Columnisten
Typography

Column Jos de Jong - Uit onderzoek, dat in opdracht van Foodwatch door het Institute for Global Food Security van de Queens University uit Belfast is verricht, blijkt dat er in zes van de 24 Nederlandse rijstproducten bestemd voor babyvoeding, een gehalte arsenicum is gevonden dat ver boven de wettelijk toegestane norm reikt. De hoeveelheden gehaltes zijn gevonden in een steekproef van rijstwafels en rijstebloem.

Ongelooflijk! Uiteraard ga je ervan uit dat iedere baby gebaat is bij gezonde voeding. Bij het gross van de bevolking laat dat al te wensen over, maar als je bij baby’s al begint met het voeden van producten waar een ‘toegestaan gehalte aan arsenicum’ in zit, dan moeten we ons zo langzamerhand afvragen waar de voedselindustrie in vredenaam mee bezig is en hoe tolerant wij zijn om toch die aankopen te doen. Arsenicum, in kleine mate getolereerd in de voedselindustrie. Gekker kunnen we het toch niet maken! Hoe ver kunnen we nog zakken…

Elke ouder wil ongetwijfeld zijn/haar baby perfecte voeding geven. De meeste ouders zijn zich tegenwoordig dan ook terdege bewust van het feit dat de voedselindustrie niet meer is zoals hij was. En dus is men extra alert als het op keuzes van diverse aanbieders aankomt. De houdbaarheidsdatum wordt onderzocht en labels worden extra bestudeerd. Je wilt tenslotte toch dat je kind de allerbeste voeding krijgt en voedsel eten na de houdbaarheidsdatum is ook weer niet de bedoeling.
Labels echter, zijn tegenwoordig óók al niet zo betrouwbaar meer. Staat er op het label van die zes Nederlandse rijstproducten inderdaad dat er een gehalte arsenicum in zit? Ik vraag het me sterk af. Wie zou dan in godsnaam het product nog kopen! De E-nummers, vooral E-621, staan al slecht genoteerd en producenten verzinnen allerlei andere nieuwe namen voor die E-nummers ter misleiding van de consument. Maar arsenicum?  Misschien is daar op het label ook wel een fraaie alternatieve naam voor gevonden.  

 de Jong Intra Vakanties - Volgende keer wéér

Anorganisch arsenicum (arseen) is een giftige stof die van nature kan voorkomen in rijst. Arseen kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken, zoals kanker, ontwikkelingsstoornissen en hart- en vaatziekten en toch zit dit spul in veel rijstproducten. Het Voedingscentrum adviseert om ‘vanwege de giftigheid, baby’s niet elke dag rijstproducten te geven’. Kènt iemand dit voedingsadvies terwijl  Bambix juist oppert om ‘je kindje in de ochtend en de avond’ haar rijstproducten kunt geven?

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) meldt niet te kunnen optreden tegen de gevonden overschrijdingen van de wettelijke norm ‘omdat een onnauwkeurigheidsmarge bij metingen wordt aangehouden van 20%’.  De NVWA handhaaft pas bij een waarde van 120% van de wettelijke norm.
Quote Foodwatch: “Bedrijven spannen zich duidelijk onvoldoende in om kankerverwekkende stoffen uit babyvoedsel te houden en geven ouders bovendien onverantwoord voedingsadvies dat geen rekening houdt met blootstelling aan arsenicum. Weer lijkt de NVWA niet in staat om adequaat te handhaven. Dat is kwalijk: het gevolg hiervan is dat baby’s en peuters onvoldoende worden beschermd en worden blootgesteld aan te hoge gehaltes van een gevaarlijke stof. Dat moeten we toch niet willen?”

In zes van de 24 producten uit de steekproef is een hoger gehalte anorganisch arsenicum gevonden dan wettelijk is toegestaan. In de testen zit een onnauwkeurigheid van maximaal 5,7%. Ook als deze maximale onnauwkeurigheid zekerheidshalve van de testresultaten wordt afgetrokken, wordt bij drie producten de wettelijk toegestane hoeveelheid anorganisch arsenicum overschreden. Het gaat om één van de geteste Mijn eerste papje rijstebloem producten van Bambix, één van de rijstepapjes van Biobim en één van de geteste biologische minirijstwafels van Albert Heijn. Uiteraard betreft het hier een momentopname, waaruit niet geconcludeerd kan worden dat de producten van deze merken in het algemeen hoge gehaltes anorganisch arsenicum hebben. De testresultaten wijzen juist uit dat ook de merken bij wie de hoogste gehaltes zijn aangetroffen, bij andere producten die deel uitmaakten van de steekproef, veel lagere gehaltes anorganisch arsenicum realiseerden.

Wilt u meer weten? Raadpleeg dan het achtergrondrapport  van foodwatch over anorganisch arsenicum in babyvoeding.

 

Jos de Jong

Columns eerder verschenen
Klik hier