Politiek & Maatschappij
Typography

NL Magazines Maatschappij & Milieu – In de westerse wereld zijn we ons al langer zeer bewust van het feit dat de verbranding van kolen leidt tot vervuiling; de uitstoot van CO2 is enorm. Dat bewustzijn heeft ertoe geleid dat we in Nederland, sinds het Energie Akkoord van 2013, 7 kolencentrales hebben gesloten en er momenteel nog 3 kolencentrales operationeel zijn.

De verwachting is dat ook deze centrales op niet al te lange termijn de ‘ovens’ gaan doven. Hebben we dan een probleem met onze energievoorziening? Nou nee, want er zijn voldoende gasgestookte centrales die het wegvallen compenseren, bovendien heeft een gasgestookte centrale minder dan de helft van de CO2 uitstoot dan een kolencentrale.

Ook in andere, vooral westerse, landen als Duitsland en de VS neemt het aantal kolencentrales in rap tempo af. Helaas is dat in Aziatische landen wel anders; van het totale aantal van 2.425 kolencentrales op deze wereld staat meer dan 1/3 in Azië (Bron: www.svt.se). Niet verwonderlijk dus dat India en China goed zijn voor 35% van de totale CO2 uitstoot op deze wereld…

 

Hoe ziet de toekomst eruit?
Zoals gezegd, sinds 2010 zijn er honderden nieuwe kolencentrales bijgekomen die vooral in de Aziatische regio zijn gebouwd. Logisch natuurlijk, gezien de economische voorspoed en de groeiende behoefte aan elektriciteit bij bedrijfsleven en burgers in tal van landen in deze regio. En toch lijkt het erop dat in 2019 een kantelpunt is bereikt; in India stijgt de benodigde hoeveelheid kolen voor centrales niet langer en ook in China lijkt het hoogtepunt van kolenconsumptie (gelukkig) voorbij.

Dat betekent niet dat op korte termijn het aantal kolencentrales in deze landen zal afnemen want passende alternatieven zijn er (nog) niet. Helaas beschikt niet ieder land over gasreserves zoals Rusland (of Nederland) en net zoals in de Westerse wereld is de behoefte aan elektriciteit groeiend. Bovendien zijn er nog steeds regio’s in Afrika en Azië waar elektriciteit niet vanzelfsprekend is, dus ook daar gaan de komende jaren energiecentrales worden gebouwd.

 

De alternatieven?
De discussie over kernenergie lijkt in Nederland gestopt en in Duitsland gaan kerncentrales de komende jaren dicht. Daartegenover staat dat Frankrijk beschikt over 58 kerncentrales die voorzien in 75% (!!!) van de totale energiebehoefte met een te verwaarlozen uitstoot van CO2.

En Frankrijk gaat door met de nieuwbouw van kerncentrales…

Tegelijkertijd woedt de discussie over de inzet van zonnepanelen en windmolens en worden in Brussel allerlei plannen gesmeed voor een ‘Green Deal’ die bijvoorbeeld ook moet gaan leiden tot investeringen in nieuwe technologie, waarmee we ‘schone’ energie kunnen opwekken.

Kortom, er bestaat nog geen eenduidig antwoord op de vraag hoe we in de toekomst omgaan met de productie van de oneindige hoeveelheid elektriciteit die we met z’n allen nodig hebben. Een ding is zeker, dat gaan we niet doen met kolen…

 

French Paulitz

Categorieën

Column Babette Sijben - 'Een ballantines met een blokje ijs graag. En ook graag een flesje water!' Hij kijkt me vrolijk aan met zijn pretogen. Hij is al 82. Ik sluit hem meteen in mijn hart.

Lees meer...

(column door Dirk Jan van der Zee,  directeur amateurvoetbal KNVB)

Lees meer...

NL Magazine Economie & Duurzaamheid - Chemisch bedrijf Bayer moet ca $ 10,9 miljard betalen ter afwikkeling van een veelheid van kankerclaims als gevolg van het gebruik van haar onkruidverdelger Roundup. Het gebruik van dit glyfosaat-gebaseerde product heeft geleid tot ongeveer 125.000 rechtszaken omdat men claimt dat Roundup kankerverwekkende effecten heeft.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Duurzaamheid - Zonnepanelen mogen op de daken van een groot aantal rijksmonumenten. Mits de panelen het beeld van het monument niet ernstig verstoren.

Lees meer...

NLMagazine Economie & Maatschappij – Alle aandacht voor de aanleg en ingebruikname van 5G (het ‘nieuwe internet’) gaat vooral over de voordelen die het ons, de gebruikers van mobiele telefoons, oplevert; we kunnen (nog) sneller video’s downloaden, het spelen van online games wordt nog aantrekkelijker en de content van websites wordt nog sneller zichtbaar op onze schermen.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij, Technologie & Economie – Tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw kregen duizenden werknemers wekelijks hun salaris uitbetaald, in een enveloppe. In de jaren erna nam de populariteit van Eurocheques toe en werd steeds meer geld via banktransacties overgeboekt; dat noemde men toen nog ‘giraal geld overmaken’.

