Column Sophie Rietmulder
Typography

(column door Sophie Rietmulder)

Dat je als vrouw niet normaal over straat kunt lopen zonder uitgebreid aangegaapt en nageroepen te worden, weten we helaas al jaren. Maar dat je tegenwoordig ook niet meer veilig op het internet kunt leven, is mij de afgelopen tijd pijnlijk duidelijk geworden.Al sinds het begin van Social Media valt het me op dat mannen werkelijk iedere kans aangrijpen om aandacht van een vrouw te ontvangen. Al is het maar voor even.

Toen ik een paar jaar geleden in mijn Spaanse fase zat en niets anders wilde dan de taal te leren, te verhuizen naar Madrid om me vervolgens onder te dompelen in de cultuur èn in alle Manuel’s en Diego’s die die stad mij te bieden had, maakte ik een account aan op DuoLingo. Een app die belooft dat je iedere taal makkelijk binnen een paar maanden kan leren.

Mijn profielfoto was minuscuul en vaag, maar de berichten begonnen gelijk binnen te stromen. Berichten van mensen die mij maar al te graag wilden helpen met het leren van de taal, maar dan natuurlijk alleen in ruil voor mijn nummer of mijn Instagram. 100% van deze genieën was man. Het ging zelfs zo ver, dat als je een foto probeerde te vergroten je een pop-up kreeg met de tekst, dat de app om het leren van talen gaat, niks anders en dat vergroten van foto’s dus niet mogelijk was. Deze mannen konden dus niet eens goed zien hoe ik er uit zag, laat staan hoe oud ik was of welke kleur mijn ogen hadden. Ze zagen alleen mijn blonde haar en dat ik hoogstwaarschijnlijk een vrouw was, en dat was genoeg voor ze. Als ik me soms in druilerig Nederland afvraag wat ik hier nog doe, geef ik altijd hen de schuld. De app werd namelijk snel verwijderd. Dat dat ook een beetje lag aan het feit dat de taal leren lastiger bleek dan ik dacht, zal ik natuurlijk nooit toegeven.

Dit voorbeeld is van jaren geleden, maar de trend heeft zich doorgezet. Sinds ik mezelf heb omgedoopt tot schrijfster, ben ik ook een stuk actiever geworden op platformen als LinkedIn. Ik neem mijn posts erg serieus en doe mijn best om er voor te zorgen dat ze bij de juiste mensen terecht komen, mensen die mij verder zouden kunnen helpen in mijn schrijverscarrière. Je begrijpt dan ook mijn irritatie als “Frank, 45, van Grohe Badkamers en Keukens” me na het maken van een doordachte LinkedIn post een uitnodiging stuurt met: “Hey beautiful, hoe gaat het?” Sorry Frank, maar totdat jij een badkuip wilt ontwerpen met een van mijn niet per se lovende teksten over mannen er op, kap ik deze connectie graag hier af. Ik wil niet alle mannen over een kam scheren, maar ik weet zeker dat dit andersom nooit gebeurt. Hoe oneerlijk dat het soms lijkt alsof je als vrouw zo veel harder moet werken om serieus te worden genomen.

Naar aanleiding van deze veel voorkomende irritatie, heb ik een klein onderzoekje gedaan onder mijn vrouwelijke Instagram volgers. 94% gaf aan wel eens op een ongepaste manier benaderd te zijn geweest via Social Media. De meesten via Facebook of Instagram, anderen konden niet eens meer normaal WordFeuden. Bij die laatste viel mijn mond open van verbazing. Mannen: wat is dit nou weer? Ik kan me niet voorstellen dat daar ook maar iémand om heeft gevraagd.

Ik kan nog zo veel meer voorbeelden noemen en ergens zou ik deze mannen moeten bedanken. Want laat ik nou net van dit soort types mijn carrière gemaakt hebben. Dat gezegd hebbende: Laat een vrouw alsjeblieft in alle rust aan haar carrière bouwen, over straat lopen of iets simpels doen als een spelletje spelen op haar telefoon. Dat kunnen we prima af zonder jullie geloer en gejoel, echt waar.

Merchandise NL

Body & Fit

Telegraaf ad

Kranten ad