Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Ex Machina, Alex Garland (2015) - te zien op 11 november 2018.

NL Magazine Cultuur - In het filmprogramma The Man Machine in Eye komen mens en machine samen. Na de openingsavond, met performances, muziek en robots, volgen drie weken vol met vreeswekkende en hoopvolle toekomstvisies. In een van de vele specials treedt Colin Benders op, presenteert RoboHost de Robot Show, en maakt Lisette Ros van haar lichaam een machine. In de zelden vertoonde Tetsuo 1 en 2 herrijst de wrekende cultheld van ijzer en schroot.

The Man Machine, 18 oktober t/m 13 november 2018; films, gasten, live muziek en filmtalkshows. Tentoonstelling Ryioji Ikeda 15 september t/m 2 december 2018. In Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam. www.eyefilm.nl/manmachine

Sinds het ontstaan van de cinema zijn er filmmakers geweest die zich lieten inspireren door het spanningsveld tussen mens en machine. Van Futura de Maschinenmensch in Fritz Langs klassieker Metropolis tot de technologische staatsinvloed in THX-1138 van George Lucas, van de ontroerende jongen met scharen in plaats van handen Edward Scissorhands tot Ex Machina waarin de hoogste vorm van kunstmatige intelligentie wordt onderworpen aan de Turingtest.

 

In The Man Machine toont Eye deze en vele andere films over de fusie van mens en machine en de rol van hightech en big data. Daarnaast zijn er ook talkshows, lezingen, performances en andere specials:

Performance van Lisette Ros

Voorafgaand aan Spielbergs Minority Report geeft Lisette Ros de live-performanceIntervening Space: My Self, the Body. Zij onderzoekt de geluiden van haar lichaam, zonder hulp van computers of audiosoftware. Zo gaat ze de confrontatie aan met zichzelf.

2 nov 20.00

Colin Benders vs Fragment of an Empire

Colin Benders speelt live synthesizermuziek bij de fonkelende restauratie van Fragment of an Empire (1929). Hij componeerde deze score speciaal voor Eye. De Russische klassieker werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Nu is de film eindelijk in complete versie te zien.

4 nov 16.00
 

 

Tetsuo 1 en 2

Ze zijn bijna nooit te zien zijn, laat staan allebei vlak na elkaar: de Japanse cyberpunkTetsuo 1 en 2, met de wrekende cultheld van ijzer en schroot. Op 25 okt geeft Tom Mes een lezing, met zeldzaam beeldmateriaal uit het privé-archief van regisseur Shinya Tsukamoto.

25 okt 19.15 (Tetsuo en lezing) en 31 okt 19.15 (Tetsuo 2: The Body Hammer)

Score.nl

Shop de nieuwste collectie van topmerken bij Score

Quote

Uitgaan nu.nl

19 juni 2019

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Chasin

CHASIN' New collection performance wear is here

Charlietemple

Aanbevolen artikelen