Column Nena Vlas
Typography

(Column door Nena Vlas)

Als ik mijn elektrische fiets mijn schuurtje in til, zie ik opeens in mijn ooghoek mijn fietspomp staan. Ja, goed idee. Laat ik de banden van mijn geliefde fiets eens oppompen. Ik weet niet wanneer dat voor het laatst is gedaan. Maar als ik naar mijn banden kijk veels te lang geleden… sorry fiets. Je verdient betere verzorging.
Ik pak de vloerpomp en bestudeer deze. Het is geen standaard houten fietspomp die ik van huis uit gewend ben. Niet dat ik die vroeger vaak heb gebruikt. Nee, daar had ik mijn handige pappa voor. En dat merk ik als ik in mijn schuurtje onhandig de pomp op het ventiel probeer te duwen. Zucht. Het ventiel past niet in de pompgaatjes. Dus komt de geproduceerde lucht niet in mijn fietsband. Geërgerd speur ik mijn straat af. Op zoek naar behulpzame buren of voorbijgangers. Het liefst eentje met kennis van fietspompen. De term ‘dom blondje’ is achterhaald en omstreden, maar zo voel ik me wel.

Aarzelend steek ik mijn hand op naar een voorbijganger. ,,Meneer kunt u mij helpen?” Hoe gênant: hulp vragen om je fietsband op te pompen. De jonge man knikt en komt naar mij toe. Hij blijkt een kenner. ,,Ja dat zijn slechte vloerpompen, die moet je nooit nemen!” Ik knik instemmend. De man gaat naast me op z’n hurken zitten. Na een snelle inspectie van mijn ventiel en de vloerpomp weet hij de oplossing. ,,Je hebt gewoon twee extra handen nodig”. We accepteren de minder dan anderhalve meter afstand. Niet Corona-proof, maar wel zo prettig, Met beide handen houd ik de vloerpomp op het ventiel en hij zorgt voor de benodigde lucht. Twee spijkerharde fietsbanden is het resultaat. 

Merchandise NL

Body & Fit

Telegraaf ad

Kranten ad