Lees meer...

NL Magazine Maatschappij & Politiek – Buurtbemiddelaars, hulpverleners, gemeenten en  woningcorporaties verwachten deze zomer een forse stijging van overlastmeldingen, aldus twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Lees meer...

NLMagazine Maatschappij & Politiek - Dat waar alles om draait, werd door Rutte in een van zijn eerste persconferenties niet genoemd. Voor de zoveelste keer kwam hij namelijk met een waarschuwing voor een piek in de besmettingen die de zorg niet meer aan zou kunnen.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Ontwikkelaar van innovatief fietshandvat NaviGrips, start Indiegogo-campagne om productie te starten en het verkeer veiliger te maken.

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap Techniek– We doen het allemaal wel een paar keer per dag; we zetten ‘het licht aan’ waarmee we in een fractie van een seconde een kamer verlichten. Wat we ons daarbij niet realiseren, is dat het licht er even over doet om daar te komen............

Lees meer...

NL Magazine Wetenschap & Techniek – Op 24 april 1990 werd de Hubble Telescoop door  de Space Shuttle ‘Discovery’ in een baan om de aarde gebracht. Voor diegenen die niet weten wat dit ding in de ruimte doet: Deze telescoop draait als een kunstmaan om de aarde en wordt gebruikt voor optische waarnemingen, simpel verwoord, het ding maakt foto’s.

Lees meer...

NL Magazine Media - "Het échte geluid van kleurrijk Nederland laten horen, een kweekvijver zijn voor jong aanstormend talent en streven naar verbinding waar anderen vastlopen. Met deze inclusieve boodschap is vandaag M24 gelanceerd. Een vernieuwende omroep voor moslims, die tegelijkertijd toegankelijk is voor iedereen."

Lees meer...

NL Magazine Cultuur - Het Prins Bernard Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) bundelen de krachten met de oprichting van het Themafonds Kastelen & historische Buitenplaatsen.

Lees meer...

NL Magazine – Cultuur & Uitgaan - Nadat Andrea Rafaella eind april haar debuutsingle ‘Ik Kom Eraan uitbracht, ‘heeft de jonge zangeres ook al haar nieuwe single ‘Cake’ uitgebracht. Voor het uitbrengen van haar tweede hit heeft zij een hele speciale dag gekozen: haar 15e verjaardag.

Lees meer...

(door Joost Boers, onze correspondent uit het Gooi)

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - We zijn vooral aan huis gekluisterd en nadat je alle kinderboeken hebt (voor)gelezen, mens-erger-je-niet of koehandel tot in den treuren hebt gespeeld, weet jij het ook niet meer. Club Med weet het wel! 

Lees meer...

NL Magazine Reizen Vakanties - Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Lees meer...

Tips sportkantines per 1 juli

Lees meer...

NL Sport & Vrije tijd - Iedereen heeft op de één of andere manier te maken gehad met het coronavirus. Mensen in loondienst wachten angstig af of ze straks nog een baan hebben of zijn die al kwijt. ZZP’ers kwamen bijna meteen (nagenoeg) zonder inkomsten te zitten. Velen kozen voor klagen. Johan Sepers, sportjournalist en -statisticus koos - als beste verdediging - voor de aanval en schreef een boek.

Lees meer...

NL Magazine Sport & Vrije tijd - In minder dan vier weken tijd is ons voetbal in een situatie terechtgekomen die zich slechts één keer eerder heeft voorgedaan in de 130-jarige geschiedenis van de bond: het voetbalseizoen wordt niet meer uitgespeeld. Oorzaak in 1945 was de Tweede Wereldoorlog, anno 2020 de coronapandemie. Premier Rutte noemde het ‘een van de hevigste crises waar Nederland ooit mee te maken heeft gehad buiten oorlogstijd’.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - Er zijn miljoenen geïnvesteerd in een vaccin waarvan niet bekend is of het gaat werken. Testen van een medicijn of vaccin duurt jaren voordat het label ‘werkzaam’ en ‘veilig’ krijgt. Wij zijn straks verplicht om iets in te laten spuiten waarvan niemand echt weet wat het nu in je lichaam doet en wat op langere termijn.

Lees meer...

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Iedereen zou moeten weten dat je 2 vormen van bewustzijn hebt, bewust en onbewust. Je bewuste brein kun jezelf sturen en uitschakelen.

Lees meer...

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Lees meer...

Kranten

Body & Fit

Telegraaf