Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Dit is ondertussen een oud recept, dat lange tijd door de gehoorzame bevolking werd geslikt, maar dat door ziekenhuisartsen inmiddels wereldwijd wordt ontkend. Dat zal duren totdat we doorhebben wat hier werkelijk speelt.

 

Dreiging
De kern van alle verhalen over het coronavirus is de dreiging dat het allemaal alsnog mis kan gaan. Dat maakt dat Nederland op slot ging terwijl er nog steeds geen sprake was van een mogelijkerwijze te verwachten enorme ramp. Er zijn natuurlijk weldegelijk sterfgevallen te betreuren, maar de grote massale ramp waarvoor dagelijks alle massamedia hebben gewaarschuwd, heeft niet echt plaatsgevonden. Wel werden er allerlei noodwetten van kracht, die de burger wellicht reeds het onaangename gevoel gaven al midden in een ramp te zitten.   

De enige werkelijke ramp is echter de stilstand van de economie, waardoor we bezig zijn in een inktzwarte crisis terecht te komen. Daarnaast weet nog steeds niemand wanneer het virus weggaat en/of dat het steeds van vorm verandert en een nieuwe pandemie kan veroorzaken. Net zoals de oorlog tegen terreur die na 9/11 is uitgeroepen en nooit meer is verdwenen, omdat de dreiging van een terreuraanslag altijd zal blijven bestaan.

Net als virussen zullen er altijd terroristen zijn die mensen aanvallen. Dus moet men altijd op de hoede zijn. Elke volgende lockdown kan dan ook met exact dezelfde argumenten als nu, opnieuw worden ingesteld. Daar zijn dan niet eens extra argumenten voor nodig…

 

Controle
Voor het inleveren van hun vrijheid krijgen burgers ogenschijnlijk meer controle over het virus covid-19. Maar gaan ze dat later ook krijgen over alle varianten die van ditzelfde virus zullen ontstaan? Dit doet denken aan de sleepwet, ingesteld om de terroristendreiging aan te pakken. Waarmee een deel van de privacy en de vrijheid is afgepakt en weggemoffeld door de volksvertegenwoordigers die zich heel gewillig en als vanzelfsprekend angst lieten aanpraten.

Helaas is die controle schijn. De mens kan de dood niet voorkomen. Op geen enkele manier. Na de dreiging van terroristen en virussen zijn er nog duizenden andere te verzinnen. Denk aan noodweer, verdrinking, tsunami, verbranding, auto-ongeluk, vergiftiging, geweld, etc.

De Duitse juriste Beate Bahner stelt dat de lockdown het grootste wettelijke schandaal is van het Duitsland van na 1940. Zij klaagde de Duitse overheid aan met haar stellingname dat een lockdown een ernstige schending is van het principe waar de Grondwet van uitgaat, namelijk dat maatregelen om de vrijheid en gezondheid van de burgers te garanderen proportioneel moeten zijn. Daarin schieten volgens haar de maatregelen van de Duitse staat ernstig tekort. Zij meende veder dat een kleine minderheid van de bevolking het risico loopt ernstig ziek te worden bij besmetting met COVID-19 en dat gerichte maatregelen een veel betere bescherming zouden bieden, gebaseerd op het principe dat ieder zelf de verantwoordelijkheid toekomt voor de bescherming van de eigen gezondheid. De aanklacht werd haar bepaald niet in dank afgenomen. Direct ná haar aanklacht werd zij opgepakt en heeft zij als straf twee dagen opgesloten gezeten in een psychiatrische kliniek.

Gaan we vanaf nu steeds iedere nieuwe bedreiging proberen onder controle te krijgen? Gaan we ook  iedere keer het land plat leggen als er een piek dreigt te komen in het aantal dodelijke verdrinkingsslachtoffers of mensen die sterven aan kanker?

 

Verzet
Het verzet tegen opgelegde regels en dictatoriaal (wan)gedrag van onze Haagse bestuurders, groeit. Niet voor niets werden er diverse nationale en internationale demonstraties gehouden voor het behoud van vrijheid en democratie en tegen de anderhalvemetergekte. Afgelopen 21 juni was daar een prefect voorbeeld van. Heel veel mensen wilden gezamenlijk hun misnoegen uiten over de vrijheidsbeperkende maatregelen die onze bestuurders per 1 juli effectief wilden doen zijn, maar die uiteindelijk tot nader orde zijn uitgesteld. De protestactie werd in eerste instantie verboden door burgemeester Remkes omdat het demonstratieprogramma te veel deed denken aan een evenement, en evenementen zijn momenteel verboden. Even later keurde de stadsbestuurder toch een kleine demonstratie gedurende een paar uur goed.

Vanwege wangedrag van ruzie en ellende zoekende hooligans (er wordt beweerd dat de oproerkraaiers van die ingehuurde/getolereerde knokploegen zijn, mannen in de zwarte pakjes die we ook van de beelden van de gele hesjes in Frankrijk kennen, mensen die in Den Haag bekend zijn met soortgelijke groepen aldaar en/of juist door de politie worden ingezet) werd voortijdig een eind gemaakt aan deze vredelievende protestbetoging.

Sinds kort roeren ook steeds meer medici zich die het coronavirus niet veel ernstiger vinden dan een gemiddelde seizoensgriep. Met name Dr Wodarg roept mensen op om kritischer te kijken. Ook steeds meer juristen trekken de rigide beperkingen van vrijheden in twijfel. Zij vinden dat overheden de Grondwet overtreden, terwijl het juist hun taak is deze te beschermen.

 

Bevrijding
De genoemde vormen van verzet zijn gericht tegen de symptomen van vrijheidsberoving, terwijl middelen voor bevrijding heel anders werken. Dat kan niet worden opgelost met een vaccin, waarvan ieder jaar een andere variant nodig zal zijn. Ook een instantie die de (terreur)dreiging bijhoudt, is geen oplossing. De bestuurders van deze wereld moeten niet de symptomen (corona, terrorisme, e.d.) maar de oorzaken aanpakken.

De mensheid zal pas weer vrij zijn door het overwinnen van de hun aangeprate angst. Bedreigingen horen bij het dagelijkse leven. Vanaf de dag dat de mens durft te aanvaarden dat er dingen zijn in het leven die hij niet eeuwig kan ontlopen, dat hij nergens echt controle over heeft, is de angst verdwenen. Dan zal hij of zij zich niet meer gek laten maken door een of andere bedreiging en de moed vinden degenen die in de digitale wachtruimte plannen maken om de mensheid met behulp van hun algoritmen onder totale controle te krijgen, naar huis te sturen.


Rob Vellekoop, bekend van dlmplus.nl
Bron: ‘De Andere Krant’
 

Categorieën

Column Babette Sijben - 'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Chemisch bedrijf Bayer moet ca $ 10,9 miljard betalen ter afwikkeling van een veelheid van kankerclaims als gevolg van het gebruik van haar onkruidverdelger Roundup. Het gebruik van dit glyfosaat-gebaseerde product heeft geleid tot ongeveer 125.000 rechtszaken omdat men claimt dat Roundup kankerverwekkende effecten heeft.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

NL Magazine – Cultuur & Uitgaan - Nadat Andrea Rafaella eind april haar debuutsingle ‘Ik Kom Eraan uitbracht, ‘heeft de jonge zangeres ook al haar nieuwe single ‘Cake’ uitgebracht. Voor het uitbrengen van haar tweede hit heeft zij een hele speciale dag gekozen: haar 15e verjaardag.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf