet tot nauwelijks gefêteerd op lekkere zonneschijn en hebben niet dat heerlijke broodnodige gezonde daglicht waar iedereen vrolijk van wordt. In het donker naar je werk, op je werk (zeker voor mensen op kantoor) vaak onder kunstlicht en dan ’s avonds weer in het donker naar huis. Daar wordt echt helemaal niemand vrolijk van en dus krijgt men vaak last van ‘de winterdip’.

Het bioritme wordt tijdens deze  nare dip ernstig verstoord door gebrek aan gezond daglicht. Sikkeneurig, chagrijnig, kort-af zijn, sloomheid, weinig energie, depressiviteit, slechts slapen, doktersbezoek voor allerlei lichamelijke klachten zijn inherent aan dit nare fenomeen.
Hartstikke zonde natuurlijk. ‘Veel vitamine D3 slikken’, hoor je vaak, ‘dan valt het allemaal een beetje mee en heb je geen of minder last van het gebrek aan gezond daglicht’. Met name mensen met een donkere huidskleur hebben hier profijt van. Een andere optie is om je elke dag minimaal een half uur in het daglicht begeven, te wandelen, fietsen, sporten of wat dan ook en doe dat dan ook totdat eind februari/begin maart de zon met gezond daglicht ons weer gaat verblijden. Voordat je het weet is zo je winterdip voorbij of heb je sowieso geen klachten.

Nog een paar weekjes, en dan kunnen we tot ongeveer oktober weer genieten van het echte zonlicht en worden we weer helemaal vrolijk, zoals het de mens betaamt…  

Jos de Jong

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

25 februari 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here
Aanbevolen artikelen